Formats digitals

Les imatges que veiem a l’ordinador són digitals, és a dir, estan desades en forma d’una seqüència de bits i que poden ser modificades en diferents aspectes, com la mida i el color.

Per treballar amb imatges no cal ser coneixedor de les teories de formats i de colors, per bé que tenir-ne una mica d’idea ens ajudarà a saber què fem. Sovint ens trobarem que les imatges estan guardades a l’ordinador amb extensions diferents (l’extensió són les tres lletres del final del nom d’un arxiu i indiquen el format de l’arxiu). Els formats de les imatges impliquen característiques diferents. Els gràfics/imatges d’ordinador s’agrupen en dues grans tipologies de formats:


  • Gràfics vectorials

Els fitxers de gràfics vectorials contenen un conjunt d'instruccions (vectors). Aquests vectors descriuen les dimensions i formes de cada línia, cercle, arc o rectangle que fa el dibuix.

Quan la imatge es visualitza, el programa llegeix aquestes instruccions i reconstrueix les formes i els colors per representar-los a la pantalla.

L’avantatge principal dels gràfics vectorials és que cada peça de la imatge pot ser manipulada separadament. És possible moure objectes individuals al voltant de la pantalla, i allargar-los, rotar-los, duplicar-los o introduir una distorsió.

També cal tenir en compte que, al modificar la mida de les imatges, aquestes no perden definició (en canvi, els bitmaps sí) i, a més, els fitxers tenen una mida compacta.

El principal desavantatge d’aquest format és que les imatges, com més complicades són, l'ordinador triga més temps a calcular-les i, per tant, a representar-les.

Formats: CDR, DXF. Eines: Corel Draw, Illustrator, Freehand...

 

  • Mapes de bits (bitmaps)

Els bitmaps estan compostos d'un conjunt de bits en la memòria de l'ordinador que defineixen el color i la intensitat de cada píxel d’una imatge. Un píxel és cada una de les caselles o cel·les en què es pot descompondre una imatge digital. Els bitmaps són típicament usats per reproduir imatges que contenen molts detalls, ombres i colors: fotografies, negatius de pel·lícules i altres il·lustracions.

Les eines usades per crear bitmaps són els editors gràfics, que permeten pintar píxel a píxel amb el color adequat.

Els gràfics bitmap normalment requereixen més espai de disc que els gràfics vectorials, el motiu és que els bitmaps contenen informació específica sobre cada píxel representat a la pantalla.

Formats: BMP, PCX, JPG, TIF, GIF... Eines: Paint Shop Pro, Photoshop, Paintbrush...

GIF i JPEG (o JPG) són els formats d'imatges més usats per posar a les pàgines web. GIF són les sigles de Graphics Interchange Format i es va desenvolupar específicament per a gràfics en línia. JPEG correspon a Joint Photographic Experts Group i es va desenvolupar com un mitjà per comprimir fotografies digitals. Com a característiques principals tenim:

    • Format GIF

Utilitza un algorisme de compressió sense cap mena de pèrdua.

Els gràfics estan limitats a 256 colors.

Admeten transparència. Això vol dir que tenen la possibilitat de convertir en transparent o invisible un sol color, de manera que el fons que tingui aquest color sigui invisible.

Permeten fer animació amb una tècnica de posar moltes imatges en el mateix arxiu GIF.

    • Format JPEG (JPG)

L'algorisme que utilitza descarta alguns blocs de les dades de les imatges quan les comprimeix normalment a una proporció de 15:1, tot i que també es pot determinar el grau. Per aquesta raó és millor només desar una vegada una imatge amb compressió JPEG. Cada vegada que s'utilitzi aquest algorisme, s'eliminen més dades.

Està optimitzat per a fotografies i imatges escannejades amb 16 milions de colors o, el que és el mateix, de 24 bits de profunditat de color.

    • Format BMP (Bitmap Format)
[Windows, Microsoft] Aplica una compressió sense pèrdua, però no inclou cap informació per a la seva impressió. Per a imatges que s’imprimeixen amb qualitat normal, o imatges en alta qualitat per a visionar en pantalla.

    • Format EXIF (Exchangeable Image File) 

[Fuji Photo Film+ Fitxer d’imatge intercanviable. Comprimeix la imatge i el fitxer inclou dades sobre aquesta, com l’hora de la presa. 

    • Format PICT (Macintosh Picture Format) 

[Macintosh] Té les mateixes característiques que el BMP i va ser creat per al treball gràfic en ordinadors Mac, tot i que també pot ser emprat en altres ordinadors. Photoshop. Format que s’ha de fer servir mentre es treballa en aquest programari de tractament d’imatges fotogràfiques. 

    • Format PNG (Portable Network Graphics)
[Consorci World Vide Web] La gràfica en xarxa portàtil és un format que aplica una compressió sense pèrdues. Va ser creat com a millora del format GIF. Pensat per a pàgines web. 
    • Format RAW

És conegut com a negatiu digital. Conté totes les dades captades pel sensor digital de la càmera: representa la imatge tal com ha estat captada, sense cap filtratge ni compressió digital. No és un estàndard. Cada fabricant pot fer servir la seva tecnologia. El fan servir només les càmeres professionals i semiprofessionals. Generalment s’utilitza quan es vol processar una imatge.

    • Format TIFF (Tagges Image File Format)

[Adobe] Guarda les imatges en forma de mapa de bits amb la màxima qualitat, perquè la compressió és sense pèrdues, i afegeix paràmetres propis per a la impressió. Pràcticament totes les aplicacions que tracten imatges el llegeixen, de manera que és el més pròxim a un format universal. És un dels formats que més ocupa.