Recull de preguntes 5 - Exercici de cultura - Redacció sobre un tema - Per anys

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Grec (autoformació IOC)
Llibre: Recull de preguntes 5 - Exercici de cultura - Redacció sobre un tema - Per anys
Imprès per: Usuari convidat
Data: diumenge, 28 d’abril 2024, 06:36

Taula de continguts

2019(S4) - Atena


Aquesta imatge representa el naixement d'una deessa. 



Trípode de figures negres, ca. 570-560 aC

Feu una redacció (entre cent cinquanta i dues-centes paraules) sobre aquesta divinitat explicant:

  • Qui és? 
  • Com i de qui neix?
  • Quines són les seves funcions en el panteó olímpic?
  • Esmenteu un mite o una narració on tingui un paper important.
  • On té lloc l'escena de la imatge?


La imatge proposada és la d'una ceràmica grega de figures negres del segle VI aC on es pot veure representat el mite del naixement d'Atena, filla de Zeus i deessa de la saviesa i la guerra, però des del vessant de l'estratègia, atès que el déu de la guerra efectiva era Ares. A més, era dea del teixit i protectora, entre d'altres, de la ciutat que du el seu nom: Atenes. 

El mite aquí representat explica, concretament, el seu naixement: Zeus havia embarassat Metis, però advertit que si mai tenia un fill el destronaria, el rei de l'Olimp se la va empassar. Al cap d'un temps, Zeus tingué un maldecap terrible i demanà a Hefest que li obrís el cap d'un cop de destral, la qual es pot veure a l'esquerra de la imatge. D'aquí en sortí Atena, armada amb casc i llança. Atena és una de les divinitats més importants de l'Olimp, on sembla transcórrer la imatge, i, per tant, apareix a la majoria de les narracions mitològiques gregues. Sense anar més lluny, és, juntament amb Posidó, la divinitat més important de l'Odissea, on ajuda el rei d'Ítaca a superar la ira del déu del mar, que apareix també a la dreta de la imatge.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2018(S1) - Ilíada


Aquesta imatge mostra la mort d'Hèctor.




Ceràmica de figures vermelles (500-450 aC) - Museo Gregoriano Etrusco Vaticano, Roma

Expliqueu en no més de 150-200 paraules com es produeix aquest fet, segons la narració de la Ilíada, incorporant la resposta a les següents qüestions:

  • Qui és Hèctor?
  • Esmenteu dos altres episodis de la Ilíada, a part d'aquest, on tingui un paper destacat.
  • Quin guerrer del bàndol contrari mata Hèctor?
  • Digueu el que sabeu d'aquest guerrer: de qui és fill i quin paper té a la Ilíada.
  • On té lloc aquesta escena?
  • En quin context bèl·lic?
  • Quina és la causa d'aquesta guerra?


L'escena de la mort d'Hèctor és un dels episodis més cèlebres de la Ilíada, l'epopeia homèrica que narra alguns esdeveniments del desè any de guerra de Troia. Aquest conflicte va ser desencadenat, en últim terme, pel rapte de la mortal més bella, Hèlena, que Paris s'endugué del casal de Menelau fins a Troia. L'episodi de la ceràmica té com a protagonistes els dos guerrers principals de cada bàndol: Hèctor i Aquil·les. Aquest darrer, rei dels mirmídons i fill del polèmic matrimoni de Tetis i Peleu, té un paper clau a la Ilíada, ja que la seva còlera vertebra la trama de l'obra. També Hèctor, fill de Príam i Hècuba, té un gran protagonisme al llarg de l'epopeia, cosa que s'evidencia en escenes memorables, com quan s'acomiada de la seva muller Andròmaca i el seu fill Astíanax abans de retornar al camp de batalla, o l'episodi en què mata Pàtrocle. Aquest fet és el motiu pel qual Aquil·les retorna al combat, decidit a venjar el seu gran amic. Així, després d'una llarga persecució entorn de les muralles de Troia, Héctor mor a mans d'Aquil·les, en el moment que Atena propicia l'encontre i Apol·lo desisteix d'ajudar el príncep troià, el seu protegit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2018(S5) - Odissea


Aquest grup escultòric del segle I dC representa el moment en el qual Ulisses clava una estaca a l'ull de Polifem i el deixa cec.

Museu arqueològic de Sperlonga

Expliqueu, en no més de 150-200 paraules, aquest episodi, responent a les qüestions següents:

  • Per què arriben Odisseu i els seus companys a la cova de Polifem?
  • Què hi succeeix abans del moment que reprodueix la imatge?
  • Com aconsegueixen Odisseu i els seus companys atacar Polifem?
  • Els és fàcil després sortir de la cova?



Aquesta imatge representa un dels passatges més famosos de l'Odissea, poema èpic tradicionalment atribuït a Homer que narra els destrets que pateix Ulisses en tornar de la guerra de Troia cap a Ítaca, la seva pàtria. L'escena que representa aquesta imatge succeeix quan Ulisses i els seus companys desembarquen, per cercar queviures, a la terra dels ciclops, éssers monstruosos d'un sol ull. Ignorant on es trobaven, entren a una cova on queden atrapats un cop torna el seu habitant, el ciclop Polifem que obstrueix l'entrada amb una enorme roca que només ell podia moure. Un cop descobreix els itaquesos, el ciclop va devorant els companys d'Ulisses com a àpat. Ulisses, com que no el podia vèncer per la força, l'emborratxa amb vi sense mesclar i el cega clavant-li una estaca roent a l'ull mentre dorm. Cec, Polifem enretira la roca que tapava la cova i a les palpentes intenta atrapar Ulisses i els seus companys, que fugen amagant-se sota els moltons del ramat de Polifem.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2017(S1) - Ilíada


Llegiu el text següent, en què l'historiador Heròdot relata una versió del rapte d'Helena diferent d'aquella en la qual es basen els poemes homèrics.

En el curs de la meva investigació, els sacerdots m'explicaren que l'afer d'Helena havia succeït així: Alexandre, després de raptar Helena, va salpar d'Esparta amb rumb a la seva pàtria, però, quan es trobava enmig de l'Egeu, vents contraris l'allunyaren vers el mar egipci i d'allí, com que les ràfegues no remetien, tocà Egipte i, a Egipte, abordà a la bocas del Nil que ara s'anomena canòpica.

(Heròdot, Històries, 2, 113)

Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què desenvolupeu les qüestions següents:

  • La versió del rapte sobre la qual és construïda la Ilíada
  • Les conseqüències d'aquell rapte
  • El paper que té Helena a la Ilíada (és a dir, alguns dels episodis en els quals intervé)


Helena, filla de Leda i Tindàreu o Zeus, era la dona de Menelau, rei d'Esparta. Considerada la dona més bella, va ser seduïda i raptada pel príncep troià Paris o Alexandre, quan s'hostejava al palau de Menelau. Això va ser possible gràcies a la intervenció de la deessa Afrodita, que va prometre al príncep troià l'amor d'Helena com a premi per haver resolt al seu favor el concurs de bellesa entre les deesses Atena i Hera. El rei espartà va exigir el retorn d'Helena però Paris s'hi negà, fet que va iniciar la guerra de Troia. Aquest conflicte bèl·lic entre aqueus, capitanejats per Agamèmnon, germà de Menelau, i troians i els seus aliats va durar deu anys i va culminar amb l'episodi del cavall de Troia i la destrucció de la ciutat. A la Ilíada Helena és un personatge important i ambivalent. Per una banda, és admirada i acceptada pels troians, tot i ser culpada dels mals de la ciutat. A l'obra protagonitza alguns episodis, com la teicoscòpia, en la que presenta els principals cabdills grecs a petició del rei Príam, o el seu enfrontament amb la deessa Afrodita després de la derrota de Paris en el duel singular amb Menelau.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2017(S2) - Ilíada


Aquesta imatge representa Hèctor i Aquil·les.



