3. El mercat de competència perfecta

És una interpretació idealitzada del mercat en la qual l'interacció de la demanda i de l'oferta determina el preu. És difícil trobar un mercat que es pugui catalogar de competència perfecta.

L’estudi es fa més com a exemple de mercat ideal per a l’eficiència econòmica que per poder-lo aplicar a la realitat econòmica: quan més s’acosti un mercat real a la competència perfecta, més eficient el considerem, i per tant, més adequat per a un ús òptim dels recursos disponibles.

La competència perfecta requereix la concurrència dels següents 4 requisits:

Existència d'un elevat nombre de compradors i de venedors:

D’aquesta manera es garanteix que cap comprador ni cap venedor tenen prou força per influir amb el seu comportament individual sobre el preu.

Si un venedor decidís, per exemple, apujar els preus per guanyar més diners, n’hi hauria molts altres que no ho farien, de manera que els consumidors no li comprarien a ell i no vendria res. I si decidís abaixar els preus, la resta de venedors també l’hauria de fer per no perdre clients.

Homogeneïtat del producte que es ven:

Tant els compradors com els venedors han de ser indiferents respecte a qui comprar o vendre. Això suposa que el producte ha de ser homogeni. No existeix diferenciació del producte per la marca o per la publicitat.

Tots els compradors i els venedors tenen informació perfecta sobre les condicions del mercat:

Això assegura que no existeixen compradors ni venedors insatisfets: els compradors han de saber en tot moment on es ven més barat i els venedors han de conèixer sempre si algun altre està abaixant els preus perquè puguin reaccionar.

Plena llibertat d’entrada i de sortida:

Qualsevol venedor o comprador ha de poder incorporar-se al mercat sense traves o sortir-ne si ho desitja.

En un mercat on el preu sigui alt, les expectatives de beneficis atrauran a noves empreses de manera que l’entrada de nous productors faria baixar el preu.

En un mercat on el preu sigui baix, les empreses menys competitives sortiran del mercat vers sectors amb més expectatives. L’escassetat resultant ajustarà el preu cap a l’equilibri.

Quan es donen aquestes quatre condicions, el mercat de competència perfecta proporciona la millor solució possible: els productors venen al preu més baix possible. Per això es diu que es tracta del tipus de mercat econòmicament eficient: per als compradors perquè poden comprar tota la quantitat que vulguin al preu més baix i per als venedors perquè poden vendre tota la quantitat que vulguin a aquest preu.

Exemples de mercats de competència perfecta són els mercats de valors, els mercats financers, els mercats de fruites i verdures...