7. Biotecnologia: OGM

Els organismes transgènics o OGM són éssers vius que porten gens d’altres espècies introduïts artificialment mitjançant tècniques d’enginyeria genètica. Per aconseguir organismes transgènics cal introduir el gen forà dins la cèl·lula i que aquest s’integri al seu genoma.

L’obtenció de vegetals transgènics és força senzilla per diversos motius:

1. És fàcil introduir gens nous . El bacteri Agrobacterium plasmidis capaços d’insertar-se al genoma vegetal i provocar tumors.

L’enginyeria genètica ha permès suprimir els gens que causen tumoracions i preparar bacteris que funcionen com a vectors que introdueixen gens.(A)

En l’actualitat s’utilitza també la introducció de gens mitjançant la biobalística: microprojectils d’or o tungstè que porten el gen. (B)

OGM en vegetals




    
Vegem els passos:
    1. Identificar el gen d'interès i aïllar-lo amb enzims de restricció, unes endonucleases que reconeixen i tallen el DNA en llocs concrets.
2. Construir un DNA recombinant. S'uneix el gen junt amb algun marcador a una seqüència reguladora. Per la unió s'utilitza DNA-ligasa.
   3. Es fa el clonatge del DNA recombinant per tenir-ne moltes còpies i per això s'introdueix a un plasmidi bacterià, per exemple, que en farà moltes còpies.
 4. S'introdueix el DNA recombinant a les cèl·lules hoste i això es pot fer o bé a través d'Agrobacterium que és un bacteri que transfereix de forma natural el plasmidi a les cèl·lules vegetals o bé bombardejant les cèl·lules amb microesferes d'or o tungstè recobertes de DNA recombinant. Un canó llançarà les microesferes sobre el cultiu de cèl·lules embrionàries i el transgèn es podrà incorporar al nucli.
5. Selecció de les cèl·lules que tenen el transgèn incorporat.
6. Multiplicació de les cèl·lules embrionàries fins aconseguir una plàntula transgènica que produirà la substància desitjada.

2. A partir d’un petit grup de cèl·lules es regenera tota la planta sencera.

3. Un cop aconseguida la planta transgènica és facilíssim clonar.

Els vegetals transgènics porten gens provinents d’altres espècies que els confereixen algun avantatge

Amb interès econòmic Plantes més resistents a les sequeres (arròs) Plantes resistents a determinades plagues ja que tenen elles mateixes una substància insecticida ( blat de moro) Plantes resistents a herbicides, no es veuen afectades quan eliminem així les males herbes, Fruits que es mantenen més temps en bon estat després de la collita (tomàquets), Aliments amb característiques especials (cafè baix en cafeïna).

Amb interès nutritiu o sanitari

- Plantes que produeixen substàncies terapèutiques (vacunes dins plàtans)

- Plantes que contenen vitamines (arròs daurat)

- Plantes que produeixen aminoàcids essencials (patata).

L’obtenció d’animals transgènics és més complexa que l’obtenció de vegetals per diversos motius:

1. El gen s’ha d’introduir a un zigot mitjançant una tècnica física, la microinjecció i s’ha d’inserir al genoma (no sempre funciona)

2. S’ha d’implantar l’embrió a l’úter d’una femella (mamífers)

3. A la pràctica es desenvolupen només un 1-2% dels embrions implantats

4. Per obtenir molts individus igual cal clonar i no es tant senzill. La reproducció sexual no assegura el manteniment del gen inserit als descendents.

Els animals transgènics tenen

Interessos econòmics: - creixement més ràpid, carn sense greix etc.

Interessos sanitaris: Poden servir de model per l’estudi de malalties humanes (ratolins) Poden fabricar substàncies amb finalitats terapèutiques (hormones de creixement a la llet)