5. Els costos i les decisions de producció

El coneixement dels costos a curt termini permet prendre decisions sobre la conveniència o no de produir més quantitat, i fins i tot de produir encara que sigui amb pèrdues o deixar de produir, sempre amb l’objectiu de maximitzar el benefici.
Pensem, però, que a vegades el benefici es maximitza quan es minimitzen les pèrdues.

Aquest anàlisi és aplicable només al curt termini.

Lògicament, si a llarg termini es tenen pèrdues el millor seria retirar-se de la producció i tancar l’empresa.

Els elements que ens permeten prendre les decisions adequades són d’una banda el preu (que representa l’ingrés per unitat o ingrés marginal) i d’altra els diferents tipus de costos unitaris:

Si el preu > CTmi

L’ingrés que s’obté de la venda d’una unitat produïda és major que el cost total de produir-la. En conseqüència l’empresa tindrà beneficis ja què els ingressos totals seran també majors que els costos totals.

Si el preu < CTMi

Produir una unitat costa més que el que s’obté amb la seva venda. Els ingressos totals seran menors que els costos totals i l’empresa tindrà pèrdues.

Si el preu < CTMi però preu > CVMi

L’empresa té pèrdues, però és millor continuar produint a curt termini, perquè les pèrdues són menors que els costos fixos que continuaríem tenint encara que deixéssim de produir.

Com que el preu és major que el CVMi, la venda de la producció cobreix els costos variables i una part dels costos fixos. Si deixés de produir no tindria costos variables, però s'haurien de suportar tots els costos fixos.

Si el preu < CTMi i preu < CVMi

L’empresa té pèrdues i és millor deixar de produir, perquè les pèrdues són majors que els costos fixos.

Com que el preu és menor que el CVMi, la venda de la producció no cobreix ni els costos variables. Si deixés de produir no tindria costos variables i només hauria de suportar els costos fixos.

Si el preu > Cma

Cal augmentar la producció per augmentar els beneficis, ja què l’última unitat produïda genera més ingressos (el preu de venda) que costos (el cost marginal que, recordem, és el cost de l’última unitat produïda) i per tant augmenten els beneficis.

Si el preu < Cma

Cal disminuir la producció per augmentar els beneficis, ja què l’última unitat produïda genera més costos que ingressos i per tant augmenten els beneficis si es deixa de produir aquesta última unitat.