2. Malalties

2.1. Malalties infeccioses

Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.

Cada microorganisme s'instal·la i prolifera en un lloc diferent del cos humà, depenent de la seva via d'entrada i característiques.

La majoria de malalties infeccioses es transmeten d'uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona.

Tothom tindrà unes quantes infeccions al llarg de la seva vida. La majoria són lleus, però algunes són molt greus i poden portar a la mort de manera ràpida.

Algunes malalties infeccioses només es propaguen d'un individu a un altre a través d'un vector. Per exemple, el mosquit Anopheles actua com un vector de la malària transmetent el protozou paràsit entre els humans. En aquest cas, el protozou és inofensiu pel mosquit, però causa la malària en els humans.

Com a exemples de malalties infeccioses estudiarem la malària, les malalties de transmissió sexual i la grip i el refredat.

A partir dels següents recursos, ompliu una taula com aquesta per saber de cada malaltia: TIPUS D’AGENT PATOGEN (virus, bacteri, protozou...), NOM DEL MICROORGANISME, VIA DE CONTAGI, VECTOR (si n'hi ha), SÍMPTOMES: