7. L'anàlisi de la producció a curt termini

Entenem per producció a curt termini aquell període de temps en què hi ha factors productius fixos, que no podem variar, mentre que els altres, els anomenats factors variables, es poden modificar amb la finalitat de produir més o menys quantitat de productes.

La base de l'anàlisi a curt termini és que, donada una determinada dotació de factors fixos (màquines, instal·lacions...) la quantitat produïda només pot incrementar-se a base d'augmentar la utilització de factors variables (treballadors, matèries primeres...)

Per a desenvolupar l’anàlisi de la producció a curt termini, construirem un model amb l’empresa LA SIRENITA SA que es dedica a la producció de llaunes de sardines en escabetx.

Ara definirem la funció de producció de l’empresa. En lloc de donar una funció matemàtica, expressem la funció en forma de taula: Li suposarem una certa dotació de factors fixos (1 local i 2 màquines, per exemple) i considerarem el treball com a únic factor variable. D’aquesta manera la funció de producció ens dóna la quantitat de llaunes que podem produir segons el nombre de treballadors que emprem:

Si representem les dades de la taula en una una gràfica, (eix horitzontal: nombre de treballadors; eix vertical: unitats produïdes) obtenim la corba de producte total de LA SIRENITA.

La forma d'aquesta corba no és casual. És la forma que la microeconomia descriu com a representativa de la productivitat total de les empreses:

  • La producció augmenta inicialment a un ritme molt elevat conforme augmenta inicialment el nombre de treballadors, cosa que sembla lògica (trams A-B i B-C)
  • Però després aquest ritme d’augment es modera, creix, però cada vegada a un ritme més lent (trams C-D al F-G)
  • Fins i tot el producte total pot arribar a ser decreixent a l'afegir més treballadors (tram G-H)

Les causes d'aquest comportament les analitzarem al següent apartat, on introduirem el concepte de productivitat.