2. Catabolisme

El metabolisme , que és el conjunt de reaccions químiques que tenen lloc al nostre cos ,es divideix en catabolisme i anabolisme.

El catabolisme és el conjunt de reaccions enzimàtiques de degradació, per la qual cosa s’associa a l’etapa degradativa del metabolisme. Els glúcids, els lípids i les proteïnes incorporats del medi o procedents de les pròpies reserves es transformen en molècules cada vegada més senzilles (es degraden) al llarg de rutes oxidatives. Aquest procés allibera l’energia continguda als enllaços d’aquestes substàncies, energia que es transfereix a una molècula capaç de conservar-la: l’ATP.

En el catabolisme podem distingir tres fases en el cas que tinguem suficient oxigen (catabolisme aeròbic):

 Fase I: les grans molècules es degraden fins a originar els seus precursors. Així, les proteïnes es converteixen en aminoàcids; els polisacàrids, en monosacàrids, i els lípids, en àcids grassos i glicerina.

 Fase II: els productes obtinguts a la fase I es converteixen en molècules senzilles de dos carbonis, com el cas del grup acetil de l’acetil-CoA.

 Fase III: el grup acetil dels acetil-CoA es degrada finalment fins a diòxid de carboni i aigua, en una ruta comuna: el cicle de Krebs.





Després del cicle de Krebs, obtenim unes molècules (NADH) que permetran la síntesi d'ATP, és a dir, la forma com contenen l'energia les cèl·lules. Les molècules que utilitzem per obtenir energia són fonamentalment els glúcids (polisacàrids, monosacàrids) i els lípids (greixos) .
El cicle de Krebs i fosforilació oxidativa només són possibles en condicions aeròbiques, ja que quan manca oxigen, és a dir, en condicions anaeròbiques, no es pot generar Acetil CoA i aleshores, la glucosa es transforma en un compost anomenat piruvat que, mitjançant un procés anomenat fermentació, donarà lloc a lactat.