Pintura ceràmica del segle V aC (Museu Britànic, Londres)

Feu una redacció (entre cent cinquanta i dues-centes paraules) sobre la relació existent entre aquests dos personatges en què respongueu a les qüestions següents.

  • Qui són?
  • Quin és l'origen de cadascun?
  • De qui són fills?
  • Quina és la causa del seu enfrontament?
  • En quin context bèl·lic es produeix?
  • Quin dels dos és el vencedor de la contesa?
  • Què li passa al perdedor?
  • Com és tractat?


Aquesta imatge representa el combat entre Aquil·les, el millor guerrer del aqueus, i Hèctor, el seu homòleg entre les files troianes. El primer és fill del mortal Peleu i de la nereida Tetis, mentre que el segon és fill d'Hècuba i Príam, reis de Troia. Aquesta imatge representa gràficament l'encontre entre els dos herois principals de la Ilíada, un dels poemes èpics tradicionalment atribuïts a Homer que narra la guerra de Troia que enfrontà aqueus i troians a causa del rapte d'Helena, reina d'Esparta, per part de Paris, fill també de Príam. Es tracta d'un episodi que succeeix a la segona part d'aquest poema èpic, en un moment en què Aquil·les, després d'haver perdut el seu company Pàtrocle a mans d'Hèctor, decideix tornar al combat del qual s'havia retirat a causa d'un conflicte amb Agamèmnon per venjar el seu amic. Així, Aquil·les no només acaba matant Hèctor, sinó que ultratja el seu cos, l'arrossega amb el carro, i el deixa sense sepultura fins que Príam suplica al mateix Aquil·les el retorn de les restes mortals del seu fill, en un dels passatges més cèlebres del poema èpic.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2017(S5) - Època clàssica / Guerra del Peloponès


Llegiu el text següent. 

Ens regim per un sistema polític que en res no ha d'envejar les institucions dels estats veïns, més aviat som model per a alguns, i no imitem ningú. Pel que fa al seu nom, en diem democràcia, ja que governem no per a uns quants sinó per a la majoria, i tots gaudeixen d'igualtat de drets, malgrat les diferències personals.

(Tucídides, 2, 37)


Responeu a les qüestions que hi ha a continuació fent servir entre trenta i quaranta paraules per a cada resposta.

Aquestes paraules, les pronuncia Pèricles.

  • Qui era?
  • Com va morir?
  • De quin lloc parla?
  • Quins altres sistemes polítics hi havia en altres ciutats gregues?
  • Quin conflicte bèl·lic va enfrontar les ciutats gregues?
  • Quins van ser els principals bàndols implicats i per què es van enfrontar?
  • Com va acabar aquest conflicte bèl·lic?
  • Qui van ser els vencedors i qui els vençuts?e) Descriviu breument les diferències entre la democràcia de la qual parla Pèricles i les democràcies actuals.


Pèricles fou un estrateg i polític atenès que va governar Atenes en el moment del seu màxim esplendor, al segle V aC, sota el règim democràtic. Va morir el 430 aC víctima de la pesta que assolava la ciutat.

Està parlant d'Atenes, que liderava la lliga àtico-dèlica. Però la democràcia no era el règim polític de totes les polis gregues. A Esparta hi havia una oligarquia, i en altres ciutats del món grec hi havia també tiranies.

El conflicte que va enfrontar les dues ciutats més importants de Grècia, Atenes i Esparta, s'anomena Guerra del Peloponès. S'enfrontaren per l'hegemonia sobre les polis gregues i ambdues van comptar amb l'aliança d'altres polis.

Les Guerres del Peloponès es van acabar amb la capitulació d'Atenes el 404 aC després de la seva derrota a Egospòtamos. Els espartans van imposar dures condicions als Atenesos, entre les quals hi havia la pèrdua de la seva flota, la destrucció de les seves muralles i la imposició d'un govern oligàrquic. Tanmateix, l'hegemonia espartana va durar molt poc.

La diferència més important entre la democràcia atenesa i les actuals és que aquella era una democràcia directa, on participaven activament en les tasques polítiques tots els ciutadans atenesos. Les democràcies actuals són representatives, de manera que els ciutadans dipositen el seu vot per triar uns representants que prenen decisions per ells i les executen.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2016(S1) - Prometeu encadenat


En aquesta pintura de ceràmica, del segle VI aC, podem veure el tità Prometeu lligat, mentre una àguila li està devorant el fetge. 



Expliqueu els detalls d'aquest mite en no més de150-200 paraules, seguint les indicacions següents.

  • Qui és Prometeu?
  • Qui li ha imposat aquest càstig?
  • Per quina raó ha estat castigat?
  • Coneixeu alguna obra literària que tracti aquest tema? Esmenteu-ne el títol i l'autor a qui se li atribueix.


Prometeu és fill del tita Japet i germà d'Epimeteu. Zeus li imposà aquest càstig per haver ajudat els humans en dues ocasions. Ja Hesíode explica a la Teogonia com Prometeu va enganyar Zeus reservant per als déus les parts menys nobles de les víctimes que els humans els sacrificaven per honorar-los, mentre que als humans els recomanà quedar-se amb allò comestible. Després, oposant-se al desig de Zeus que havia amagat el foc als humans, ell va robar-lo del palau d'Hefest i el va donar als homes. Per això Zeus el va encadenar al Caucas i feia que una àliga li devorés cada dia el fetge que li tornava a créixer de nit. L'execució del càstig i la pròpia història de l'enfrontament amb Zeus és relatada a la tragèdia Prometeu encadenat atribuïda a Èsquil, que presumptament era la primera d'una trilogia les altres dues tragèdies de la qual s'han perdut.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2016(S4) - Odissea


En aquest mosaic veiem representat l'episodi de les Sirenes que és narrat a l’Odissea



Expliqueu els detalls d'aquest episodi en no més de 150-200 paraules, seguint les indicacions següents.

  • Quin perill suposen les Sirenes?
  • Com aconsegueix Ulisses sortir indemne d'aquest episodi?
  • Qui li havia explicat el que havia de fer?
  • Què passa amb els companys d'Ulisses?
  • Esmenteu un altre episodi de l’Odissea del qual Ulisses se'n surti gràcies al seu enginy.


Les sirenes són uns monstres marins meitat dona i meitat au que amb el seu cant atrauen els mariners perquè es llencin al mar. Ulisses és aconsellat per Circe, la fetillera que fa que tots els seus mariners es tapin les orelles amb cera per no sentir el cant. Quant a ell, no volent renunciar a sentir el cant fatal, es fa lligar al pal major. 

Potser l'episodi més famós del viatge d'Ulisses és el del ciclop Polifem. Aquest, salvatge i antropòfag, tanca Ulisses i els seus companys a la seva cova amb una pedra enorme, i comença a devorar-los. Ulisses li ofereix vi esperant que el seu efecte adormi el monstre. Polifem li pregunta el seu nom abans de caure adormit, a la qual cosa l'heroi respon que és Ningú. Ulisses aprofita la inconsciència del ciclop per clavar-li un pal al seu únic ull i deixar-lo cec. El ciclop, ja sense visió, mou la pedra que tapava la porta i demana ajut als seus germans ciclops cridant: Ningú m'ha deixat cec. Naturalment, els ciclops no s'hi presenten i Ulisses i els seus homes aprofiten l'ocasió per fugir de la cova amagats sota les ovelles que surten a pasturar.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2015(S2) - Sòcrates


En aquesta imatge veiem un bust escultòric que representa Sòcrates.



Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre la figura de Sòcrates en què respongueu a les qüestions següents.

  • On i quan va viure?
  • Com va morir? 
  • Per què?
  • Esmenteu una frase atribuïda a Sòcrates.
  • Per què va ser un personatge important de la cultura grega del seu temps? 
  • Quines aportacions hi va fer?
  • Per què actualment continua sent un personat¬ge destacat de la cultura grega?



Sòcrates fou un savi grec que visqué a Atenes al segle V aC i del qual no conservem cap obra escrita. Va ser condemnat a morir bevent cicuta, acusat de pervertir els joves. Es dedicà a exercitar els joves atenesos en la filosofia a partir del mètode anomenat maièutica, que consistia a fer progressar els seus deixebles en el saber a partir de preguntes que els formulava i a les quals havien d'anar responent. S'enfrontà també als anomenats sofistes, que cobraven per ensenyar. Coneixem dades de la seva vida i mètode d'ensenyament gràcies especialment als Diàlegs de Plató, però també a algunes comèdies d'Aristòfanes i obres de Xenofont, deixeble seu. En la comèdia Els Núvols Aristòfanes mostra, de manera caricaturitzada, la revolució que Sòcrates representà a la seva època en el saber i coneixement, considerats en aquesta obra com a inútils per a la ciutat.

Sòcrates establí les bases de la filosofia i del que anomenem pensament grec i que ha perdurat al llarg dels segles fins els nostres dies. D'ell prové el concepte filosòfic grec conegut com a aporia i que s'exemplifica mitjançant la famosa frase atribuïda a ell: Només sé que no sé res.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2015(S4) - Empúries


En la fotografia següent veiem un detall de les ruïnes d'Empúries.



Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre la importància d'aquest jaciment arqueològic en què respongueu a les qüestions següents.

  • On és Empúries? 
  • Com i quan hi van arribar els grecs? 
  • Fins quan s'hi van quedar?
  • De quina època són les restes que s'hi han trobat?
  • Descriviu breument què hi ha en aquest jaciment.
  • De qui és l'estàtua que veiem a la fotografia? 
  • Expliqueu el que en sabeu.


Empúries està situada a la comarca de l'Alt Empordà, que en rep el nom. Uns grecs procedents de Focea, una ciutat grega de l'Àsia Menor, van colonitzar primer la costa de la Provença cap a l'any 600 aC, amb la fundació de Massàlia, l'actual Marsella. Pocs anys després, cap al 580 aC i des d'allà, una segona expedició els va portar a fundar un assentament comercial en un illot a la badia de Roses, al costat del riu Fluvià, la Paleàpolis d'Empòrion, situada en el que actualment és el poble de Sant Martí d'Empúries.

Al cap del temps, quan els colons massaliotes, havent establert contacte amb els indígenes, van tenir la seguretat que aquell era un emplaçament segur per al comerç, van construir un nou assentament a la mateixa costa, la Neàpolis. Les restes arqueològiques més antigues que s'hi conserven són les del santuari considerat en honor d'Asclepi, al sud-oest de la Neàpolis. Tanmateix, hi ha restes de construccions de diverses èpoques. Així, trobem una muralla del segle II aC, una àgora, el carrer principal que la travessava de nord a sud, un segon temple potser consagrat a Serapis, una stoà amb finalitats comercials, una factoria de salaons, una cisterna pública al voltant de la qual hi ha les restes de diversos locals pertanyents a un mercat i diverses cases.

L'estàtua que veiem a la fotografia és una reproducció de l'estàtua que hi ha a l'interior del museu i que tradicionalment s'havia identificat amb Asclepi, fill d'Apol·lo i déu de la medicina, tot i que les darreres investigacions no confirmen aquesta hipòtesi, sinó que més aviat indiquen que es podria tractar de Serapis.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2015(S5) - Prometeu encadenat


Llegiu el text següent, en què es descriu una escena molt coneguda de la mitologia grega.

Vés amb compte amb el martell, que tinc les mans delicades, advertia, només amb el pensament, el Tità al seu amic botxí. El foc que vas robar te les hauria d'haver cremades, li contestaven, endevinant-ho, els guardes de l'execució de la duríssima sentència. I tot per afavorir els homes, immunds, impurs, insolents, tan perillosos. Hefaistos acabà d'encadenar l'enorme còrpora i la lligava estretament en una alta roca d'un massís muntanyós. [...] Cada matí, una àguila planava damunt el reu, s'abatia després sobre el malaurat i li rosegava el fetge. Aquest es cicatritzava de pressa i estava sencer i a punt per a la continuació del suplici, que recomençava l'endemà.

(Salvador Espriu, Prometeu, a Les roques i el mar, el blau)


Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Segons el mite, què va fer Prometeu per rebre el càstig al qual Espriu al·ludeix en aquest fragment? 
  • Què significava aquest gest respecte del poder diví?
  • Coneixeu alguna obra de la literatura grega que parli d'aquest tema?
  • Esmenteu-la i digueu-ne l'autor i el gènere al qual pertany.
  • De quins altres autors d'aquest mateix gènere ens han arribat obres? 
  • Digueu-ne el títol i expliqueu breument l'argument d'una obra d'un d'aquests autors.


Prometeu, heroi civilitzador, va robar el foc als déus per afavorir els homes i, sens dubte, això significava un gest de rebel·lió i de desafiament envers la divinitat, ja que el foc era símbol de poder, d'habilitat, de progrés.

El càstig de Prometeu és el tema del Prometeu encadenat. Aquesta és una obra d'Èsquil, del segle V aC, i pertany al gènere dramàtic, a la tragèdia.

Altres autors de tragèdia dels quals ens han pervingut les seves obres són Sòfocles i Eurípides, tots dos contemporanis d'Èsquil.

Una de les tragèdies més famoses de Sòfocles és la que porta per títol Antígona. En aquesta obra es planteja el conflicte entre Antígona, princesa tebana, i el seu oncle Creont, en mans de qui està el poder polític de la ciutat, pel fet que ella desobeeix les ordres d'aquell per la següent raó. Etèocles i Polinices, germans d'Antígona, s'han enfrontat entre ells per obtenir el poder de la ciutat de Tebes i han mort tots dos a la batalla; però mentre Etèocles rebrà honors perquè ell era oficialment el governant, Polinices, que va voler usurpar-l'hi el tron, serà deixat insepult i sense honors per ordre de Creont. Antígona no està disposada a obeïr aquesta ordre, ja que per a ella tots dos eren germans igual i no pot deixar Polinices sense sepultura.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2014(S3) - Guerres mèdiques i Guerra del Peloponès


En aquesta imatge veiem l'armadura i les armes d'un guerrer grec. 

Com tots els pobles de l'antiguitat, els grecs van haver de fer la guerra molt sovint. 



Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre els dos esdeveniments bèl·lics més importants de l'època clàssica en què respongueu a les qüestions següents.

  • Com s'anomenen aquests dos esdeveniments bèl·lics?
  • Quins contendents hi van participar?
  • Quins van ser els motius de l'enfrontament en cada cas?
  • Esmenteu el nom d'una batalla important de cada conflicte.
  • Com es van resoldre tots dos conflictes?


El segle V, considerat l'època clàssica, va ser protagonista de dos importants esdeveniments bèl·lics, les Guerres Mèdiques i la Guerra del Peloponès. Les Guerres Mèdiques van tenir lloc en la primera part del segle V, aproximadament entre el 492 i 449, entre perses (també anomenats medes, d'aquí el nom) i grecs. Feia temps que Pèrsia volia envair Grècia. La confrontació va esclatar amb la rebel·lió de Milet, colònia grega que es va negar a sotmetre's als perses. Va demanar ajut a Atenes. La intromissió d'Atenes va provocar Darios, que volent castigar-la va preparar una gran expedició cap a la Grècia europea. Les principals batalles d'aquest enfrontament van ser Marató, Termòpiles, Salamina i Platea.

