Edició d'imatges

Introducció

En aquest lliurament dedicarem un espai per aprendre com manipular una imatge i reflexionar sobre si aquesta és l'apropiada per acompanyar un text determinat. Finalment donarem unes pautes i indicacions per mirar d'entendre quines particularitats té la imatge digital, en especial en quant a mida i resolució, i com en podem treure el màxim partit amb alguns trucs d'edició. Com editar imatges (retallar-les…) 

Editar una imatge consisteix en modificar-la emprant mitjans informàtics. Abans de centrar-nos en l'edició d'imatges cal revisar algunes consideracions prèvies: com obtenir les imatges i com modificar la resolució òptima d'una imatge. 

Cercar imatges 

Podem obtenir imatges digitals de diverses maneres: 

  • Cercant una imatge a la xarxa. 
  • Escannejant la imatge 
  • A partir d'una càmera digital o dispositius mòbils 
  • Realitzant una captura de pantalla  

La cerca d'imatges a la xarxa ja l'hem treballada en anteriors apartats. Una vegada trobem les imatges que ens interessen hem de clicar dues vegades sobre la imatge perquè s'obri en la seva mida real, cliquem el botó dret del ratolí i del menú desplegable seleccionem l'opció “desar com a...”. Finalment desem l'arxiu allà on ens interessi. 

Pel que fa a la utilització de l'escànner, actualment la majoria d'impressores domèstiques, per senzilles que siguin, tenen incorporada l'opció d'escanejar fotografies i documents. Triarem l'opció d'escanejat del menú que s'ajusti més a la finalitat que tindrà la imatge. 

Descarregar les imatges que hem fet amb la càmera digital tampoc té cap complicació. 

Per obtenir captures de pantalla recomanem programes de software lliure com per exemple el Jing. Són programes molt senzills de fer servir i tots funcionen d'una manera molt similar i intuïtiva. Aquest programa el tractarem més endavant. 

Mida de la imatge 

Les imatges digitals estan formades per píxels. Els píxels són les unitats mínimes d’informació que configuren les imatges, també s’anomenen punts. 

Quan parlem d’una imatge que fa 1600 x 1400 píxels ens podem imaginar una quadrícula rectangular amb 1600 unitats d’amplada x 1200 unitats d’alçada. 


Imatge de la web fundamentos de la imagen digital

Segur que ens resulta familiar el terme Megapíxels quan parlem d’una imatge. Un Megapíxel equival a un milió de píxels. La mida d’una imatge en Megapíxels s’obté multiplicant l’amplada i l’alçada d’una imatge donada per píxels. En el cas anterior si multipliquem 1600 x 1200 píxels obtindrem 1.920.000 píxels, per aproximació podrem dir que aquesta imatge pesa gairebé 2 Megapíxels. 

Resolució 

La Resolució és la mesura de la quantitat de píxels per unitat de longitud, acostumem a trobar-ho com dpi (dots per inch) o ppp (píxels per polzada). 

Nosaltres no estem acostumats a mesurar per polzades, hem de saber que una polzada equival a 2,5 cm de longitud. 

Si diem que una imatge té una resolució de 300 ppp, estem indicant que cada polzada (2,5 cm) d'aquesta imatge, conté 300 píxels d'informació. 

Moltes vegades ens ha passat que visualitzem una imatge a la pantalla de l'ordinador amb qualitat fotogràfica però a l'imprimir-la ens queda pixelada. Això és degut a que la resolució del monitor no és la mateixa que la resolució d'impressió. Hem de saber que: 

  • La resolució d’un monitor és de 72ppp 
  • La resolució d'impressió és de 200 a 300ppp 

Fixeu-vos que hi ha molta diferència entre la informació que conté una polzada en la resolució del monitor i la d'impressió. 

Podem decidir treballar sempre amb imatges grans i així estalviar-nos sorpreses però no és una bona idea. Cal saber modificar la mida d'una imatge en funció de l'ús que li volem donar. 

Si treballem amb imatges que s’han de visualitzar en una pantalla (web, blog...) o enviar per correu electrònic, les reduirem a 72 dpi. Com a referència hem de tenir present que una imatge que “penjarem “ a internet no ha de tenir més de 1024 x 768 píxels. Aquesta és la mida més corrent de monitor. Una imatge més gran no es veuria sencera en una pantalla convencional. 

Per imprimir una fotografia cal tenir-la configurada al tamany que volem la impressió a una resolució de 300ppp. Ho explicarem amb un exemple: 

Si tinc una imatge de 1400 x 1600 píxels a una resolució de 300ppp la mida òptima d'impressió és 11,6 x 13,3 cm. Si augmentem la mida d'impressió, cada píxel de la imatge tindrà menys informació i anirà perdent definició. 

Resulta molt útil tenir a mà una taula com la que us proposem per tal d'orientar-nos a l'hora d'imprimir. 


Anem a editar 

Per tal d'editar imatges explicarem el procés a partir d'exemples amb un conegut programa d'edició, el GIMP. És un programa de software lliure, es pot descarregar sense problemes de la xarxa. Tots els programes d'edició d’imatge són molt similars, tenen unes eines equivalents i un funcionament anàleg.

http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:GIMP

Redimensionar i retallar imatges 

És molt comú confondre redimensionar i retallar. Redimensionar o escalar una imatge consisteix en donar-li unes mides diferents a les originals, obtindrem una imatge igual a la inicial però amb un altre mida. 

Retallar consisteix en seleccionar un fragment de la imatge i extreure'l de la imatge inicial, el resultat serà una imatge reenquadrada que mostrarà una part de la imatge original. 

En aquest vídeotutorial veureu els passos per redimensionar una imatge:

 

Quan redimensionem no podem donar les mides que vulguem a una imatge a no ser que la imatge origen i la resultant siguin proporcionals. En el cas del vídeo s'han canviat les dimensions que feien referència a l'amplada de la imatge i l'ordinador ha calculat quines eren les mides de l'allargada que correspondrien a la imatge. Si donéssim unes mides d'amplada i d'allargada aleatòries, la imatge quedaria deformada. Sempre mantenim la proporcionalitat quan redimensionem. Per tal que es mantingui aquesta proporcionalitat cal que les dues mides estiguin enllaçades amb la cadena tancada. Fixeu-vos en la següent imatge: 


Quan retallem una imatge, el que estem fent es quedar-nos amb un fragment de la imatge i descartar la resta. El resultat final sempre serà més petit que l'original. Veiem un vídeotutorial sobre com realitzar aquesta acció. 

 

Com destacar un fragment d'una imatge 

Ens pot interessar destacar algun aspecte d'una imatge per tal d'exemplificar la nostra explicació, veiem un vídeotutorial de com fer-ho. 

Com posar text en una imatge 

En aquest breu vídeotutorial s'explica pas a pas com posar text a una imatge. Podeu canviar fàcilment la tipografia, el cos, el color i col·locar el text allà on vulgueu.

Com realitzar captures de pantalla i editar-les 

Una imatge val més que mil paraules i això és indiscutible, especialment quan estem intentant explicar a algú quin és el problema que tenim amb un programa informàtic o al contrari , quan volem indicar una solució. Les captures de pantalla, en la majoria de cassos, esdevenen un bon recurs. Anteriorment hem recomanat el programa JING per realitzar captures de pantalla i editar-les d'una manera molt senzilla. Veiem com funciona: