2. El Pla d'empresa

2.7. Aspectes legals

En aquest apartat s'inclouen l'elecció de la forma jurídica, els tràmits d'inici de l'activitat, la descripció de les obligacions legals i la normativa aplicable. Tot això ajuda a determinar la viabilitat legal del projecte.

1. Elecció de la forma jurídica

En primer lloc, cal decidir quina és la forma jurídica amb la qual es formarà l'empresa. Aquesta és una decisió important, ja que hi ha factors futurs que depenen de l'elecció de la forma jurídica.

Els principals aspectes que s'han de tenir en compte per triar-ne una o altra, són:

  • Responsabilitat davant de tercers: La responsabilitat del o dels propietaris pels deutes que pugui contraure l'empresa pot ser limitada (arrisquen com a màxim el capital aportat) o il·limitada (s'arrisca tot el patrimoni personal dels propietaris)

  • Capital necessari: Hi ha formes jurídiques d'empreses que imposen l'aportació d'un capital mínim
  • Nombre de socis: També hi ha formes jurídiques que imposen un nombre mínim de socis
  • Tipus de règim fiscal: A part de la fiscalitat de les operacions corrents (que tributen per l'IVA) és important tenir en compte la fiscalitat dels beneficis obtinguts (poden tributar per l'IRPF o per l'Impost de societats)

A continuació exposem un quadre amb aquests aspectes per a les formes jurídiques existents:

Tipus Nombre de socis
Responsabilitat Capital Fiscalitat
Empresa individual 1 il·limitada no hi ha un mínim IRPF
Comunitat de béns 2 o més il·limitada no hi ha un mínim, només béns IRPF
Societat civil privada 2 o més il·limitada i personal no hi ha un mínim IRPF
Societat civil pública 2 o més il·limitada no hi ha un mínim IRPF
Societat col·lectiva
2 o més il·limitada, personal, solidària i subsidiària no hi ha un mínim
totalment desembossat
IS
Societat comanditària simple 2 o més (un col·lectiu i un comanditari) il·limitada pels socis col·lectius, limitada pels socis comanditaris no hi ha un mínim
totalment desembossat
IS
Societat comanditària per accions
2 o més (un col·lectiu i un comanditari) il·limitada pels socis col·lectius, limitada pels socis comanditaris mínim de 60.000 €
totalment desembossat
IS
Societat de responsabilitat limitada 1 o més limitada al capital aportat mínim de 3.000 €
totalment desembossat
IS
Societat limitada nova empresa 5 màxim limitada al capital aportat entre 3.012 i 120.002 €
només aportacions dineràries
IS
Societat anònima 1 o més limitada al capital aportat mínim de 60.000 €
desembossat un 25 %
IS
Societat laboral (SRL o SA) 3 (en alguns casos 2) limitada al capital aportat

mínim de 60.000 € si és SAL
mínim de 3.000 € si és SRLL
com a mínim el 51 % del capital és dels socis treballadors

IS
Societat cooperativa 1r grau: mínim 3
2n grau: mínim 2
limitada al capital aportat mínim fixat als estatuts IS


A part d'aquestes quatre característiques, hi ha altres que també poden ser considerades, com per exemple:

- qui pot encarregar-se de la gestió i administració de l'empresa, només els socis, o determinats socis o bé també terceres persones no sòcies.

- com es pot transmetre la propietat (és a dir, la condició de soci): lliurement, només a altres socis, a tercers però amb el consentiment del altres socis...

2. Els tràmits documentals

Una vegada s'ha decidit quina forma jurídica s'adapta millor al projecte empresarial, cal planificar el procés de tràmits administratius i documentals necessaris per completar la constitució formal de l'empresa. Seguint un cert ordre cronològic, aquests tràmits són:

Certificat negatiu
del nom de la societat
Es tracta de seleccionar una denominació original per a l'empresa i comprovar, mitjançant un tràmit en el Registre mercantil, que no hi ha cap altra empresa amb la mateixa denominació.

Atorgament de l'escriptura pública de constitució
Es redacten els estatuts que regiran l'empresa i els pactes que determinaran les relacions entre els socis. Els estatuts han de ser consignats en escriptura pública, davant de notari.

Tràmits davant d'Hisenda
Es sol·licita el número d'identificació fiscal de l'empresa (NIF), es fa una declaració censal conforme s'inicia l'activitat de l'empresa, es dona d'alta a l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i es legalitzen els llibres comptables obligatoris.

Tràmits davant la Seguretat Social
S'inscriu l'empresa en el registre de la seguretat Social, es comunica l'inici de l'activitat i es fan els tràmits per inscriure-hi els treballadors contractats.

Tràmits davant l'ajuntament
Es sol·licita la llicència d'activitat, com a autorització per iniciar aquesta activitat, i si s'han de fer, la sol·licitud de llicència d'obres.


Aquest és un esquema general, però moltes vegades hi ha tràmits específics per algunes formes jurídiques que s'han de fer d'una manera determinada.

3. Altres aspectes legals

El compliment de les normatives mediambientals és molt important perquè l'empresa sigui sostenible i viables amb relació amb el seu entorn natural. També el compliment de les normatives legals, reglaments i obligacions jurídiques en els àmbits mercantil, fiscal i laboral, contribueixen i determinen la viabilitat juridicolegal del projecte.