3. Els costos a curt termini

A curt termini existeixen costos fixos i costos variables perquè hi ha factors fixos i factor variables

- costos fixos: els costos dels factors de producció fixos. Tenen la característica que no depenen del nivell de producció, ja que es tenen igual si es produeix molt, poc o res (per exemple el lloguer d’un magatzem)

- costos variables: els costos dels factors de producció variables. Seran més grans conforme més gran sigui la quantitat produïda (per exemple els treballadors)

Lògicament, el cost total de la producció serà la suma dels costos fixos i dels costos variables.

És important tenir present que encara que una empresa no produeixi cap unitat de producte, haurà de suportar els seus costos fixos, si bé en aquest cas els seus costos variables siguin zero.

A continuació desenvoluparem un exemple dels costos de producció a curt termini d’una empresa de producció de tractors, CATATRAC SA

Observem que els costos fixos són 50 unitats monetàries, independentment del nombre d’unitats que es produeixin: quan no es produeix cap tractor, CATATRAC ha de suportar els seus costos fixos (50 u.m.)

L’augment del cost total quan augmenta el nombre d’unitats produïdes es deu doncs a l’augment dels costos variables (és a dir, el cost dels factors productius variables, ja que cada vegada n’emprem més quantitat).

Gràficament, la diferència que hi ha entre CT i CV són els CF.

El coneixement del cost total de la producció és molt necessari perquè mitjançant la seva comparació amb els ingressos totals de l’empresa permetrà saber si l’empresa té beneficis o pèrdues.

Tanmateix, moltes vegades convé traslladar aquest coneixement a termes unitaris, de manera que puguem comparar el cost total unitari de producció amb l'ingrés unitari (és a dir, el preu) donat que només és possible obtenir benefici si el Cost per unitat és menor que l’ingrés per unitat.

El cost total unitari rep el nom de cost total mitjà i es calcula

Donat que el CT té dos components (CF i CV) també es pot parlar de cost fix mitjà i de cost variable mitjà

Així, calculem les costos mitjans de CATATRAC SA:

el cost total mitjà el podem calcular també sumant el cost fix mitjà i el cost variable mitjà.

el cost fix mitjà és sempre decreixent, ja que els costos fixos es van repartint cada vegada entre més unitats produïdes. Això explica per què les empreses que tenen uns costos fixos molt elevats han de produir grans quantitats de producte perquè els hi resulti rendible.

Finalment ens pot interessar saber quant s’incrementa el cost total quan augmentem la quantitat produïda en una unitat. És l’anomenat cost marginal, que obtindrem dividint l’increment del cost total entre l’increment de la quantitat fabricada.

per exemple, el cost marginal de produir el tractor número 4 és:

Si observem les representacions gràfiques, veurem que (excepte la corba de cost fix mitjà que sempre és decreixent) les corbes de costos mitjans i de cost marginal tenen forma d‘U.

Això no és casual, sinó que es deu a la llei de rendiments decreixents que hem estudiat al parlar de la producció:

Mentre la productivitat marginal sigui creixent un nou treballador aporti més a la producció total que l’increment de cost total que n’origina i que, per tant, els costos mitjans i marginal siguin decreixents.

Però quan la llei de rendiments decreixents comença a actuar i la productivitat marginal sigui decreixent, un nou treballador aportarà menys a la producció total que l’increment del cost total que n’origina, de manera que els costos mitjans i marginal passaran a ser creixents.

Les corbes de costos mitjans totals i variables i marginal tindran, per tant, uns mínims: els mínims dels costos mitjans i marginal coincideixen amb el nivell de producció en què les productivitats mitjanes i marginal són màximes.