Característiques tècniques del so

Formats de so

Comparació de formats d'àudio digital

 

FORMAT

 

CARACTERÍSTIQUES

 

MIDA

CDA

  Format específic dels CD d'àudio. Si visualitzeu el contingut d'un CD-àudio observareu que tots els fitxers són del tipus CDA.  

Gros

WAV

 

Format d'ona. L'estàndard del Windows.

 

De molt gros a gros, segons característiques del fitxer.

AIFF

 

Format estàndard a les plataformes MAC (també es pot escoltar al Windows). És el paral·lel al WAV. De fet, es pot canviar manualment l'extensió AIF a WAV.Admet diferents freqüències de mostreig (fins a 44,1 Khz) i 32 bits de quantificació. 

 

Molt gros

MP3

 

El format de codificació de música de qualitat més utilitzat a Internet. Treballa en format WAV però comprimeix aquelles parts que poden resultar inaudibles. Rebaixa molt les grandàries dels arxius. S'ha fet tan popular que la majoria de lectors de CD i DVD són compatibles amb aquest format. Hi ha reproductors portàtils d'MP3.

 

Petit

OGG

  Format molt evolucionat, segons alguns el successor de l'MP3, lliure, multiplataforma, que aconsegueix qualitats molt altes amb pesos molt petits. Alguns reproductors d'MP3 reprodueixen també OGG.  

Petit

RA, RM

 

Format d'àudio utilitzat per Internet codificat amb el codificador Real Encoder. És el format amb el qual opera el servidor de vídeo/àudio de la XTEC.

 

Molt petit

WMA

 

Format d'àudio comprimit propi del Windows. El seu reproductor específic és el Reproductor de Windows Media. Les prestacions que té en quant a la relació qualitat/pes són similars a les dels fitxers RA/RM. Alguns reproductors portàtils d'MP3 reprodueixen també WMA.

 

Molt petit

 

 

Font: Taller de so digital