5. El sistema d'economia de mercat

Es pot considerar que el sistema d’economia de mercat en un sentit ple neix amb l’escola clàssica d’economistes anglesos (segle XVIII) representats per Adam Smith i les seves teories, encara que el terme “capitalisme” és posterior (segle XIX) i correspon a Karl Marx.

En una economia de mercat el funcionament descansa en un conjunt de mercats on es compren i venen tant els béns i els serveis, com els factors productius.

Són els milions de decisions que prenen els agents participants en els mercats (famílies i empreses) els que determinen què, com i per a qui produir.

El mecanisme pel qual es coordinen les diferents decisions és el sistema de preus i els intercanvis es produeixen amb molta facilitat gràcies a la utilització dels diners.

ASPECTES ESSENCIALS

Les empreses actuen racionalment. No produeixen rentadores, per exemple, perquè n'hi hagi a les tendes, sinó perquè

1. hi ha gent que demanda rentadores
2. els resulta rendible produir-les, és a dir, obtenen un benefici particular

Els consumidors també actuen racionalment. Distribueixen la seva renda en la adquisició dels béns el consum dels quals els proporcionin la màxima satisfacció de les seves necessitats. Amb aquest comportament estan marcant a les empreses el que aquestes han i no han de produir.

Qualsevol individu, dintre de les seves capacitats materials i intel·lectuals, pot adquirir o llogar factors productius i dedicar-se a la producció de béns i serveis apropiant-se els beneficis que obtingui d'aquesta activitat empresarial. L'estat garanteix amb lleis aquest dret.

El sistema de preus regula el mercat:

- en un mercat on hi hagi excedent de productes (l'oferta sigui major que la demanda) els preus tendiran a baixar perquè les empreses veuen que els seus productes s'acumulen als magatzems. Per donar-los sortida abaixaran els preus. Aquest preus més baixos atrauran més demandants, de manera que l'excedent desapareixerà.

- en un mercat on hi hagi escassetat de productes (la demanda sigui major que l'oferta) els preus tendiran a pujar perquè les empreses veuen que poden obtenir més beneficis fent-lo. Els preus més alts faran que el nombre de demandants disminueixi de manera que l'escassetat desapareixerà.

El sistema d’economia de mercat gaudeix d’una evident capacitat per a generar riquesa, però alhora és font de greus inconvenients, de manera que al llarg de la història s’ha vist fortament qüestionat. Veiem els seus principals avantatges i inconvenients

AVANTATGES


  • la gent és lliure de produir i/o consumir segons les seves preferències i disponibilitats

  • el sistema de preus fa que excedents i les escassetats en els mercats no durin gaire

  • no és necessària la intervenció de l’estat per a prendre les decisions econòmiques

  • els individus tenen incentius per produir, ja que poden obtenir un benefici privat d’aquesta activitat
INCONVENIENTS


  • la renda no es distribueix de manera equitativa entre la població. La renda es reparteix en funció de com està distribuïda la propietat dels recursos i en funció dels salaris vigents. El resultat és que hi ha diferències de renda molt grans (rics i pobres)

  • existeixen “fallades del mercat” que en algunes ocasions fan que els mercats no funcionin tal i com està previst. Algunes d'aquestes fallades són:
    • l’existència de monopolis i altres formes de competència imperfecta
    • els efectes externs de la producció i el consum (com la contaminació) que el mercat no contempla
    • l’existència de béns públics, necessaris socialment però la producció dels quals no resulta rendible per a les empreses
    • la publicitat que pot emprar-se per manipular al consumidor
    • la inestabilitat pròpia del sistema que el porta periòdicament a situacions de crisis