2. El Pla d'empresa

2.2. Pla de màrqueting I: L'estudi de mercat

L'estudi de mercat consisteix en la recerca i l'anàlisi de la informació rellevant sobre els elements essencials que caracteritzen un mercat com són els competidors, els clients i els factors externs que hi influeixen


L'estudi de mercat és una eina bàsica del màrqueting ja que les conclusions d'ell obtingudes serveixen de guia per adoptar les decisions oportunes respecte del producte, preu, distribució i promoció.

Aspectes fonamentals de l’estudi de mercat:

Aspecte
contingut
Anàlisi de la demanda
(els consumidors)

Estudi del nombre i característiques dels consumidors: poder de compra, hàbits i comportament, gustos i tendències dels clients potencials del producte o del servei (individus, famílies, empreses, organitzacions, etc.).
Amb aquesta finalitat s'utilitzen les  tècniques de segmentació de mercat per  definir concretament el sector específic de mercat que serà objectiu del producte o servei. La segmentació permet obtenir un perfil o retrat robot de la clientela potencial.

També s'estudia el volum de consum pel producte o el servei ofert (en unitats físiques o monetàries), la identificació de possibles variacions  estacionals en la demanda i altres aspectes.

Anàlisi de l'oferta
(la competència)

Estudi de les empreses competidores (estratègies, polítiques de preu, de producte, de distribució i de promoció, debilitats i fortaleses, aspectes diferenciadors de l'oferta).

En definitiva, analitzar el nivell de competència existent en el mercat, mitjançant la ponderació de variats elements com:

  • Potencials entrades d'altres empreses en el mercat escollit
  • Grau de rivalitat existent
  • Existència de productes o serveis substitutius
  • Els proveïdors, condicions ofertes, poder de negociació...
Anàlisi de l'entorn general

Estudi de l'entorn que envolta l'empresa en aspectes diversos com:

  • l'entorn legal: legislació que cal observar i complir (mercantil, fiscal, mediambiental...)
  • l'entorn econòmic (crisi, auge...) i polític (estabilitat o conflicte): situació actual i les perspectives d'evolució
  • l'entorn tecnològic: procediments productius existents, innovacions tècniques... per aplicar-les convenientment
  • l'entorn social: evolució dels elements que determinen el comportament dels consumidors (renda, preferències, modes, costums...)
Anàlisi de la localització

Es tracta d'un aspecte sempre important, tant per a empreses industrials o per a comerços, per a grans o per a petites empreses... Recordeu els factors que influeixen en la localització d'empreses estudiats al Tema La direcció estratègica

Una altra eina complementària a l'estudi de mercat per determinar la viabilitat comercial del projecte, és l'anomenada anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats). La tècnica se li atribueix a l'enginyer Albert Humphrey, MBA (Màster en administració d'empreses) a la Universitat de Stanford els anys 1960 i 70.

Aquests factors DAFO es separen en:

  • factors interns (fortaleses i debilitats). Es tracta d'atributs propis de l'empresa
  • factors externs (oportunitats i amenaces). Es tracta d'atributs de l'entorn de l'empresa

L'anàlisi per separat d'aquests elements permet una altra visió de les possibilitats d'èxit del projecte empresarial.

Fortaleses:

Aspectes interns del projecte empresarial en què es supera la competència. Característiques del projecte que li donen un avantatge per a assolir els objectius.

Debilitats:

Aspectes interns del projecte empresarial en què la competència esdevé superior. Característiques que situen el projecte en un desavantatge per assolir els objectius.

Oportunitats:

Possibilitat d'explotar un valor afegit o un avantatge competitiu. Les oportunitats del medi, externes a l'equip que desenvolupa el projecte, que posen en avantatge l'equip per a assolir el seu l'objectiu, com millorar el rendiment o obtenir majors guanys.

Amenaces:

Impediments i dificultats imposades per l'entorn. Els elements del medi, externs a l'equip que desenvolupa el projecte, que podrien causar problemes per a assolir l'objectiu.