1. Energia per a viure

Recordem que la nutrició engloba quatre aparells o sistemes: El digestiu (el qual proporciona nutrients), el circulatori ( sistema de transport), el respiratori (realitza l'intercanvi de gasos amb les cèl·lules) i l'excretor (elimina substàncies de rebuig).


  • Com arriben els nutrients i l’oxigen a la cèl.lula i com en surten les substàncies tòxiques que s’hi han produït?
  • La resposta és a través de la sang, que és “l’autopista” per on circula tot allò que a ella hi arriba. I no hi paren mai de circular gràcies al cor, que bombeja la sang constantment. Així cada cop que hi ha una “sortida” d’aquesta autopista, els nutrients i l’oxigen surten de l’autopista per entrar a la cèl.lula. I quan la cèl.lula té substàncies tòxiques entren a l’autopista, que les portarà a ser eliminades del cos.
  • Com arriben els nutrients a la sang?. Els animals els obtenim a partir dels aliments, que a l’entrar al sistema digestiu són descompostos en els nutrients. Aquests, a nivell de l’intestí prim, s’absorbeixen, o sigui, passen a la sang.
  • Com arriba l’oxigen a la sang? L’oxigen l’agafem amb l’aire quan inspirem, gràcies a l’aparell respiratori. I també és gràcies a l'aparell respiratori que aquest oxigen podrà passar a la sang.
  • A on va el CO2? Va viatjant per la sang i quan arriba a la “sortida: pulmons”, passa al seu interior i l’expulsem cap a l’exterior gràcies a l’espiració.
  • A on van les substàncies de rebuig? Aquestes, quan troben la “sortida: ronyons” de l’autopista, hi entren i les expulsem a través de l’orina. Els pulmons expulsen diòxid de carboni i la pell expulsa suor.També hi ha substàncies de rebuig excretades pel fetge.

  • Sabríeu completar els números de l'esquema de dalt? Intenteu-ho!

    Fixeu-vos que a la cèl·lula (5)  s'hi dona la reacció esquematitzada a sota en un requadre: l'oxigen es combina amb nutrients per donar energia en forma d'ATP i es desprèn CO

     H2O i altres substàncies que seran excretades (aquest és el procés de la respiració cel·lular o interna).

     



    Respiració cel·lular

    En resum,

    Amb l'aparell respiratori arriba oxigen a les cèl·lules per a que puguin oxidar els aliments i extreure'n energia. El CO2 que resulta del procés respiratori és transportat cap a l'exterior.

    Així doncs, l’energia necessària per dur a terme les activitats vitals i quotidianes s’extreu dels aliments.El procés mitjançant el qual s’allibera l’energia que contenen els nutrients s’anomena respiració cel·lular.

    En la respiració cel·lular, els nutrients energètics es descomponen fins que produeixen substàncies més senzilles: aigua diòxid de carboni. Durant aquest procés es consumeix oxigen i s’allibera l’energia que acumulaven els nutrients energètics. Aquesta energia es fa servir per a les activitats en què sigui necessària.

    La respiració cel·lular té lloc a les cèl·lules dels animals, dels vegetals i de tots els altres organismes. Excepte els bacteris, la resta d’organismes disposen a les cèl·lules d’uns orgànuls que s’encarreguen de la respiració cel·lular: els mitocondris.




    L’energia que els organismes incorporen s’usa per realitzar activitats vitals. El batec del cor, la producció de calor per mantenir constant la temperatura interna, etc., són exemples d’activitats bàsiques per a la vida dels humans.

     Els éssers vius podem fer servir l'energia per a diverses activitats biològiques, que sempre estan realitzades per les cèl·lules.