4.2 La taula i la corba d'oferta

Com en el cas de la demanda, suposarem que l’únic factor explicatiu de l’oferta és el preu del propi bé i que la resta de factors explicatius (cost dels factors productius, tecnologia i expectatives empresarials) romanen constants (condició ceteris paribus).

Això facilita la funció d’oferta del bé x que queda reduïda a

Ox = f ( Px )

expressió de l’anomenada “llei de l’oferta” que estableix la relació directa entre la quantitat demanada d'un bé i el seu preu, mantenint-se constants la resta de factors.

La raó d’aquesta relació directa és que quan més alts siguin els preus més expectatives d’obtenir beneficis tindran els productors i per tant estaran interessats en produir i vendre més quantitat. El contrari passarà quan els preus siguin baixos.

Tornant a l’exemple del mercat de pomes, expressem les ofertes individuals de tres oferents per a diferents preus i, igual que amb la demanda, per agregació obtenim l’oferta global del mercat (última columna)

Si representem les dades en una gràfica

  • eix horitzontal: quantitat oferta
  • eix vertical: preu

les diferents quantitats que els productors estan disposats a vendre per a cada preu, obtenim la corba d’oferta del mercat.

Aquesta corba tindrà pendent positiva (ascendent d’esquerra a dreta) degut a la relació directa preu-quantitat oferta.