A Marató Darios va enviar un exèrcit de 25.000 homes, que va ser vençut pels grecs comandats per Milcíades l'any 490. Cap el 480 és Xerxes qui amb un gran exèrcit s'aproxima al cap Artemísion i a les Termòpiles. A la batalla naval els perses van patir moltes baixes, però a terra, amb l'ajut d'un traïdor, Efialtes, derroten i aniquilen la guarnició anomenada dels tres-cents encapçalada per l'espartà Leònidas. La tercera batalla es lliura entre l'illa de Salamina i la costa. Els grecs van encerclar la flota dels perses quan van introduir-se enganyats en aquest estret de mar. Una descripció magnífica d'aquesta batalla la trobem a la tragèdia d'Èsquil anomenada Els Perses.

Els testimonis històrics de les Guerres Mèdiques es troben a la Història d'Herodot d'Halicarnàs. Van guanyar els grecs, que es van organitzar en l'anomenada confederació àtico-dèlica, que tenia com a objectiu estar preparats per a noves incursions dels perses.

Els trenta últims anys del segle V aC, del 431 al 404, estan ocupats per l'enfrontament civil anomenat Guerra del Peloponès. Els contendents van ser Atenes i Esparta. La causa fou l'hegemonia d'Atenes, que va causar enveja i odi entre els espartans. Les baralles entre Corint i Corcira van ser les causants de l'inici del conflicte. Podem parlar de tres fases. En una primera Atenes pateix la peste durant la qual mor Pèricles. Finalitza amb la pau de Nícias. En una segona, Atenes obre un altre front ajudant la seva aliada Segesta a Sicília i atacant Siracusa. Acaba en desastre cap el 413. En la tercera fase l'espartà Lisandre triomfa a la batalla d'Egospòtamos i assetja Atenes, que acaba capitulant.

Tucídides a la Història de la guerra del Peloponès i Xenofont a les Hel·lèniques deixen constància d'aquest fets històrics.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2013(S1) - El teatre - Les representacions teatrals


En la imatge següent veiem uns actors de teatre preparant-se per a la representació.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre les característiques de les representacions teatrals a la Grècia antiga en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quan, on i en quines ocasions s'esdevenien?
  • Hi havia diferents tipus de representacions?
  • Descriviu-los breument.
  • Respecte als actors, quants n'hi havia, i com es caracteritzaven?
  • Què conservem del teatre grec?


Les representacions teatrals tenien lloc als teatres, llocs per "contemplar" durant les festes religioses. Podem parlar de dos tipus de representacions: les tragèdies i les comèdies.

La tragèdia és una creació de la ciutat d'Atenes durant el segle V aC Podem dir, doncs, que la tragèdia va néixer, es va desenvolupar i va morir a Atenes al segle V. Els tres autors més importants són Èsquil (Set contra Tebes, Suplicants, Perses, Prometeu encadenat i la trilogia anomenada Orestea), Sòfocles (Edip rei, Edip a Colona, Antígona, Àiax, Electra, etc.) i Eurípides (Medea, Bacants, Ifigenia a Aulis, Electra, etc.). Les representacions d'aquestes obres tenien lloc durant les Grans Dionísies que celebraven el déu Dionís, déu del vi. Posen en escena històries conegudes pel públic que fan referència al passat mític o històric de les ciutats amb l objectiu de "discutir en escena" els temes importants de la mateixa en paral·lel amb la ekklesía i provocar la kátharsis, o purificació dels sentiments de l'espectador a través del terror i de la pietat que sent quan s'identifica amb allò que pateix el protagonista.

En un principi hi actuaven dos actors (obres d Èsquil), més tard tres (Sòfocles i Eurípides), i solament homes, que representaven tots els personatges, i un cor, un grup de persones, primer dotze, després quinze.

Els actors utilitzaven màscares que facilitaven reconèixer els personatges, d'una banda, i, d'una altra, que la veu dels actors es dirigís cap el públic gràcies a la forma de la boca, i també coturns, unes sabates elevades, per sobresortir dels components del cor.

A escena trobem l'enkýklema, una mena de plataforma giratòria que permetia tenir dos fons d'escena, i a partir d Eurípides el deus ex machina, una grua que portava o treia d'escena un personatge.

La comèdia, els representants més importants de la qual són Aristòfanes i Menandre, té una estructura similar a la de la tragèdia, però hi ha un cant especial del cor, la paràbasi, en el qual els membres del cor s'adrecen al públic i li ofereixen una interpretació d'actualitat de la peça, que, per altra banda, toca temes del present i quotidians i no històrics o mitològics. Les comèdies es representaven durant les festes Lenees en honor de Dionís Leneu i en el cinquè dia de les Grans Dionísies.

Aristòfanes crea comèdies que caricaturitzen personatges de la vida de la ciutat, com Sòcrates a Els núvols, o que presenten solucions còmiques als grans problemes de la ciutat, com la guerra a Lisístrata o el govern a les Assembleistes. Posa en escena les tensions d una manera deformada i proposa unes solucions que van contra totes les convencions.

Altres obres que conservem del mateix autor són Les granotes, Les aus, Les vespes, La pau, Els cavallers.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2013(S4) - Antígona


Llegiu el text següent, en què es descriu una escena molt coneguda de la mitologia grega.


Tideu i Capaneu, com també Hipomedont i Partenopeu, seran enterrats pels atenesos que han lluitat per recuperar-ne els cossos; en canvi, Polinices, fill d'Èdip, l'enterra la seva germana Antígona, de nit, després de sortir de les muralles de la ciutat, tot i que ha estat proclamada l'ordre que no sigui enterrat a la terra que havia volgut esclavitzar.

Veiem, a la plana, cadàvers damunt de cadàvers, cavalls que han caigut, armes que els homes han deixat anar, i aquesta mena de fang sanguinolent que diuen que agrada tant a Enió. Als peus de la muralla s'hi poden reconèixer els cossos dels altres cabdills per la grandària sobrehumana, entre els quals, Capaneu, representat com un gegant [...]. De Polinices, també enorme com els seus companys, Antígona n'ha aixecat el cos i l'enterrarà al costat d'Etèocles, per a reconciliar els dos germans ara ja de l'única manera possible.

Què puc dir, noi, de l'art d'aquest quadre? [...]. Al bell mig, la noia, espantada, està a punt de proferir un gemec de dolor, mentre envolta el germà amb els forts braços; reté, tanmateix, el gemec, car tem que el sentin els sentinelles, i, tot i que vol mirar al voltant, no aparta la mirada del seu germà [...].

(Filòstrat, Descripcions de quadres, 2, 29)

Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Què ha provocat aquesta matança?
  • Què passarà quan Antígona hagi enterrat el seu germà?
  • A quina ciutat transcorre l'escena?


Aquesta matança ha estat provocada per la lluita entre els dos fills d'Èdip a la ciutat de Tebes. Èdip, fill de Laios i Iocasta, tal com havia predit l'oracle, va matar el seu pare i després es va casar amb la seva mare. D'aquesta unió van néixer Antígona, Ismene, Etèocles i Polinices. Quan Èdip es va adonar del que havia fet, es va treure els ulls i va marxar de la ciutat, al front de la qual va quedar Creont, germà de la seva mare-esposa. Quan els fills van arribar a l'edat de governar, van acordar tenir el govern un any cadascú. Quan li va tocar el torn a Polinices, Etèocles s'hi va negar. Va ser així com Polinices va reunir un gran exèrcit comandat per ell i per sis generals més que van atacar Tebes, la ciutat de set portes. Cada un d'ells va atacar una porta. La de Polinices estava defensada pel seu germà Etèocles. Van morir tots dos, un a mans de l'altre. Torna llavors a prendre el govern de la ciutat Creont, que ordena fer les cerimònies fúnebres en honor d'Etèocles i deixar el cos de Polinices insepult i a mercè de les aus i dels gossos.

