1. Aigua (repàs 1r)

L'aigua és l'element fonamental per a la vida; els éssers vius estan constituïts bàsicament d'aigua.

Importància a la biosfera

- L'aigua és el medi primitiu on es va originar i desenvolupar la vida.

– És el component més abundant de la matèria viva.

– És l'espai vital intern de tots els ésser vius, terrestres i aquàtics.

-  És l'element imprescindible per a la vida.



   

Fórmula: H2O
Polar: la càrrega elèctrica de l’aigua és zero, però la distribució dels electrons és asimètrica: forma el que s’anomena dipol elèctric.
Enllaços d’hidrogen: es formen entre les molècules d’aigua, entre la càrrega negativa d’un oxigen i la positiva dels hidrògens d’altres molècules d’aigua .
Xarxa tridimensional: el nombre de molècules que formen la xarxa tridimensional és inversament proporcional a la temperatura. Per sota dels 0ºC, les molècules s'ordenen en una estructura hexagonal. Per això, el gel ocupa més volum que l'aigua líquida. Aquesta estructura condiciona les seves propietats; per exemple, el gel sura en aigua líquida.

– Com que participa en diverses reaccions químiques fonamentals per a la vida, també desenvolupa una funció metabòlica.

– La calor específica (la quantitat de calor necessària per augmentar-ne la temperatura) és elevada; per tant, és un bon estabilitzador tèrmic.

– La calor de vaporització (la quantitat d’energia necessària per evaporar un líquid) és elevada: bon refrigerant per transpiració.

– L’aigua és un bon dissolvent de les sals i components polars (hidròfils).

– Com que l'aigua té una tensió superficial elevada, la seva superfície es comporta com una làmina elàstica; per això , per exemple, alguns insectes poden caminar-hi per sobre.

– És dissolvent d'un gran nombre de substàncies. Les substàncies reaccionen molt millor si estan dissoltes;per exemple, el citoplasma (on tenen lloc la major part de les reaccions intracel·lulars) està constituït bàsicament per aigua.

– L'aigua exerceix una funció molt important pel que fa al transport: de substàncies pel medi intern dels organismes; de cèl·lules per la sang,pel medi extracel·lular... de gasos, i així afavoreix la difusió de gasos com el O2, el CO2...(a través de la pell humida,dels epitelis, etc.).

– L’aigua compleix una funció estructural: el volum i la forma de moltes cèl·lules depenen de la pressió que exerceix l’aigua al seu interior (els estomes...).

– Sovint, l’aigua fa una funció mecànica esmorteïdora: algunes estructures contenen aigua líquida que les protegeix mecànicament (per exemple,les càpsules sinovials, el líquid cefaloraquidi, el líquid amniòtic...).

– Cal destacar la funció termoreguladora que exerceix en els organismes. L'evaporació de l'aigua (per mitjà de la transpiració,la suor o el bleix) fa perdre molta calor i permet fer baixar la temperatura del cos. És molt important en el cas dels animals homeoterms (els que poden mantenir la temperatura corporal dins uns límits).