4.1 El monopoli

MONOPOLI:

del grec MONO (un) i POLEIN (vendre)

Es tracta del cas més extrem de competència imperfecta. Un monopoli és un mercat en el qual solament actua una única empresa que cobreix tota la demanda i gaudeix de plena capacitat per decidir quant produeix i a quin preu.

El monopolista s’aprofita de ser l’únic oferent i provoca escassetat de manera deliberada (oferint una quantitat menor a la desitjada) perquè pugin els preus del producte que ven, de manera que obté més beneficis que si ho fes al preu que li hauria correspost en competència perfecta.

D’aquesta forma el monopolista dóna lloc a un equilibri de mercat ineficient i clarament perjudicial pels consumidors, ja que hi haurà menys quantitat oferta i a un preu més elevat que el que hi hauria en competència perfecta.

Per evitar i corregir situacions d’abús de poder, els països es defensen amb les lleis antimonopoli i els tribunals de defensa de la competència.

Entre els factors que intervenen en l’aparició de monopolis, podem destacar-ne els següents:

El control exclusiu d’un factor productiu per part d’una empresa o el domini de les fonts de matèria primera indispensable per a la producció d’un bé.

Exemple: una empresa que domini l’única mina de diamants d’un país.

La concessió d’una patent (dret atorgat a un inventor per a fabricar en exclusiva el seu invent durant un període de temps determinat)

El control estatal de l’oferta de determinats serveis (monopolis estatals). Aquests serveis solen ser prestats per empreses concessionàries.

Exemple: TMB és l’empresa concessionària del transport urbà a la ciutat de Barcelona.

L’existència d’un mercat de mida gran i amb empreses amb costos mitjans petits per a grans quantitats de producció. En aquest cas es parla de monopolis naturals.

Exemple: el cost de producció d’un kilowat és molt petit, però això és possible només perquè les hidroelèctriques produeixen milions de kilowats per a mercats que abasteixen en règim de monopoli. L’existència de dos o més companyies de llum o d’aigua en una mateixa localitat no tindria massa sentit des del punt de vista de l’eficiència econòmica.