És en aquest moment que Antígona, que respecta abans les lleis divines que les humanes, s'acosta al lloc on es troba el seu germà per tal de donar-li sepultura. Cobreix el cos amb una capa de terra i marxa cap a la ciutat. Quan la guàrdia que vigilava el cos s'adona del fet i troba el cos cobert, es dirigeix a la ciutat per comunicar l'esdeveniment al rei regent. Aquest fa cercar la persona que no ha obeït l'ordre. Antígona és descoberta i és condemnada a morir tancada en una cova.

Aquest fet és el tema d'una de les millors obres de la literatura universal, l'Antígona de Sòfocles, autor de tragèdies gregues, del segle V aC. En aquesta obra es discuteix el valor de les lleis naturals oposades a les dictades pels homes.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2012(S1) - Èdip rei


La imatge següent representa Èdip i l'Esfinx.



Α partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quin era el destí d'Èdip? 
  • Es va acomplir?
  • Digueu el títol d'una obra dramàtica en què Èdip sigui el potagonista. 
  • Qui n'és l'autor? 
  • En quin segle va viure? 
  • Digueu el títol d'una altra obra d'aquest mateix autor.
  • Α quin gènere literari pertanyen aquestes obres? 
  • Expliqueu-ne les característiques.


Èdip segons l'oracle havia de matar el seu pare i casar-se amb la seva mare. Quan va néixer, el seu pare va enviar un criat amb l'ordre de matar-lo. Aquest el va abandonar a les muntanyes del Citeró, on va ser recollit per un pastor de la cort del rei de Corint. Va ser adoptat pels reis de Corint. Durant una festa va sentir que no era fill legítim del rei. Va decidir, llavors, anar a consultar l'oracle de Delfos. La resposta d'aquest va ser que mataria el seu pare i es casaria amb la seva mare. Per aquest motiu Èdip no volia tornar a Corint i es va dirigir cap a Tebes. En el camí es va trobar un grup de persones que no li permetien el pas. Va lluitar amb elles i va matar sense saber-ho el seu pare i els que l'acompanyaven, tret d'un que va fugir. Va arribar a Tebes, on es va casar amb la seva mare després d'acabar amb la cantora, l'Esfinx que proposava dos enigmes que ell va resoldre. El premi per destruir l'Esfinx era casar-se amb la reina i ser el rei de Tebes.

Sòfocles, escriptor de tragèdies del segle V aC, va escriure Èdip rei, obra en què Èdip és el personatge principal. Una altra obra del mateix autor és Antígona.

Aquestes obres pertanyen al gènere dramàtic anomenat tragèdia. Són obres escrites en vers per ser representades en un teatre, un "lloc per contemplar". Tenien lloc una vegada l'any durant les Grans Dionísies que celebraven el déu Dionís, déu del vi. En un principi hi actuaven dos actors, més tard tres (solament homes, que representaven tots els personatges de l'obra) i un cor, grup de persones, primer dotze, després quinze. Una tragèdia consta normalment d'un pròleg (un personatge exposa el tema), d'una pàrodos (entrada del cor en escena), dels episodis (monòdies i diàlegs dels actors), dels estàsims (intervencions del cor), i finalment de l'èxodos (cant de sortida del cor). Els actors utilitzaven màscares que facilitaven reconèixer els personatges i que la veu dels actors es dirigís cap al públic per la forma de la boca d'aquestes màscares, i també coturns, unes sabates elevades, per sobresortir dels components del cor.

La tragèdia es una creació de la ciutat d'Atenes durant el segle V aC. Podem dir que la tragèdia va néixer, es va desenvolupar i va morir a Atenes al segle V, i que els tres autors més importants són Èsquil, Sòfocles i Eurípides.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2012(S3) - Orestea


Segons el mite, quan el cabdill dels grecs, Agamèmnon, torna de Troia, troba la seva esposa aparellada amb Egist.

En la reproducció següent veiem quatre personatges: dues dones, Electra i la seva mare Clitemnestra, i dos homes, Orestes i Egist.



Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre aquest mite en què respongueu a les preguntes següents.

  • Quin episodi descriu l'escena reproduïda en la imatge?
  • Què ha passat abans?
  • Quines en seran les conseqüències?
  • Digueu el títol i l'autor d'alguna obra literària grega que tracti aquest mite.


Clitemnestra i Egist tenien planejat matar el rei Agamèmnon a la seva arribada, cosa que duen a terme. Aquesta mort és la conseqüència dels actes de hýbris que va cometre el rei, com per exemple haver sacrificat la seva filla Ifigenia per tenir bons vents per portar la flota cap a Troia.

Orestes i Electra, fills d'Agamèmnon i Clitemnestra, per venjar la mort del pare maten Clitemnestra i després Egist. Aquesta versió és la que donen Sòfocles i Eurípides en les seves respectives tragèdies de títol Electra; en canvi, Èsquil a les Coèfores presenta Orestes matant primer Egist i després Clitemnestra. És el que podem veure en aquesta escena: Orestes, acompanyat de la seva germana, mata Egist amb una espasa en presència de la seva mare Clitemnestra.

La tragèdia tracta abastament aquest tema. Eurípides escriu Ifigènia a Àulide (sacrifici de la filla del rei), Èsquil a Agamèmnon (la primera obra de la trilogia anomenada Orestea) posa en escena l'arribada del rei i l'episodi de la seva mort. A les Coèfores d'Èsquil i a Electra (tant Sòfocles com Eurípides tenen una obra amb aquest títol) trobem Electra que lamentant-se de la seva sort. Arriba al palau el seu germà Orestes i junts poden venjar la mort del pare.

A continuació les fúries persegueixen Orestes, però finalment es presenta davant l'oracle de Delfos i Apol·lo l'envia cap a Atenes, on queda alliberat del càstig.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2011(S1) - Teatre / Tragèdia / Festivals dramàtics


En la imatge següent es mostra el déu Dionís, en honor del qual se celebraven els festivals dramàtics grecs.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre les característiques dels festivals dramàtics, tenint en compte les qüestions següents.

  • L'organització dels festivals
  • Les festivitats que se celebraven al voltant de les representacions
  • Els edificis on es representaven les obres
  • Els orígens de la tragèdia
  • L'estructura de la tragèdia


A la Grècia clàssica els espectacles dramàtics estaven directament relacionats amb festivitats religioses dedicades a Dionís, déu del vi i de l'alteritat: les comèdies es representaven durant les festes anomenades Lenees i durant les Dionisíaques, festivitat en què també es celebraven els certàmens de tragèdia. Tot i que es coneixen molt pocs detalls sobre els rituals religiosos duts a terme en aquestes festes, no hi ha dubte que les pròpies representacions teatrals formaven part del ritu, ja que l'altar del déu tenia un lloc central en el teatre. En tant que festivitat col·lectiva de la polis, eren organitzades per l'arcont epònim, que era l'encarregat de triar els tres ciutadans més rics de la ciutat, els quals sufragaven les despeses de l'organització a mode de litúrgia, o impost especial.

