6. Articulacions

Si els ossos no estiguessin units entre ells, amb qualsevol petit moviment es desencaixarien i no podrien suportar cap càrrega. Els ossos han d’estar fermament lligats. D’això se n’encarreguen unes estructures resistents, elàstiques i fibroses anomenades lligaments. Aquests uneixen els ossos per molts llocs, de manera que entre dos ossos pot haver-hi un bon nombre de lligaments.
Els músculs són òrgans molt flexibles i poden variar fàcilment de longitud, com una goma elàstica. Però, per fer possible el moviment, han d’estar fixats als ossos. Els músculs s’uneixen als ossos per mitjà d’un òrgan fibrós molt resistent: el tendó. Els tendons es troben als extrems dels músculs i són d’un color blanquinós i brillant. Són molt forts i poden suportar grans tensions, però no són tan elàstics com els músculs.

    En les articulacions hi ha doncs:

    • els lligaments: uneixen diferents ossos
    • els tendons: uneixen els músculs amb els ossos
    Les articulacions possibiliten els moviments. Hi ha parts del cos que tenen una gran amplitud de moviment, i d’altres que només permeten moviments limitats o gairebé nuls.

    Hi ha diferents models d’articulacions:


    • Tipus pivot. Pot fer girar diferents parts del cos i també és força mòbil. És el cas del colze o de les articulacions de les vèrtebres cervicals.
    • Tipus bola-cavitat. Permet gran amplitud de moviments. És el cas de l’espatlla (podem fer girar els braços en diversos angles) o del maluc, on els caps dels ossos de les extremitats (húmer i fèmur) són arrodonits i encaixen en un forat.
    • Tipus frontissa. És el cas, per exemple, del genoll o les falanges dels dits. Només permeten el moviment en un sol pla, com quan flexionem i estenem un dit o la cama.
    • Els ossos del crani també estan articulats, però les superfícies de contacte resten unides molt fermament. Els cantells dels ossos són dentats, i l’articulació rep el nom de sutura, ja que sembla que estiguin cosits.

    Les principals articulacions del cos humà són:

    1. coll: articulació entre el crani i les dues primeres vèrtebres cervicals
    2. espatlla o muscle
    3. colze
    4. articulacions entre les vèrtebres de la columna
    5. maluc
    6. canell
    7. genoll
    8. turmell
    I a més:
    • les articulacions entre les falanges dels dits, entre els dits i la mà, la temporomandibular que permet obrir i tancar la boca...