4.3 La competència monopolística

Per poder aconseguir avantatges en el mercat, les empreses tracten de diferenciar el producte que venen. Quan passa això és diu que el mercat és de competència monopolística.

Els mercats de competència monopolística són els més habituals en l’actualitat. En ells un gran nombre d’empreses venen un producte que intenten diferenciar del que venen les altres.

Si una empresa té èxit en la diferenciació del seu producte potser que, fins i tot apujant el preu, mantingui la seva clientela perquè aquesta el percep com quelcom especial que cap altra empresa l’hi pot oferir.

Una vegada ha aconseguit captar la seva clientela ja pot actuar com un monopolista: pot apujar el preu sense perdre vendes.

Poc importa que la diferenciació del producte sigui real o fictícia, el fet rellevant és que el consumidor actuï com si fos real, és a dir mantenint la demanda malgrat que el preu sigui més elevat.

Alguns economistes jutgen positivament aquests mercats perquè permeten posar a disposició dels consumidors una varietat més gran de productes.

Altres, en canvi, critiquen la diferenciació innecessària que comporta unes grans despeses de promoció que encareixen el producte, a més de fomentar un consumisme excessiu.

Les eines que fan servir les empreses per diferenciar els productes són:

- la marca o imatge del producte, és a dir, la vinculació del producte amb una idea o logotip que representa molt més del que el producte és en si mateix.

Sovint la gent es converteix en consumidora de marques més que en consumidora de béns i serveis.

- la publicitat o conjunt de procediments mitjançant els quals es donen a conèixer les característiques dels productes ressaltant els aspectes que poden atraure els consumidors.

La publicitat ajuda a la satisfacció de la demanda, però s’ha d’anar amb compte en no convertir-la en un fi en ella mateixa en lloc d’estar al servei de la producció i del benestar.

- el màrqueting i els estudis de mercat que intenten descobrir els gustos i les preferències dels consumidors i així poder dirigir les vendes amb èxit a cadascun d’ells.