3. La fotosíntesi: fase lluminosa

La fotosíntesi a les plantes verdes té lloc als cloroplasts, uns orgànuls que es troben al citoplasma de les cèl·lules vegetals.

Els cloroplasts presenten dues membranes, l'externa i l'interna. Entre totes dues hi ha un espai. L'espai intern del cloroplast és l'estroma.  Dins de l'espai hi ha uns sacs aplanats, els tilacoides. Els tilacoides s'agrupen en grana.

A les membranes dels tilacoides trobem els pigments fotosintetitzadors.

Als cloroplasts els pigments més abundants són les clorofil·les, de color verd.

La fotosíntesi té dues fases: La lluminosa i la no lluminosa ( o fase fosca).

A la fase lluminosa intervé la llum.

Els pigments s'exciten per la llum: això vol dir que poden absorbir fotons. Així, doncs, en absorbir energia, la seva estructura molecular canvia (s'activen) i transfereixen energia cap a altres parts o molècules. És a dir, hi ha un traspàs d'electrons al llarg de la membrana tilacoïdal de manera que tenen lloc oxidacions i reduccions de molècules.

Com a resultat d'aquest procés, s'obté NADPH (poder reductor) i ATP. Aquest NADPH i ATP s'utilitzaran a la fase no lluminosa.

Esquema de la fase lluminosa:



http://www.stolaf.edu/people/giannini/flashanimat/metabolism/photosynthesis.swf

Animació highered.mheducation.com/olcweb/cgi/pluginpop.cgi?it=swf::535::535::/sites/dl/free/0072437316/120072/bio13.swf::Photosynthetic Electron Transport and ATP Synthesis

Com pots veure, a la fase lluminosa s'esdevé la fotòlisi de l'aigua. L'H2O és trencada per un enzim i allibera oxigen i protons. L'oxigen és un gas necessari per la respiració, el procés d'obtenció d'energia a partir de biomolècules orgàniques que té lloc als mitocondris.

vídeo

https://www.youtube.com/watch?v=AjQd-TaQpuQ

Fotofosforilació cíclica i acíclica

Animació Fotosíntesi bàsic