5. Qualitats físiques bàsiques

Per acabar aquest tema tractarem de qualitats físiques i factors que incideixen en la condició física:

Les qualitats físiques es classifiquen en:

Capacitats condicionals : força, resistència, velocitat i flexibilitat .

Capacitats coordinatives : coordinació, agilitat, tècnica, equilibri, fluïdesa, destresa i habilitat.

La majoria d'aquestes qualitats disminueixen amb l'edat, però amb l'entrenament les podem mantenir o millorar fins els 30-35 anys. 

LA FORÇA

Podem definir la força com la capacitat de vèncer una resistència mitjançant la contracció muscular. 

LA FLEXIBILITAT 

La flexibilitat ens expressa la capacitat física per portar a terme moviments d'amplitud de les articulacions així com la elasticitat de les fibres musculars que és la qualitat que amb base a la mobilitat articular i elasticitat muscular, permet el màxim recorregut de les articulacions amb diverses posicions. Els períodes de gran flexibilitat es mantenen fins els 12 anys. A partir d'aquí, la flexibilitat evoluciona de forma negativa fent-se cada any més limitada, com a conseqüència de la estabilització de l'esquelet i augment, degut a l'alliberament d'andrògens i estrògens, de la hipertròfia muscular. Està comprovat que les persones amb un grau de flexibilitat més gran tenen menys lesions musculars i dels lligaments, tot i això no hi ha cap estudi que sigui capaç d'establir exactament el grau de flexibilitat ideal, segons l'edat del subjecte, per a cada especialitat esportiva.

CAPACITATS COORDINATIVES

Coordinació que és la capacitat per utilitzar els sentits, especialment la visió i la audició junt amb el moviment d'algunes parts del cos, per desenvolupar moviments amb precisió i suavitat. 

L'equilibri que és l'habilitat per mantenir una determinada postura oposant-se a les forces que puguin afectar-la, especialment la gravetat.

L'agilitat que és la facilitat i rapidesa en els moviments del cos. 

Fluïdesa que és la capacitat coordinativa derivada de la combinació d'altres capacitats coordinatives com la coordinació, la flexibilitat o l'equilibri que permet a l'individu realitzar moviments amb soltesa i harmonia.

 I altres com la destresa i precisió.

Recordem, finalment, que en el desenvolupament de la condició física hi incideixen factors com:

L'exercici físic: el qual ens ajudarà a augmentar el nivell de les nostres qualitats físiques.

Alimentació correcta: en la qual hem de portar una dieta sana i equilibrada. 

El consum de drogues: influeix de manera totalment negativa en el nostre cos ( tabac, alcohol i qualsevol altre tipus de droga).

El descans: és molt importat de tenir unes estones de relaxació i repòs durant el dia perquè el nostre cos es recuperi i també dormir les hores necessàries. 

Qualitats psíquiques: per millorar la condició física són necessàries unes qualitats psíquiques com ara la voluntat, l'autoestima, la confiança en un mateix....etc 

L'edat: a mesura que et vas fent gran, la condició física va augmentant per després anar disminuint. Però en les persones sedentàries la disminució és molt més ràpida. 

Condicionants genètics: algunes qualitats físiques poden tenir una herència genètica. Però el treball i la constància les poden millorar.