5.1 L'oferta de treball

L'oferta de treball és la formulada per les famílies, més concretament pels treballadors. La quantitat de treball oferta depèn fonamentalment del següents factors:

El nivell dels salaris (el preu del treball): sembla lògic pensar que, a mesura que el salari augmenta, els treballadors estan disposats a oferir més treball, i viceversa si el salari baixa. Anàlogament a la llei de l'oferta de béns i serveis podem pensar en una corba d’oferta normal, amb pendent creixent.

Del nivell de formació i capacitació professional dels treballadors:  si la capacitat professional és molt baixa hi haurà una part dels treballadors que no podrà ser contractada de facto, perquè, malgrat que estigui disposada a treballar per un salari molt baix, la seva productivitat serà tan petita que les empreses no la reconeixeran com a oferta real de treball.

Del volum de la població del país: sembla lògic pensar que un país tindrà una oferta de treball major que un altre si la seva població total és també major. Però està afirmació no és absoluta, perquè també s’ha de considerar altres característiques de la població, ja que no tota la població participa de la mateixa manera en els processos productius. Així, en aquest sentit podem fer els següents grups homogenis de la població:

  • Població en edat de treballar: evidentment no es pot considerar oferta de treball a un nen de 5 anys. Les lleis solen establir una escolarització obligatòria, la finalització de la qual marca el límit mínim de la població en edat de treballar.
  • Població activa: inclou les persones en edat de treballar tant les que estan treballant com les que desitgen treballar però no troben feina. Dintre de la població activa distingim doncs:
    • Població ocupada: persones que treballen per compte aliè (assalariats) o per compte propi (autònoms)
    • Població desocupada: persones que estan en edat de treballar i busquen activament feina però no en troben, tant fa que sigui la seva primera feina o que en tenien una i l'ha perdut.
  • Població inactiva: persones en edat de treballar que ni busquen ni desitgen treballar, com podrien ser estudiants, jubilats, amos o mestresses de casa, invàlids incapacitats per treballar...

Per mesurar la situació del mercat laboral, s'utilitzen uns indicadors específics o taxes a partir d'aquests grups en que hem dividit la població:

Taxa d'activitat: es defineix com la relació entre la població activa i la població en edat de treballar.

Ens diu el percentatge de la població sobre el que recau el pes laboral d'un país.

negreta espai negreta espai negreta espai bold italic t bold italic a bold italic x bold italic a negreta espai bold italic d negreta apòstrof bold italic a bold italic c bold italic t bold italic i bold italic v bold italic i bold italic t bold italic a bold italic t negreta espai negreta igual negreta espai fracció numerador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta a negreta c negreta t negreta i negreta v negreta a entre denominador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta e negreta n negreta espai negreta e negreta d negreta a negreta t negreta espai negreta d negreta e negreta espai negreta t negreta r negreta e negreta b negreta a negreta l negreta l negreta a negreta r fi fracció negreta multiplicació en creu negreta 100

Taxa de desocupació o taxa d'atur: relació existent entre el nombre de desocupats i la població activa total.

Mesura el percentatge de desocupació entre la població activa, és a dir, quantes persones de cada cent volen treballar i no poden.

negreta espai negreta espai negreta espai bold italic t bold italic a bold italic x bold italic a negreta espai bold italic d negreta apòstrof bold italic a bold italic t bold italic u bold italic r negreta igual negreta espai fracció numerador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta desocupada entre denominador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta activa fi fracció negreta multiplicació en creu negreta 100

Taxa d'ocupació: relació existent entre la població ocupada i la població activa total.

Mesura el percentatge d'ocupació entre la població activa, és a dir, quantes persones de cada cent volen treballar i ho fan.

negreta espai negreta espai negreta espai bold italic t bold italic a bold italic x bold italic a negreta espai bold italic d negreta apòstrof bold italic o bold italic c bold italic u bold italic p bold italic a bold italic c bold italic i bold italic ó negreta igual negreta espai fracció numerador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta ocupada entre denominador negreta p negreta o negreta b negreta l negreta a negreta c negreta i negreta ó negreta espai negreta activa fi fracció negreta multiplicació en creu negreta 100