2. Roques ígnies: filles del foc

A mesura que la temperatura i la pressió del magma disminueixen, comença el procés de cristal·lització dels components minerals i es formen les roques ígnies. 

Les roques ígnies o magmàtiques són endògenes, es a dir, que es formen a partir del refredament i la solidificació del material fos a l'interior de l'escorça, o del mantell superior, anomenat magma.

Enllaços de suport:

Els següents enllaços tenen la missió de completar el que teniu a la teoria.

Aquest és un capítol del programa Quèquicom on viatgen a la Garrotxa i ens expliquen de primera mà, que va passar perquè es formessin els volcans de la Garrotxa i que implica en el territori.

Garrotxa: viure entre volcans

No tots els minerals cristal·litzen a la mateixa temperatura, sinó que es produeix una cristal·lització seqüència, com es pot veure a l'esquema inferior de la sèrie de Bowen.

Durant el refredament es poden incorporar nous minerals procedent de les roques del voltant.

A les roques ígnies, no només s'ha de tenir en compte la seva composició mineralògica, també són importants altres aspectes, com ara la textura:

Textura granular: Presenta cristalls aproximament del mateix volum i visible a ull nu. Molt comú en roques de cristal·lització lenta. La mida dels cristalls està entre el 2 i 10 mm.

Textura vítria: No presenta cristalls, el magma s'ha refredat tant ràpid que no han tingut temps de formar-se.

Textura afanítica: Textura en que els cristalls no són visibles a ull nu, provocat per un refredament ràpid (no tant com el cas de la textura vítria) del magma. Es distingeixen diverses tipologies: Microganular i Micolítica.

Textura porfírica: Combinació de textura granular i microlítica, presenta cristalls visibles a ull nu (fenocristalls) i cristalls només visibles al microscopi (micorcristalls) amb la funció de matriu. Combina una etapa de refredament lent seguit d'una ràpida.

O segons el seu origen, les roques es classifiquen en tres grups.

Són aquelles roques en què la solidificació del magma és lenta i té lloc en profunditat, en zones anomenades plutons.

Com que perden calor lentament, els minerals disposen de temps suficient per cristal·litzar. en conseqüència tenen textures granulars.

Entre les roques plutòniques àcides la més important és el granit, format per quars i feldespat (l'ortosa predomina per sobre el plagiòclasi). Segons la propoció d'ortosa, plagiòclais i quars la roca rep un altre nom. Granodiorita.

Entre les roques plutòniques bàsiques cal destacar per importància el gabre i la peridotita. El gabre és una roca fosca originada les primeres etapes de solidificació magmàtica i està formada per plagiòclasi i piroxè. Constitueix la part inferior de la capa basàltica, igual composició que el basalt però solidifica en condicions més lentes. La peridotita, forma el mantell superior i està formada per oliví i piroxè, els dos silicats de punt de fusió més elevat.

Són roques que es formen quan el magma arriba a la superfície terrestre i surt a l'exterior en forma d'erupció volcànica, per tant el refredament és molt ràpid. Presenta textures afanítiques i vítries, en ocasions amb bombolles produïdes pels gasos o bé textures porfíriques amb fenocristalls. 

El basalt, és la roca més abundant de les volcàniques. Presenta un color fosc, textura porfírica, amb fenocristalls que poden ser o d'olivina, piroxè o plagiòclasi. També tenen importància l'andesita, la traquita, la riolita, l'obsidiana (vidre volcànica negre) i la pedra tosca o pumicita (roca vítria i molt porosa).

S'originen quan el magma s'obre pas cap a la superfície a través d'esquerdes i solidifica en el seu interior. El magma forma petites masses tubulars o filons (entre pocs centímetres i centenars de metres. Majoritàriament la textura que presenten és porfírica o afanítica, amb cristalls sens mida uniforme, degut a dues fases de refredament, una més ràpida a la part exterior i esquerdes i una més lenta a la part interior.

El pòrfir granític (composició semblant al granit amb diferents proporcions de quars, plagiòclasi i ortosa) és un dels abundants juntament amb l'aplita i la pegmatita.

Vocabulari

Magma àcid: Magma format per més del 66% de sílice (SiO4-4)

Magma bàsic: Magma amb contingut de sílice entre el 45% i el 52%.

Magma intermedi: Magma amb un contingut de sílice entre 52% i el 66%.

Experimenta!!!

En aquest quadre pots descarregar un experiment fàcil de fer des de casa, sempre amb la supervisió d'un adult i utilitzant els materials adequats, i veure un vídeo de com es fa l'experiment.

Instruccions experiment vídeo