Sistemes de representació

Des de l'origen dels temps l'home ha tingut la necessitat de representar, de reproduir la realitat que l'envolta, ja sigui per motius artístics, religiosos o de comunicació fins als tècnics.

La major importància del dibuix tècnic la trobem en els processos de disseny, on l'objecte que es vol representar té únicament existència virtual en la ment del dissenyador.

Quan es dissenya un objecte, cal expressar gràficament les idees mitjançant plànols que permetin comunicar-les als qui han de fabricar-los o construir-los, per tant cal la utilització d'un  llenguatge gràfic entre qui dissenya i qui construeix.

Això comporta que la representació gràfica de qualsevol objecte ha de fer-lo construïble en tres dimensions i viceversa, qualsevol objecte construït ha de poder ser representat en dues dimensions (sobre un suport pla com el paper).

Els sistemes de representació són uns convencionalismes que permeten reproduir amb fidelitat l'objecte real projectant-lo sobre un o diversos plans. Igualment permeten restituir a l'espai les representacions bidimensionals de l'objecte.

Tots els sistemes de representació utilitzen com a mitjà la projecció de punts sobre un pla de projecció.

Existeixen quatre sistemes de representació:

  • Sistema acotat
  • Sistema dièdric
  • Sistema axonomètric
  • Sistema cònic

Tot seguit trobareu un quadre amb les característiques de cadascun.

Podeu veure el tipus de projecció que utilitzen i la representació que s'obté en cada cas de la mateixa figura, un cub.