3. 1 L'oferta de recursos naturals

Una de les característiques de l'oferta de recursos naturals, és que la quantitat disponible de qualsevol recurs natural és limitada. En termes econòmics, això suposa que l'oferta de recursos naturals és molt rígida.

A diferència de l'oferta de qualsevol bé que augmenta més o menys a mesura que variï el preu, la quantitat oferta de recursos naturals és pràcticament fixa: la que existeixi en la naturalesa en un moment donat.

Ara bé, convé fer alguna precisió al respecte:

  • l'oferta de terra per a un ús concret no és fixa, ja que per exemple l’oferta de terra dedicada a la producció de cotó es pot ampliar reduint la destinada a altres productes.
  • de vegades l'oferta d'un factor és fixa perquè als preus existents no compensa obtenir-ne i portar-ne al mercat més quantitat. Això passa, per exemple, amb jaciments petrolífers on l'extracció és tan costosa que no compensa explotar-la als preus actual.

A més, cal distingir els casos en que els recursos naturals siguin renovables o no renovables.

  • Recursos naturals renovables: en aquest cas, s'ha de tenir en compte que encara que els recursos siguin renovables, com molts recursos forestals, s'ha de vetllar perquè el ritme d'explotació no sigui superior al de renovació natural per no esgotar la dotació existent.

    En altres paraules, la seva utilització hauria de ser compatible amb el que s'anomena rendiment sostenible
    : quantitat que es pot utilitzar d'un recurs renovable sense que se'n vagi reduint la dotació existent.

    En aquest sentit, els governs haurien d'establir normes per prohibir que es superi el llindar de sostenibilitat d'un recurs.

  • Recursos naturals no renovables: en aquest altre cas, la problemàtica és més complicada. Hi ha recursos, com el petroli, que s'esgoten sense possibilitat de obtenir-ne més. Es pot dir que la seva participació en la producció de béns i serveis té els dies comptats.

    Per a aquests recursos no renovables, les alternatives són molt poques, per exemple:

    • substituir la utilització del recurs no renovable per algun altre recurs que compleixi una funció similar i que sigui renovable. Per exemple, substituir el petroli per altres fonts d'energia com la solar, eòlica...
    • desenvolupar innovacions per implementar nous procediments o recursos per substituir els que s'esgoten
    • lògicament, allargar el màxim possible l'existència del recurs no renovable, cosa que passa per disminuir-ne el consum