Les peces es representaven als teatres, exemples dels quals poden ser vistos encara a la pròpia Atenes, a Dodona o a Epidaure, entre molts d'altres. L'estructura general d'aquestes construccions es dividia en les grades pel públic (koîlon), la plataforma on els actors representaven el seu paper (proskénion), al darrera d'aquesta la part per ubicar els decorats (skené), les entrades del cor i dels actors (párodoi), i la zona on se situava el cor (orkhéstra). Precisament les teories més acceptades sobre l'origen de la tragèdia fan derivar aquest gènere, seguint Aristòtil, dels cants corals del ditirambe, un cant coral en honor a Dionís, que va anar adquirint l'estructura característica d'època clàssica que van anar construint les innovacions escèniques dels tres grans tràgics, Èsquil, Sòfocles i Eurípides, consistent en un pròleg on s'exposa la situació, una pàrodos o cant coral de l'entrada del cor, un cos dramàtic compost per fins a cinc episodis separats per uns cants lírics anomenats estàsims, i, finalment, un èxodos o conclusió de la peça.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2011(S2) - Empúries


Aquestes fotografies corresponen a les restes arqueològiques de la ciutat grega d'Empòrion.



A partir de les imatges, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • On està situada?
  • Qui la va fundar, quan i per què?
  • Quin va ser el primer emplaçament de la ciutat i com l'anomenen els arqueòlegs?
  • Quines parts tenia la ciutat?
  • Què significa el terme empórion
  • Té alguna relació amb la principal activitat de la ciutat?
  • Qui hi vivia?


La ciutat d'Empúries està situada al nord-est de Catalunya, a l'Alt Empordà, entre l'Escala i Sant Pere Pescador, al bell mig del Golf de Roses. La ciutat d'Empúries va ser fundada cap l'any 580 aC per colons grecs de Focea que procedien de Massàlia allà on van trobar un port natural adequat a les seves rutes comercials marítimes.

En un primer moment la ciutat va ser emplaçada sobre el petit turó on avui se situa Sant Martí d'Empúries. Aquesta ciutat, anomenada pels arqueòlegs Palaiàpolis, és a dir, "ciutat antiga", va ser ampliada vers el 500 aC cap al sud, a la zona que es coneix avui en dia com a Neàpolis, o "ciutat nova". Tot i que els romans van ampliar al segle I aC la ciutat cap a l'oest, creant un nou traçat d'acord amb l'urbanisme tradicional romà, la ciutat grega va mantenir en línies generals la distribució originària. Aquesta consistia en una part sud, on es trobaven els temples més importants de la ciutat, el del déu Serapis i el d'Asclepi, on es va trobar l'estàtua d'aquest déu i ara emblema del lloc, i una part nord, on hi havia el port i l'àgora de la ciutat, amb un gran pòrtic i una part central on es trobaven les residències, algunes indústries i el mercat.

Precisament l'activitat comercial era l'activitat econòmica principal de la ciutat, com es pot comprovar en el propi nom de la ciutat, ja que la paraula empórion vol dir "comerç". Els colons que establiren comerç amb els indicetes, el poble autòcton, i els soldats romans que van establir el campament que es convertiria en la ciutat romana van ser les bases poblacionals d'una ciutat que gràcies al seu creixement es va convertir en el nucli urbà més important de la zona.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2010(S1) - Època clàssica / Guerra del Peloponès


En el text que heu traduït s'esmenten els noms de tres personatges importants de la història de Grècia (Alcibíades, Pèricles i Sòcrates).

Redacteu un comentari (d'unes 200 paraules) en què desenvolupeu les qüestions següents:

  • Qui era cadascun d'ells? 
  • En quina ciutat i en quina època van desenvolupar les seves carreres?
  • Per quin sistema polític es regia aquesta ciutat? 
  • Descriviu-lo breument.
  • Quin conflicte històric van viure tots tres? 
  • Expliqueu quins bàndols s'hi van enfrontar, les batalles més importants i el desenllaç.



Tots tres personatges coincideixen a Atenes, al segle V aC. Pèricles fou un polític que va governar com a strategós la ciutat durant trenta anys que es consideren el moment més esplendorós de la història d'Atenes. La polis d'Atenes es regia per un sistema democràtic que ell mateix va consolidar. Les institucions més importants d'aquesta constitució eren l'ekklesía o assemblea popular (a la qual podien assistir tots els ciutadans, és a dir, els homes majors d'edat i fills de mare i pare atenesos), la boulé o consell (formada per cinc-cents membres de l'assemblea, i amb funcions  legislativa i executiva), els magitrats (com els arconts, estrategues i pritans) i els tribunals (l'Areòpag per a delictes de sang i l'Heliea o tribunal popular).

En aquesta ciutat i en aquest context polític va viure també Sòcrates, el filòsof més important d'Atenes, mestre de Plató i també d'Alcibíades. Tots tres van viure les Guerres del Peloponès, que van enfrontar Atenes i Esparta, per l'hegemonia de Grècia. Pèricles en va ser un protagonista actiu, igual que Alcibíades. El primer va ser general al principi de la guerra mentre que Alcibíades va ser-ho al final, quan va dirigir la flota atenesa en la l'expedició a Sicília que va acabar amb la seva derrota i fugida a Esparta per salvar-se de les acusacions de traïció formulades contra ell a Atenes. Feia anys que Pèricles havia mort quan es van produir aquests fets que van significar la derrota dels atenesos a la guerra. Una de les conseqüències en va ser la mort de Sòcrates, condemnat pels atenesos a prendre la cicuta després d'haver estat declarat culpable de corrompre els joves.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2010(S2) - Apol·lo


En la imatge següent, pintada sobre un objecte de ceràmica del segle
 V aC, es veu el déu Apol·lo, que amb una mà sosté una lira i amb l'altra fa una libació.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (d'entre 150 i 200 paraules) sobre el déu Apol·lo, tenint en compte les qüestions següents.

  • Qui són els pares d'Apol·lo?
  • Quins atributs té com a déu?
  • Sobre quins aspectes exerceix el seu patronatge?


Apol·lo és fill de Zeus i Leto. Va néixer a Delos, on tenia un santuari. Té una germana bessona, Àrtemis, deessa dels boscos i la caça. En aquesta imatge apareix amb gairebé tots els símbols que el caracteritzen: la lira, com a símbol del seu patronatge sobre la música; la corona de llorer, que és l'arbre en què es va convertir Dafne, una de les mortals que ell va desitjar, però que va aconseguir defugir-lo amb aquesta metamorfosi; el corb, un dels animals que l'acompanyen, símbol dels auguris; la libació, com a ritual per guanyar-se la confiança de les forces del més enllà que el déu necessita per a exercir la seva funció de déu oracular. Altres atributs que li són propis són l'arc i també el Sol, ja que, per ser el déu de l'harmonia i la llum (d'aquí el seu sobrenom de Febus) s'acaba identificant amb Hèlios.

Tanmateix, l'àmbit més destacat de protecció d'aquest déu és l'endevinació. A Delfos hi havia el famós santuari en el qual la Pítia, sacerdotessa inspirada per ell després d'inhalar fum de llorer cremat, emetia el seu oracle, que era interpretat pels sacerdots, els quals donaven la seva resposta (sovint ambigua) a qualsevol consultant que hi anés des de qualsevol punt de Grècia.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2010(S5) - Odissea


En la imatge següent es mostra Odisseu sortint de la cova de Polifem. 




Α partir de la imatge, feu una redacció (d'entre 150 i 200 paraules) sobre aquest episodi en què respongueu a les qüestions següents.

  • On es relata aquest episodi?
  • Quina mena d'ésser és?
  • Com va a parar Odisseu a la cova de Polifem? 
  • Què hi succeeix?


Aquest episodi és relatat a l'Odissea i és una de les peripècies més famoses de d'Ulisses, que arriba a la cova de Polifem després d'haver perdut totes les naus de la seva flota, excepte la seva.

