3. Les estratègies competitives

3.1. La creació de valor

Un element que pot tenir repercussió en la millora de la posició competitiva de l'empresa és l'anomenada creació de valor.

La creació de valor consisteix en la generació d'un valor afegit que pugui servir com a element primordial perquè una estratègia competitiva assoleixi l'èxit


La creació de valor pot fer, per exemple, que a un producte tradicional ja molt explotat s'afegeixi una característica molt innovadora que permeti obtenir un avantatge competitiu. Això sí, aquesta característica ha de ser difícilment imitable pels competidors.

En l'àmbit teòric de la creació de valor, l'investigador i economista nord-americà Michael Porter és mundialment conegut pel desenvolupament del seu model d'anàlisi competitiva d'indústries. Punt central d'aquesta anàlisi és l'anomenada cadena de valor.

La cadena de valor és una eina analítica que consisteix en descompondre i analitzar totes les activitats que es duen a terme en una empresa per a fabricar i vendre un producte o servei

D'aquesta manera es pot estudiar la creació de valor de cadascuna de les activitats i els costos que representen, de manera que es puguin identificar les fonts d'avantatges competitius i s'estigui en disposició de definir les estratègies competitives més adequades.

 

L'enfocament de la cadena de valor de Porter classifica les activitats de l'empresa en activitats primàries i activitats de suport.

Encara que totes les activitats contribueixen a la creació de valor, les activitats primàries són la seva font principal.

Les activitats primàries constitueixen l'activitat pròpiament dita de l'empresa i per això són essencials en la contribució a la creació de valor.

Les activitats de suport no creen valor per si mateixes, però són necessàries per complementar les activitats primàries.