6. L'elasticitat de la demanda

Ja hem vist que el preu és la variable que més influeix en la decisió de demandar una quantitat concreta d’un bé. Sabem també que la relació entre preu i quantitat demanada és inversa (si el preu augmenta la quantitat disminueix).
Per analitzar la “força” o grau de resposta de la quantitat demanada davant variacions del preu s’utilitza una eina anomenada elasticitat preu de la demanda o simplement elasticitat de la demanda.

Elasticitat preu de la demanda:

Quocient entre la variació percentual de la quantitat i la variació percentual del preu

 on p i q són el preu i la quantitat inicials i ∆p i ∆q són els increments o decrements del preu i de la quantitat

Degut a la relació inversa entre preu i quantitat, l'elasticitat preu de la demanda sempre té un valor negatiu. Malgrat això, es prescindeix
signe i es té en compte el seu valor absolut.

Exemple:

Si la taula de demanda d’un mercat és:

si el preu passa de 20 a 15, la quantitat demanada passarà de 60 a 90. Per tant si el preu disminueix 5 unitats monetàries , la quantitat demanada s’incrementa en 30 unitats. Però el que interessa en el cálcul de l’elasticitat no són els increments absoluts sinó els increments percentuals:

Interpretació:

El preu ha baixat un 25 % (5/20) i això ha fet que la quantitat demanada hagi pujat un 50 % (30/60). La variació percentual de la quantitat demanada ha estat el doble de la variació percentual del preu: per això el valor de l’elasticitat és 2.

Quan la variació percentual de la quantitat demanada és major que la variació percentual del preu, el valor de l’elasticitat és major que 1 i es diu que la demanda és elàstica.