Ulisses i els seus companys arriben a una illa i descobreixen unes petjades enormes que segueixen fins a l'entrada d'una cova. Un cop dins, veuen que hi ha formatge i llet, i decideixen quedar-s'hi. Però quan arriba el seu habitant amb un ramat d'ovelles s'adonen que és un ciclop, un monstre amb un sol ull al front, fill de Posidó, que tanca la cova.

Odisseu li explica que són guerrers grecs, però Polifem, no fent cas de les lleis d'hospitalitat, tanca l'entrada de la cova amb una pedra enorme i es menja dos dels seus companys. Odisseu, en comptes d'enfrontar-se amb ell, decideix fer servir l'astúcia i li ofereix el vi que portaven com a present. El ciclop, gens avesat a aquesta beguda, s'adorm després del seu banquet antropòfag, moment que l'heroi aprofita per clavar-li una estaca al seu únic ull i deixar-lo cec. Polifem, ignorant que no hi veu perquè és cec, retira la roca de l'entrada perquè entri la llum. Llavors, Odisseu i els seus companys surten de la cova amagats sota les ovelles, de manera que el ciclop no els pot agafar, tret d'un, que corre la mateixa sort que els seus dos companys morts. Un cop fora, el ciclop demana ajut als altres ciclops, però com que Odisseu li havia dit que el seu nom era Ningú, els altres monstres no li fan cas quan senten Ningú m'ha deixat cec. Quan Odisseu i els seus homes ja són a la nau, Polifem llença una gran pedra al mar que els fa trontollar, però aconsegueixen marxar de l'illa. Tanmateix, no podran defugir l'ira de Posidó, que els posarà tota mena d'entrebancs per venjar el seu fill.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2009(S1) - Homer, Ilíada i Odissea


Llegiu el text següent, en què es fa esment del poeta Homer.

Tot just havien passat dos o tres dies quan em vaig acostar fins i tot al poeta Homer, ja que ambdós estàvem sense fer res. Li ho anava preguntant tot i també d'on era, car, li vaig dir, entre nosaltres encara avui això és tema de debat. Em va dir que ni ell mateix ignorava que uns creuen que és de Quios, uns altres d'Esmirna i molts de Colofó. Tanmateix, ell deia que era de Babilònia... Quan em va haver con­testat tot això, aleshores li vaig preguntar per què havia posat al principi del seu poema la còlera i ell em va dir que li havia sortit així, sense proposar-s'ho. També desitjava saber si havia escrit l'Odissea abans que la Ilíada, com diuen molts, però ell ho negà. D'altra banda, vaig saber de seguida que no era cec, com molts diuen d'ell, ja que hi veia, de manera que no em va caler preguntar-li-ho.

(Llucià, Històries verídiques, 2, 20)

  • Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) tenint en compte les qüestions següents.
  • Què sabem exactament de la vida d'Homer?
  • A què es refereix quan diu havia posat al principi del seu poema la còlera?
  • Expliqueu la relació argumental entre la Ilíada i l'Odissea.


Sobre Homer no sabem res amb exactitud, ni tan sols si va existir. Les notícies que en tenim són més llegendàries que històriques, malgrat que ja des de l'antiguitat se'l considerava el primer i més important poeta grec. Sobre el seu lloc de naixement, tal com diu Llucià, són moltes les ciutats gregues que volien tenir el privilegi de ser-ho, to i que potser Quios es la que més sona. Pel que fa a l'època, tot i la diversitat d'opinions dels historiadors, sembla que la data que gaudeix de més consens és el segle VIII aC. La tradició diu que era cec, fet que potser s'ha de posar en relació amb el seu nom.

La Ilíada, el primer dels dos grans poemes èpics que esmenta Llucià atribuïts a ell, comença amb una invocació a la Musa per tal que el poeta pugui cantar la còlera d'Aquil·les, el tema d'aquesta epopeia que relata els dies de la guerra de Troia que l'heroi grec va retirar-se del combat ofès per Agamèmnon i el seu retorn per venjar la mort del seu amic Pàtrocle. El final de la guerra, però, no és relatat en aquest poema, sinó que en tenim coneixement per l'esment que se'n fa a l'Odissea, l'altra gran epopeia homèrica que explica el llarg i difícil retorn d'Ulisses a la seva pàtria després de la guerra.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2009(S3) - Teatre / Dionís/ Representacions teatrals


La fotografia següent correspon al teatre de Dionís, a Atenes.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quines parts tenia un teatre grec?
  • A quina divinitat estaven dedicades les representacions dramàtiques? 
  • Quins són els atributs d'aquesta divinitat?
  • Quina mena d'obres es representaven als teatres grecs? 
  • Exposeu breument les característiques dels gèneres literaris vinculats al teatre.
  • Anomeneu dos autors dramàtics i el títol d'una obra de cadascun d'ells.


El teatre grec era un espai circular envoltat d'unes grades o ἕδρα que a partir del segle IV aC van ser de pedra, construïdes aprofitant el pendent dels turons. L'orquestra (ὀρχήστρα) era una pista de sorra de forma circular delimitada per les grades. El cor hi dansava, girant a l'entorn del seu director, el corifeu, que n'era la veu: era la veritable escena. La pàrode (πάροδος) i l'èxode (ἔξοδος) eren les dues rampes per les quals els actors accedien a l'orquestra i en marxaven respectivament. L'escena (σκηνή) era un edifici de fusta que tancava l'orquestra i que servia per als canvis de roba dels actors. De seguida va ser integrat a l'àrea de representació com a decorat fix, amb columnes, estàtues i relleus. 

Les representacions dramàtiques estaven dedicades a Dionís, déu del vi i la disbauxa. En l'origen de les representacions tràgiques hi ha, probablement, el sacrifici d'un boc (τράγος) en honor del déu, mot del qual derivaria la paraula τραγῳδία. També ritual ha de ser l'origen de la comèdia, relacionada amb els κῶμοι o processons en honor del déu. 

Als teatres, però, les tragèdies i les comèdies es presentaven en contextos diferents. De fet, a Atenes, era a les Grans Dionísies que se celebraven els festivals de tragèdia, i els autors hi presentaven les seves obres a concurs. Eren presentades en trilogies i acabaven amb la representació d'un drama satíric. És en aquests festivals que Èsquil, Sòfocles i Eurípides van presentar al públic les seves obres, tot i que de triologia sencera només conservem l'Orestea (o Orestíada) del primer. Quant a les comèdies, es presentaven a concurs a les Lenees, també en honor de Dionís, però en una altra època de l'any. El màxim exponent de la tragèdia àtica és Aristòfanes, del qual conservem nombrosos títols, com Lisístrata, Els núvols, Les vespes, etc.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2008(S4) - Ilíada


Llegiu el text següent.


Aquil·les es va sorprendre de veure Príam, semblant a un déu. Els altres també quedaren astorats, i es miraven els uns als altres. Aleshores, suplicant, Príam va dir: Recorda't del teu pare, Aquil·les, semblant a un déu! Té la mateixa edat que jo, a tocar de la funesta vellesa. Tal vegada a ell també els veïns l'oprimeixen, i no té ningú que el salvi de l'infortuni i la ruïna. Ell, però, almenys, sabent que tu vius s'alegra en el seu cor i espera, cada dia, veure tornar el fill de Troia. En canvi, jo, dissortadíssim, he engendrat fills excel·lents a l'espaiosa Troia, dels quals, t'ho dic, no me'n queda cap! En tenia cinquanta quan van venir els fills dels aqueus, dinou del mateix ventre, i altres que m'havien nascut de les dones del palau. A la majoria el terrible Ares els va fer doblegar els genolls, i aquell que, per a mi, era únic, i salvava del perill la ciutat i nosaltres mateixos, fa poc tu l'has mort, quan defensava la pàtria... Per ell vinc ara als vaixells dels aqueus, per deslliurar-lo del teu poder, i porto un rescat immens.

