2000(S6) - Tragèdia / Odissea


Llegeix el següent text d'Eurípides i respon a les qüestions plantejades.


Ciclop.- Com a dons d'hospitalitat rebràs, perquè no em blasmis, foc i aquest calder del meu pare que tot coent-te estovarà la teva carn dura de pair. Entreu dins, vinga!, perquè en honor del déu de la meva cova, drets a l'entorn de l'altar, em serviu un magnífic banquet.

Odisseu.- Ah! Vaig aconseguir escapar-me dels treballs de Troia i del mar i ara he fet port en el cor i en la ment inabordable d'un home impiu. Oh Pal·las, oh sobirana deessa nascuda de Zeus! Ajuda'm ara, ajuda'm, que he arribat a perills més grans que els de Troia i sóc a la vora de la perdició! I tu, que habites la seu dels astres resplendents, Zeus Hospitalari, mira el que em passa, que si no em fas cas, debades ets reconegut com a Zeus!

(Eurípides, El Ciclop, 342-355)

  • A quin gènere pertany l'obra d'Eurípides?
  • Expliqueu alguns elements característics d'aquesta forma literària.
  • Aquí Eurípides reprèn un episodi d'una altra obra anterior de la literatura grega. Quina és i a quin gènere pertany?
  • Expliqueu breument com Ulisses, en aquella altra obra, aconsegueix escapar del Ciclop.
  • Quines conseqüències tindrà aquella acció per al seu retorn a Ítaca?


Eurípides és un poeta tràgic, les seves obres són, per tant, tragèdies. La tragèdia i la comèdia tenien lloc en el context de les festes dedicades al déu Dionís, senyor del vi i de la màscara. La tragèdia reprèn temes i motius del mite grec, però, a diferència de la poesia èpica, no és una forma narrativa, és a dir, no s'hi expliquen les gestes dels herois a manera de narració, sinó que la tragèdia és acció, és debat, és enfrontament entre els personatges que el poeta tràgic posa sobre l'escena. L'heroi protagonista sovint no troba altra alternativa a la seva pròpia condició heroica que la mort, ja que la tragèdia sol plantejar una situació límit. Des del punt de vista formal, la tragèdia hereta elements de la poesia lírica arcaica i per això alternen les parts recitades pels actors amb les parts cantades pel cor. 

L'episodi que reprèn aquí Eurípides és l'episodi del Ciclop que Homer narra a l'Odissea, que és un poema èpic. En el poema homèric, Ulisses aconsegueix escapar del Ciclop gràcies a la seva astúcia. Ulisses primer embriaga el Ciclop amb vi i després l'orba del seu únic ull. El Ciclop és fill de Posidó, el senyor del mar i, per això, funestament perseguirà Odisseu en el seu retorn, fent tots els possibles perquè aquest moment desitjat de retrobar ítaca no arribi mai. Però Odisseu gaudeix de la protecció constant de la deessa Atena, la qual l'ajuda a arribar fins a Feàcia, on Odisseu recupera la seva condició heroica i pot, des de l'illa dels feacis, tornar finalment a ítaca.

Lorem ipsum

Lorem ipsum