3.2 La demanda de recursos naturals

La demanda de recursos naturals, i també la dels altres factors productius, és una demanda derivada.

Això vol dir que les empreses demandaran més o menys factors productius depenent de la demanda que en els mercats de béns finals tinguin els béns que es produeixin amb aquests factors.

En particular la demanda de recursos naturals depèn fonamentalment de dues variables, el preu del factor i la seva productivitat.

El preu dels recursos naturals: generalment la quantitat demandada d'un factor serà més elevada com més baix sigui el seu preu i serà més reduïda com més alt sigui. És a dir, opera la mateixa llei de la demanda que veiem per als béns i serveis

També la demanda d'un recurs podrà ser més o menys elàstica, depenent de com sigui la reacció de la quantitat demandada davant de variacions del preu.

En aquest sentit, l'elasticitat dependrà de que la participació d'un factor en el cost total del bé per a la producció del qual s'utilitza:

  • si el pes que té un factor en la producció d'un bé és petit, la seva demanda serà força rígida perquè es continuarà demandant encara que el seu preu augmenti.
  • ara bé, si un recurs representa una part important del cost total d'un bé, aleshores el productor serà molt més sensible a les variacions del seu preu. En altres paraules, la demanda del factor serà més elàstica.

 Productivitat dels recursos naturals: de la mateixa manera, la demanda d'un recurs dependrà de la seva productivitat:

  • si un recurs té una productivitat molt alta, és a dir, si gràcies a ell es pot augmentar molt la producció d'un bé, la demanda del recurs serà més gran, i viceversa quan la productivitat sigui més baixa.