3. Roques metamòrfiques: filles de la calor i la pressió

Quan el que predomina és el factor Temperatura (), parlem de metamorfisme de contacte, quan aquest és la pressió, metamorfisme regional.

El metamorfisme és la transformació estructural i mineralògica de les roques que té lloc en estat sòlid (sense fusió), com a conseqüència de l'augment de la pressió i la temperatura. El resultat d'aquest procés són les roques metamòrfiques.

La seva classificació es basa en la textura i composició. A causa de la pressió, els minerals de les roques metamòrfiques poden orientar-se i donar lloc a la foliació (textura que provoca que la roca es pugui trencar en superfícies planes. D'aquí la separació entre roques sense foliació i roques amb foliació.

Són el resultat de roques amb un mineral predominant afectades per un metamorfisme de contacte. Els minerals han recristal·litzat a causa de l'augment de Tª i han augmentat de volum, destaquen:

  • El marbre i la quarsita: Provenen del metamorfisme de calcàries i gresos rics en quars, respectivament. Presenten colors clars i textures granulars.
  • Les cornubianites: Formades a partir de roques argiloses, amb composició molt variables. Presenten textures granulars.
  • Les amfibolites: Procedent de roques ígnies bàsiques i riques amb amfíbols, com el seu nom indica.
  • Les migmatites: Roques de metamorfisme de grau molt alt, les quals han experimentat una fusió parcial. Presenten bandes clares i fosques. 

Són roques resultant del metamorfisme regional, per tant que l'efecte de la pressió sobre els minerals provoca foliació. 

Generalment les roques formades per metamorfisme de grau baix de pressió i temperatura, estan constituïdes per minerals de mida microscòpica i foliació molt clara (clivatge). En canvi, les roques de metamorfisme de grau alt estan formades per cristalls grosso i presenten foliació menys marcada (esquistositat) a causa de la presència de minerals equidimensionals (no allargats) segons el grau de metamorfisme podem distingir: 

  • Pissarres: Formades per un metamorfisme regional de grau baix afectant a roques argiloses. Composta per minerals invisibles a ull nu i marcada foliació.
  • Fil·lites: Tenen semblança amb les pissarres però tenen major brillantor. Són el pas intermedi entre les pissarres i els esquists.
  • Esquists: Formades per un metamorfisme regional de grau mitjà afectant a argiles. Presenten cristalls grans i una foliació evident (esquistositat), s'alternen bandes clares i fosques de minerals visibles a ull nu.
  • Gneis: Roques originades per metamorfisme de grau alt en argiles, gresos o conglomerats, així com en granits. Presenten bandes molt ben diferenciades i cristalls grans, de quars, feldspats, ortosa i mica (com el granit); però foliació molt poc marcada (gneissositat)