Projeccions

S'entén per projecció l'acció de fer passar raigs projectants pels diversos elements d'un objecte situat a l'espai i de cercar la intersecció d'aquests raig sobre un pa de projecció.

La projecció del punt A sobre el pla de projecció α s'obté fent passar un raig de projecció pel punt A. La intersecció a originada quan el raig talla el pla s'anomena projecció de A sobre α.

Tipus de projeccions

El tipus de projecció ve determinat pel punt d'on parteixen els raigs projectants i per la inclinació amb què incideixen sobre el pla de projecció. Aquest punt l'anomenem focus.

  • El focus pot està situat a l'infinit, és el que anomenem un punt impropi, de manera que els raigs projectants són paral·lels. Llavors diem que es tracta d'una projecció cilíndrica.
  • Quan el focus no està situat a l'infinit sinó en un punt propi, l'anomenem centre de projecció, i ens dona una projecció de raigs cònics.

Amb relació a l'angle d'incidència en el pla de projecció, i tan sols en el cas de la projecció cilíndrica, els raigs poden incidir:

  • ortogonalment, és a dir perpendicularment
  • obliquament.

Per tant, les projeccions poden ser:

Els raigs projectants són perpendiculars al pla des d'un punt impropi.

Els raigs projectants són oblics al pla des d'un punt impropi.

Els raigs projectants incideixen sobre el pla de projecció amb inclinacions diverses des d'un punt propi.