Cerca d’imatges 

Per cercar una imatge a la xarxa, tenim dues opcions. Fer-ho mitjançant paraules claus i en el cas del cercador de Google, també ho podem fer a partir d’una imatge que ja tinguem o de la seva URL. 

Cerca d’imatge a partir de text: 

Si decidim fer la cerca a partir de paraules claus, hem d’utilitzar aquells mots que realment siguin significatius pel que busquem. 

Tots els cercadors d’internet tenen una opció de cerca avançada d’imatges que ens permetrà filtrar els resultats. Les opcions més comuns són: 


  • Mida_Acotem la cerca a imatges del tamany que ens interessa. 
  • Color_En alguns casos ens pot interessar una imatge en blanc i negre o una imatge que tingui alguna dominant de color, aquest és el paràmetre que hem d’acotar 
  • Tipus_ A partir d’una cerca d’ imatges obtindrem fotografies, dibuixos a color, dibuixos a línia i animacions. Si tenim clar que volem només un d’aquests tipus d’imatges 
  • Hora_Ens Permet restringir la cerca a la data en què ha estat penjada la imatge. Cal tenir present que algunes imatges triguen una o dues setmanes a aparèixer en els primers resultats d’una cerca a no ser que es tracti d’una notícia que hagi generat molt d’interès. 
  • Drets d’ús_ Per tal de poder utilitzar les imatges, cal saber sota quina llicència es troben. Depenent de l’ús que en farem, escollim una d’aquestes opcions: 

    • Resultats que es poden compartir lliurement: obtindrem resultats que podem utilitzar sempre que el contingut es mantingui sense canvis i gairebé sempre cal esmentar el seu autor. 
    • Resultats que es poden utilitzar, compartir o modificar lliurement: en aquest cas la cerca inclourà els resultats que disposen d’una llicència que permet, a part de compartir, fer canvis en la imatge. 
    • Resultats per a ús comercial: són aquelles imatges que es poden utilitzar per a obtenir-ne un benefici econòmic, per exemple en el món de la publicitat.


Cerca d’imatge a partir d’una imatge

El cercador de Google ens permet iniciar una cerca a partir d'una imatge que tinguis al teu ordinador. Has de seguir els següents passos: 

Primer cal que seleccionis al menú l'opció de cerca per imatge. 

Dins del requadre on acostumes a escriure les paraules claus per iniciar una cerca, veuràs la icona d'una càmera, cal que la cliquis. 

  


Hi ha diverses maneres de fer-ho:

  1. Arrossegant fins al requadre de cerca una imatge que tinguis al teu ordinador . Una vegada has clicat “buscar” apareixeran els resultats a la pantalla. El primer que veuràs seran els detalls de la imatge i a continuació els enllaços a pàgines web que et dirigiran cap a la mateixa fotografia o similars. 
  2. Escollint l'opció “Pujar una imatge” que et permetrà utilitzar l'explorador per seleccionar i pujar la imatge . 
  3. També pots utilitzar l'URL d'una imatge que hagis trobat al web. Per obtenir l’URL d'una imatge, cal col·locar el cursor sobre de la imatge, clicar el botó dret del ratolí i selecciónar l'opció “Copiar l'URL de la imatge”. Per finalitzar enganxeu la informació de l’URL a la finestreta de cerca. 

Per tal de cercar una imatge més ràpidament, podem descarregar-nos i instal·lar una extensió de Chrome o de Firefox. Un cop instal·lada, només cal fer clic amb el botó dret sobre una imatge del web i s'inicia la cerca. Aquest vídeo resumeix molt clarament el que hem comentat sobre la cerca a partir d'una imatge : 


Altres maneres de cercar imatges que puguem utilitzar 

A part dels cercadors habituals, també hem de tenir molt present aquestes dues opcions: 

Creative Commons_ Ja n’hem parlat en l’anterior apartat però cal destacar l'opció de cerca:

 http://search.creativecommons.org/?lang=es 

Tampoc es tracta d’un cercador convencional, el que fa es redirigir-te cap a un altre cercador independent. Primer especifiques quina serà la finalitat de la imatge (comercial o no), escrius una paraula clau i després tries el buscador. 


NO OBLIDEM:

Els cercadors d’imatges no tenen control absolut sobre els resultats. Quan ens interessi fer servir una imatge cal que verifiquem quina és la seva llicència. Per fer-ho hem de seguir l’enllaç que ens proporciona el cercador i buscar la informació a la pàgina. 

Com he de deixar constància de l’autoria d’una imatge que no és meva? 

No existeix una única fòrmula correcta per referenciar l’autoria d’una imatge. 

Una bona opció seria la següent: 

Nom del material que has utitlitzat (fotografía, dibuix) + Símbol de Copyright + Nom del l’autor del material utilitzat (amb l’enllaç al seu perfil, pàgina web, blog…) + Llicencia CreativeCommons que li va donar l’autor (amb l’enllaç a la llicència concreta) + Data d’utilització 


Posem-ho en pràctica: Fotografia © ForestWander sota llicència Creative Commons (BY-SA) 2014 


Una altra possibiliat més senzilla: 


Fotografia Liborius, Sota Llicència Creative Commons (BY-NC) 


També ens podem trobar amb una imatge d’un álbum d’imatges lliures, on l’autor demana específicament que reconeguem la seva autoria però no està vinculat a una llicència de Creative Commons. Indicarem el nom de l’autor , mai està de més enllaçar-lo amb el seu bloc o la página on hem tret la imatge. Alguns autors especifiquen que no és obligatori que deixem constància de la seva autoria. Podem posar-la o no. Tampoc costa gaire… 


Fotografia: hotblack