3. La sang

Els nutrients digerits passen a la sang, però la sang què és? quines altres funcions té la sang?

La sang és el líquid espès i de color vermell que circula per l’aparell circulatori. Duu a terme tres funcions, principalment:

• Transporta oxigen i nutrients a totes les cèl·lules del cos, i en recull el diòxid de carboni i altres residus.

• Fa possible que la temperatura del cos sigui la mateixa en totes les seves parts: transporta calor des de les regions més calentes (zona central del tronc) fins a les més fredes (extremitats).

• Defensa l’organisme de les malalties infeccioses mitjançant unes cèl·lules especialitzades a reconèixer i eliminar els microorganismes perjudicials.

La quantitat de sang que hi ha en el cos depèn de les proporcions d’aquest. Una persona adulta de 70 kg de pes té entre 5 L i 6 L de sang.

Per tant, la sang transporta oxigen i nutrients per tot el cos, manté la temperatura corporal i ens defensa contra les infeccions.

Components de la sang

El plasma és la part líquida de la sang. El 90 % és aigua. La resta és una barreja d'altres substàncies: nutrients per a les cèl·lules, gasos i productes de l’activitat de les cèl·lules. Un exemple de les substàncies que transporta el plasma són les proteïnes. N’hi ha de diferents menes, com ara els anticossos, necessaris en la defensa contra les infeccions, o el fibrinogen, que és imprescindible per a la coagulació. 


 

Els eritròcits o glòbuls vermells o hematies, transporten l’oxigen per tot el cos. Tenen forma de disc, amb una depressió a la zona central. No tenen nucli. Circulen per l’interior dels vasos sanguinis més menuts; d’aquesta manera poden arribar fins al darrer racó del cos. Els glòbuls vermells viuen entre 100 i 120 dies. En un mil·límetre cúbic de sang n'hi ha a la vora de 5 milions. Els glòbuls vermells contenen hemoglobina, una proteinas que es combina amb l’oxigen i en permet el transport. A més, és la que fa que la sang sigui de color vermell.

Els leucòcits, o glòbuls blancs, són més grans que els glòbuls vermells, però molt menys abundants. Són cèl·lules més o menys esfèriques, i tenen la capacitat de deformar-se i d’aplanar-se. En un mil·límetre cúbic de sang hi ha entre 4.000 i 8.000 leucòcits. Hi ha molts tipus de leucòcits, però tots tenen una funció immunològica, sobretot defensar-nos de les infeccions. Un tipuseucòcits anomenats limfòcits sintetitzen anticossos específics per a cada patogen.

Les plaquetes, o trombòcits, són fragments cel·lulars més petits que els glòbuls vermells. Participen en la formació de la xarxa que reté els glòbuls vermells durant la coagulació de la sang. La seva funció, doncs, és evitar les hemorràgies.

En una analítica de sang es determinen diferents paràmetres cel·lulars i bioquímics. Vegeu la interpretació de les anàlisis.

Consulteu https://www.webconsultas.com/pruebas-medicas/como-interpretar-los-resultados-del-analisis-de-sangre-12158

Malalties de la sang

  • • Anèmia: es produeix a conseqüència del descens del nombre de glòbuls vermells o de la quantitat d’hemoglobina. La causa més freqüent és la insuficiència de ferro.Els símptomes són cansament i pèrdua de vitalitat (astènia). Es pot solucionar amb una dieta equilibrada i rica en ferro.
  • Leucèmia: és un tipus de càncer que afecta la medul·la òssia o els ganglis limfàtics.Es manifesta per l’augment del nombre de glòbuls blancs que són incapaços de lluitar contra les infeccions. També es produeix una disminució del nombre de glòbuls vermells i de plaquetes.El tractament consisteix a fer un trasplantament de medul·la òssia.
  • Hemofília: malaltia hereditària. Les persones que ho pateixen no poden coagular la sang en cas d'hemorràgia o bé pateixen hemorràgies espontànies.Les plaquetes no poden coagular perquè els falta algun dels dotze factors de conversió.El tractament consisteix en injectar el factor de coagulació defectuós en cas que la persona afectada pateixi una hemorràgia.