2. El Pla d'empresa

2.3. Pla de màrqueting II: Estratègia de màrqueting

El màrqueting és el conjunt d'activitats que desenvolupa una empresa encaminades a satisfer les necessitats i els desitjos del consumidor, amb la intenció d'aconseguir un benefici

Al respecte del projecte empresarial, s'han d'analitzar els quatre elements bàsics que formen l'anomenat màrqueting mix:

  • el producte,
  • el preu,
  • la promoció
  • la distribució

Tradicionalment, aquests elements es coneixen com les 4P del màrqueting mix (en anglès distribució és place)

Producte
Qualsevol bé o servei que satisfà una necessitat del consumidor o usuari

Respecte al producte, el pla de màrqueting ha d'incloure la determinació de totes les característiques i atributs del producte que fan que el consumidor l'identifiqui. Això inclou tots els nivells del producte:

  • Bàsic, prestacions normals del producte.
  • Ampliat, inclou serveis afegits com postvenda, manteniment, garantia, lliurament, tracte personal...
  • Formal, incorpora al producte bàsic els aspectes d'aparença externa: envàs, marca, disseny, forma física, identitat de l'empresa, qualitat, color, olor, sabor, assortiment de productes, ubicació que el producte ofert ocupa en el sector de mercat corresponent, la valoració que en fan els clients potencials...

Preu
Quantitat de diners que el comprador d'un bé o servei lliura al venedor a canvi de la seva adquisició

S'ha de tenir en compte que de totes les variables de màrqueting, el preu és la que més ràpidament influeix en les decisions del comprador. La fixació del preu pot estar basada en diferents factors:

Fixació del preu basada en la demanda:
La intenció d'una empresa és maximitzar els ingressos, és a dir, el nombre d’unitats venudes multiplicat pel preu de venda. Això no necessàriament s’aconsegueix amb preus alts, ja que en aquestes circumstàncies la quantitat que demanden els consumidors serà baixa. Tampoc els preus baixos asseguren que l’augment consegüent de la demanda compensi la disminució del preu.
En aquest sentit, una eina d'anàlisi fonamental és l’elasticitat preu del producte. L’elasticitat preu d’un bé representa la sensibilitat de la demanda a les variacions en els preus.
Els productes de demanda elàstica són molt sensibles a les variacions del preu. Si aquest puja, la demanda cau molt i baixen els ingressos.
La demanda inelàstica és el cas contrari. Un bon exemple d’inelasticitat és la benzina, un augment el seu preu representa una reducció petita en la quantitat demandada i per tant també en els ingressos. L’empresa té més llibertat per pujar preus si la demanda és inelàstica.

Fixació del preu basada en els costos:
Un altre mètode de fixació dels preus consisteix a afegir al cost del producte un determinat marge de benefici desitjat. És més senzill que l’anterior, ja que la informació que es necessita és més accessible per a l’empresa, que necessàriament ha de conèixer els seus costos de producció.

Fixació del preu basada en la competència:

  • preu semblant al de la competència: Això es fa quan el producte és poc diferenciat respecte dels de la competència i quan té una àmplia distribució. La raó és que el consumidor, davant de moltes marques similars no triarà la de preu més alt.
  • preu per sota del de la competència: Alternativa aplicable quan es pretén compensar el preu més baix amb l’augment de la quota de mercat resultant, de manera que els ingressos augmentin. L’èxit depèn de l’elasticitat de la demanda del producte.
  • preu per sobre del de la competència: Alternativa aplicable en els casos de marques ben considerades en el mercat: el client considera el producte millor que el de la competència i està disposta a pagar un preu més alt per ell.

Promoció
Conjunt de tècniques que s'utilitzen per explicar les característiques i els atributs més importants del producte o servei i intentar crear-hi el desig del client

Es tracta de veure que es farà perquè es conegui l'empresa i el producte que comercialitzarà. Hi ha diferents opcions, sent les més habituals:

La publicitat:


És la transmissió d’informació impersonal i remunerada efectuada a través d’un mitjà de comunicació, dirigida a un públic objectiu, per tractar d’estimular la demanda d’un producte o de canviar l’opinió o comportament del consumidor.
Les funcions bàsiques de la publicitat són informar de les característiques de determinats productes,  persuadir al consumidor, perquè compri i recordar l'existència, els avantatges, la qualitat, la necessitat del producte.
El mitjà publicitari és el canal de comunicació a través del qual es transmet el missatge, per exemple, la radio, la televisió, la premsa...

Promoció de vendes:

És un conjunt d’activitats dirigides a incrementar les vendes d’un producte en un curt període de temps. Hi ha diversos instruments de promoció de vendes:

  • Dirigits a intermediaris: exposicions, fires, concursos, primes, descomptes, publicitat al punt de venda....
  • Dirigits a venedors de l’empresa: primes per objectius, premis, distincions...
  • Dirigits a prescriptors: mostres gratuïtes, documentació tècnica, obsequis, congressos, seminaris, cursos, conferències...
  • Dirigits als consumidors: rebaixes, descomptes, més contingut de producte a mateix preu, cupons o vals de descompte, concursos, premis, mostres gratuïtes, degustacions, regals...

Relacions públiques:

Conjunt d’activitats que intenten potenciar les relacions públiques de l’empresa amb la resta d’agents socials ja siguin interns o externs a l’empresa per crear, mantenir o millorar una corrent de coneixement i comprensió entre l’empresa i l’exterior.
La finalitat és obtenir la confiança del públic d'una forma més subtil que la publicitat.
Algunes activitats de relacions públiques són: comunicats de premsa, patrocini d'equips esportius, mecenatge, normalització d'impresos, uniformes, façanes, col∙laboració en campanyes de caire social com prevenció de la SIDA, donació de sang...

Distribució
Conjunt de processos que fan que el producte arribi al consumidor

Es tracta de determinar la manera en què el producte o el servei desenvolupat per una empresa es posa a disposició dels clients.
La distribució agrupa les activitats de transport , emmagatzematge i la informació i assessorament al client.

La distribució es fa mitjançant canals. Els tipus més freqüents són: venda directa per la mateixa empresa fabricant, venda a través de majoristes, venda a través de detallistes, franquícies, internet, venda per correu , televenda, clubs sectorials de consumidors...