Creative Commons 

El símbol cc que fa referència a Creative Commons, cada vegada és més conegut pel públic en general.

Es presenta com una alternativa a la C, copyright. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que va aparèixer per poder facilitar el fet de compartir i utilitzar materials de la xarxa sempre i quan els seus creadors ho permetin. 


Ja sabem que la C significa ”tots els drets reservats”, el que potser no sabem és que les dues c signifiquen “alguns drets reservats”. Es creu erròniament que les obres que estan sota la llicència de CC perden els seus drets d’autor, mai deixen de tenir copyright, en realitat el que fan és oferir alguns drets a terceres persones en determinades condicions i així compartir les seves creacions. 

Creative Commons disposa de quatre tipus de llicències bàsiques diferents: 


  • Reconeixement (Attribution): Pots utilizar l’obra sempre i quan reconeguis qui és el seu autor. 
  • No Comercial (Non commercial): Només es permet fer ús del material si no obtens beneficis econòmics.
  • Sense Obres Derivades (No Derivate Works): L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació per crear una obra derivada. És a dir que es pot utilizar per exemple una imatge però no es pot modificar, s’ha de fer servir tal i com el seu autor la va crear. 
  • Compartir Igual (Share alike): L’explotació autoritzada inclou la creació d’obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades. 

Aquestes quatre llicències bàsiques es poden combinar i en generen sis més: 


Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l’obra, incloenthi una finalitat comercial, així com la creació d’obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció. Se n’ha de reconèixer l’autoria. 

Reconeixement – No Comercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials. Se n’ha de reconèixer l’autoria. 

Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original. Se n’ha de reconèixer l’autoria. 

Reconeixement – No Comercial – Sense Obra Derivada (by-ncnd): A més de reconèixer l’autoria de l’obra, no s’en pot fer un ús comercial ni es pot modificar Reconeixement – Compartir Igual (by-sa): Cal reconèxer l’autoria. Es pemet l’us comercial de l’obra i la creació d’obres derivades, aquestes s’han de distribuir amb una llicència igual a la que regula l’original. 

Reconeixement – Sense Obra Derivada (by-nd): Es pot utilitzar l’obra per obtenir-ne beneficis però no es pot manipular. Se n’ha de reconèixer l’autoria. 

Per saber-ne més: https://creativecommons.org/