5.2 La demanda de treball

Les empreses contracten treballadors a canvi d’un salari. La demanda total de treball dependrà d'una sèrie de factors com:

El nivell de salaris: quan el salari és relativament alt, la quantitat que els empresaris estan disposats a contractar no és gaire elevada. A mesura que el salari baixa, els empresaris tenen més incentius per contractar treballadors i n’augmentaran la demanda.

Anàlogament al que passava als mercats de béns i serveis tenim una funció de demanda normal, amb pendent decreixent.

El preu dels béns o serveis produïts amb el treball: no hem d’oblidar que la demanda de treball és una demanda derivada i, per tant, malgrat que els salaris siguin relativament baixos, si el preu del bé disminueix significativament, la demanda de treball no reaccionarà a l’alça amb la mateixa intensitat que si el preu del bé augmentés o es mantingués constant.

La productivitat dels treballadors: la demanda és molt sensible a la productivitat del factor treball. Si la productivitat augmenta, les empreses estan disposades a acceptar augments en el salari sense que això impliqui una disminució en la quantitat demandada de treball.

salari per dia (€)
producció en unitats
costos laborals (€ per unitat)
treballador 1
17 9 1,89
treballador 2
10
4 2,5

En aquest quadre es posa de manifest com el treballador amb el sou diari més alt representa un cost laboral menor per unitat de producte, donat que té una major productivitat.

El grau en què es pot substituir el factor treball pel factor capital: en una indústria on sigui fàcil substituir treballadors adquirint noves màquines, un augment de salaris no tindrà massa influència sobre el cost final del producte. Per tant la demanda de treball disminuirà molt més que en el cas d’una indústria on resulti difícil substituir el factor treball pel factor capital.