8. L'anàlisi de la producció a llarg termini

A llarg termini tots els factors de producció són variables. Aquest fet fa que es pugui augmentar la utilització de qualsevol factor (els locals, les màquines, els treballadors...) i que per tant no tingui perquè actuar la llei de rendiments decreixents, donat que sempre es pot replicar el que ja s’està fent.

El llarg termini té a veure, doncs, amb l'augment de la dimensió de l'empresa.

Quan s’analitza la producció a llarg termini s'utilitza el concepte de rendiments d’escala. Els rendiments d'escala mesuren la variació de la producció total quan s'augmenten proporcionalment tots els factors.

Es trcata de respondre, per exemple, a una pregunta com aquesta: Si una empresa duplica el nombre de tots els factors que està utilitzant, la producció augmentarà el doble, més del doble o menys del doble?

Segons la resposta es parla de rendiments d'escala constants, creixents o decreixents.

rendiments d’escala constants: es diu que una empresa presenta rendiments d’escala constants si la producció s’incrementa en la mateixa proporció en què ho fan els factors productius. Seria el compliment de la hipòtesi de replicació.

rendiments d’escala creixents: si la producció s’incrementa en major proporció en què ho fan els factors, degut a un millor aprofitament de l’organització d’aquests.

rendiments d’escala decreixents: si la producció s’incrementa en menor proporció en què ho fan els factors. Acostumen a aparèixer en empreses de grans dimensions que comporten greus problemes de coordinació entre les parts que la formen

Situació inicial

Increment utilització factors

Producció obtinguda

Tipus de rendiment d'escala

 

 

Rendiments d'escala constants:

Dupliquem la utilització de factors i es duplica la producció

Rendiments d'escala creixents:

Dupliquem la utilització de factors i es triplica la producció

Rendiments d'escala decreixents:

Tripliquem la utilització de factors i la producció només es duplica