4.1 L'oferta de capital

L’oferta de capital financer prové bàsicament de l’estalvi dels agents econòmics:

l'estalvi de l'Estat. L'Estat estalvia quan els seus ingressos per impostos superen les seves despeses. No és freqüent, però quan es dóna aquesta situació es diu que l'Estat té un superàvit pressupostari.

l'estalvi de les empreses. Quan les empreses tenen beneficis, després de pagar els impostos corresponents, poden distribuir-los entre els seus propietaris ja que aquests volen obtenir una rendibilitat dels diners que tenen invertits en les seves empreses. Ara bé, també és possible que les empreses decideixin no distribuir part dels beneficis entre els propietaris, sinó reinvertir-los en la pròpia empresa adquirint, per exemple, maquinària nova.

Així, l'estalvi de les empreses és precisament el benefici no distribuït forma de beneficis no distribuïts

l'estalvi de les famílies. L’estalvi de les famílies depèn fonamentalment de dos factors:

  • del nivell de renda que tinguin: Les famílies dediquen una part de la seva renda disponible al consum i la resta a l’estalvi que pot ser prestat a les empreses.

RENDA DISPONIBLE DE LES FAMÍLIES = CONSUM + ESTALVI

Quan més alta sigui la renda disponible, més excedent sobre el consum i per tant més quantitat dedicada a l'estalvi

  • del tipus d'interès: Quan més alta sigui la remuneració que poden obtenir dels seus estalvis, més impulsades es veuran per a renunciar a part del seu consum present i per tant més augmentarà l'estalvi i per tant l'oferta de capital (i viceversa)