2.1 Les barreres d'un mercat

Una de les causes que més freqüentment limita la competència en els mercats és l'existència de barreres.

Entrar o sortir d’un mercat no sempre és fàcil. Els obstacles amb què es troba una empresa per accedir o per sortir d’un mercat en què hi ha altres empreses s’anomenen barreres.

Les barreres d’un mercat poden ser d’entrada o de sortida segons s’impedeixi l’accés al mercat de noves empreses o la sortida de les que el volen abandonar.

Les barreres d’entrada

Les barreres d’entrada són factors que impedeixen o dificulten l’entrada de noves empreses en un mercat.

Les empreses ja establertes tracten d’evitar l’entrada de nous competidors.

Les barreres d’entrada més habituals són les següents:

  • Avantatges en costos

Si una empresa és capaç de produir més barat que qualsevol altra del sector també podrà oferir un preu de venda al públic més baix. En conseqüència, si per als competidors d’aquesta empresa la supervivència és una tasca àrdua perquè no aconsegueixen vendre tan barat, encara serà més difícil per a les noves empreses que hi accedeixin per primera vegada a aquest mercat.

Normalment aquest avantatge en costos es pot obtenir de dues maneres:

- utilitzant una tecnologia superior

- assolint economies d’escala que permetin produir gran quantitat d’unitats de producte de manera que els costos unitaris siguin cada vegada més petits al distribuir els costos fixos entre un elevat nombre d’unitats produïdes.

És el cas de la producció d’electricitat:

Una nova empresa haurà de construir les seves centrals generadores i instal·lar les línies per a la distribució d’electricitat. Amb pocs abonats la producció i venda serà reduïda i el cost de producció (unitari) de cada kilowatt resultarà molt elevat.

Les empreses ja establertes tenen una gran dimensió i compten amb un gran nombre d’abonats i per tant la quantitat de kilowatts produïts és molt elevada, amb la qual cosa el cost de producció unitari de cada kilowatt és molt reduït i s’assoleixen les economies d’escala.

  • Avantatges en la diferenciació del producte

Es produeix quan la qualitat, el disseny o la funció dels productes són tan significatius que fidelitzen el consumidor. Entrar o posicionar-se en un mercat on la diferenciació del producte és un factor rellevant requereix fortes inversions en publicitat, perquè cal que el consumidor apreciï aquesta diferència i es converteixi en client o usuari habitual del producte d’una empresa determinada. Aquest procés es coneix com a fidelització del client. És un procés llarg, per la qual cosa les empreses ja establertes al mercat avantatgen les que hi acaben d’arribar. 

En el mercat de refrescos, Coca-Cola i Pepsi realitzen fortes campanyes de publicitat i diferencien els seus productes dels de la competència mitjançant la marca, el logotip i el color de l’envàs.

Les seves inversions es centren sobretot a mantenir la fidelitat dels clients, ja que són marques molt conegudes.

  • Requeriments d’elevades inversions de capital

Alguns tipus de mercat necessiten inversions tan importants que constitueixen en si mateixes una barrera d’entrada molt difícil de superar. Les empreses que es volen establir poden tenir grans dificultats per aconseguir fonts de finaçament per fer front als elevats requeriments d’inversions.

És el cas típic de les empreses industrials, que solen utilitzar maquinària pesada i instal·lacions especialitzades en els seus processos productius, com succeeix en el sector de l’automoció, en la construcció o les drassanes.

  • Accés en exclusiva a un recurs

L’accés en exclusiva a un recurs natural o factor productiu imprescindible per produir un bé o servei per part d’una empresa, és una barrera d’entrada infranquejable per a la resta d’empreses.

Això pot succeir en l’explotació de minerals dels que existeixen pocs jaciments en el món, com és el cas del mercuri, entre d’altres.

  • L’existència de drets legals

Patents: la patent és una forma de protecció legal mitjançant la qual es reconeix a qui hagi realitzat una innovació aplicable a la indústria el dret a explotar el nou producte en exclusiva durant un temps determinat. Mentre existeixi aquest dret cap altra empresa pot establir-se en el mercat del producte protegit per la patent.

Concessions administratives: moltes vegades, l’Estat concedeix a determinada empresa que compleixi una sèrie de condicions, el dret temporal a explotar la producció de determinat bé o la prestació d’un servei concret.

Per exemple, cada comunitat autònoma concedeix llicències a les empreses de transport de viatgers per carretera perquè explotin unes línies concretes. (A Catalunya, SARFA, Alsina Graells...)

Les barreres de sortida

Són els costos que tindria qualsevol empresa per abandonar un determinat mercat, o les pèrdues ocasionades per no recuperar part de la inversió.

Si un supermercat cèntric d’una ciutat volgués abandonar el negoci de la distribució, podria reconvertir o vendre fàcilment el local.

En canvi, què pot fer una empresa amb una línia industrial molt específica de muntatge de xassís de camions, excepte possiblement vendre-la a una companyia rival que segurament ja disposa d’aquesta instal·lació?

Per a una empresa que al seu moment va assumir un cost elevat per adquirir les instal·lacions, les opcions són més limitades i, probablement, no podrà revendre una instal·lació tan especialitzada i recuperar almenys una part de la inversió; potser haurà de continuar amb la producció de camions davant la impossibilitat de reciclar una instal·lació tan específica i costosa.