(Homer, Ilíada, 24, 483 i segs.)


Feu una redacció (150-200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Qui és Príam?
  • És cert el que diu a propòsit dels fills que li queden?
  • Què suplica a Aquil·les?
  • Com han arribat a aquesta situació?
  • Quina serà la resposta d'Aquil·les?
  • Com acaba la Ilíada?


Príam és el rei de Troia, pare d'Hèctor i Paris, entre d'altres. En el moment que fa aquesta visita a la tenda d'Aquil·les encara li queda viu Paris, que no morirà fins al final de la guerra de Troia, després d'haver mort Aquil·les. Això per no parlar de Cassandra, una de les filles, que sabem per l'Orestea d'Èsquil que va sobreviure a la guerra i va anar a Micenes com a esclava d'Agamèmnon. Per tant sembla una incongruència la seva afirmació que ja no li queden fills.

En qualsevol cas, el que sí és mort en aquest moment de la Ilíada és Hèctor, les despulles del qual va a demanar-li a Aquil·les. En efecte, aquest l'ha mort en combat singular per venjar la mort de Pàtrocle, i ha lligat el seu cos al carro, amb el qual ha fet tres voltes a les muralles de Troia, impedint que els seus puguin retre-li els honors deguts a un mort.

Aquil·les, commogut pel valor de Príam en gosar anar sol de nit a la seva tenda, i per les paraules que aquest li adreça sobre el seu propi pare Peleu, li atorga al rei troià el favor que li demana i li torna el cos mutilat d'Hèctor per tal que pugui honorar-lo com cal. A més li concedeix una treva perquè a Troia es puguin celebrar els funerals. La Ilíada s'acaba amb el relat d'aquests funerals.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2008(S5) - Hèlena / Déus


Llegiu el text següent, en què es fa esment del naixement i les qualitats d'Hèlena.


Helena era molt bonica, sens dubte. Deien que havia sortit d'un ou, ja que era filla de Zeus, que havia adoptat la forma d'un cigne per violar la seva mare. Helena estava molt pagada de si mateixa. No sé quants de nosaltres s'empassaven aquest conte de la violació del cigne. En aquella època circulaven moltes històries d'aquest tipus. Es veu que els déus no podien apartar les mans, les potes o els becs de les femelles mortals, i sempre estaven violant-ne alguna.

(Margaret Atwood, Penèlope i les dotze criades)

Feu una redacció (150-200 paraules) tenint en compte les qüestions següents.

  • Esmenteu alguna de les principals divinitats gregues, els seus atributs i àmbits de protecció i els llocs i edificis en què se'ls retia culte.
  • Preciseu més la informació que dóna el text sobre el naixement d'Helena i sobre la seva família.
  • Expliqueu alguna altra d'aquestes històries a què fa referència la narradora sobre l'hàbit dels déus de seduir mortals.
  • Per què diu que no podien apartar les mans, les potes o els becs de les femelles mortals?



Al capdamunt del panteó grec hi trobem Zeus, el pare i rei dels déus, protector dels juraments i la justícia. També és el déu dels fenòmens meteorològics i la seva arma és el llamp. Hera és la seva germana i esposa. Vetlla pels matrimonis i se la caracteritza amb una diadema. Demèter protegeix l'agricultura, per la qual cosa se la simbolitza amb una espiga de blat. Posidó és el déu del mar i els terratrèmols i la seva arma és un trident, i Hades el déu dels morts.

Són igualment importants les divinitats nascudes de Zeus amb les múltiples deesses amb qui es va unir: Apol·lo i Àrtemis, Hermes, Hefest i Ares; Atena i Dionís li van néixer del cap i la cuixa respectivament. Rebien culte en temples i santuaris. Pel que fa a Helena, és filla de Zeus i Leda, que fou seduïda pel déu transformat en cigne. Com que la mateixa nit es va unir amb el seu marit Tíndar, va tenir quatre fills: Pòl·lux i Helena, de Zeus, que van sortir d'un ou i eren divins, i Càstor i Clitemnestra de Tíndar, que eren mortals.

Zeus va tenir moltes aventures amb dones mortals, transformat amb tota mena d'animals. Ja hem vist la seva transformació en cigne, que explica "els becs", i a Europa la va seduir transformat en toro, que explica les "potes".


Lorem ipsum

Lorem ipsum

2007(S2) - Èdip rei / Tirèsias


Llegiu el text següent:


Encara que siguis el tirà, almenys hem de ser iguals

per a replicar igual, que això també jo ho puc fer.

Que no visc jo com a esclau teu sinó de Febus,

així que no figuro com a seguidor de Creont.

Dic, ja que em vas insultar dient-me cec,

que tu encara que hi vegis bé no veus en quin grau del mal estàs,

ni on vius, ni en companyia de qui vius.

Saps potser de qui ets fill? És més, se t'escapa que ets odiós

als teus, els de sota i els d'aquí dalt sobre terra,

i cenyint-te d'ambdós costats, per mare i per pare,

la maledicció de terrible peu t'ha de fer fora un dia d'aquesta terra,

a tu, que ara hi veus dretament, però després foscor.

Al teu crit, quin port no et respondrà la veu

aviat, quin Citeró, quan descobreixis

les noces amb què vas arribar a aquestes cases

com a port mal abrigat havent tingut bona travessia?

No t'adones de multitu'altres mals

que t'igualaran a tu amb els teus fills.

(Sòfocles, Èdip rei; Trad. Felip Osanz [adaptat])


Feu una redacció (unes 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents. 

  • Qui és el personatge que parla?
  • A qui parla?
  • Per què li diu «tirà» i de quina terra ho és?
  • Qui és Febus?
  • Qui és Creont?
  • En aquests versos es fa referència a una maledicció. 
  • En què consisteix? 
  • S'acomplirà?
  • És responsable l'heroi de la tragèdia del seu destí? Expliqueu-ho.


El personatge que parla, Tirèsias, és un endeví al qual fa cridar Èdip per descobrir el culpable de la mort de Laios. Les paraules que hem llegit les dirigeix al propi Èdip, al qual anomena tirà perquè és qui regna a Tebes després de la mort de Laios, i després que hagi alliberat la ciutat de l'Esfinx. Tirèsias li diu que és esclau de Febus perquè és endeví, i per tant, sacerdot d'Apol·lo, l'altre nom amb que és anomenat el déu de l'endevinació. Això ho afirma en contra de l'acusació que sigui seguidor de Creont, el cunyat d'Èdip, i presumpte usurpador del poder segons la malfiança d'Èdip.

La maledicció a què fa referència Tirèsies és aquella segons la qual Èdip havia de matar el seu pare i casar-se amb la seva mare, oracle que havia rebut Laios quan va néixer el seu fill, i que efectivament s'ha acomplert. Com a conseqüència, també s'acomplirà la maledicció feta per Èdip al culpable de la mort de Laios, el qual haurà de morir o ser exiliat. Efectivament és el destí que espera a l'heroi quan s'aclareixi tota la veritat. La tragèdia de Sòfocles deixa ben palès que l'heroi tràgic és víctima del destí, i que poc té a fer per canviar-lo. Malgrat els esforços propis i els d'altres personatges per evitar-ho, els oracles es realitzen, de manera que difícilment es pot responsabilitzar Èdip de la seva dissort.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2007(S3) - Medea / Tragèdia


Llegiu el text següent, en què es descriu una estàtua de Medea

Vaig veure també la famosa Medea al país dels macedonis. Era de marbre i l'art havia sabut modelar-hi els diferents estats anímics. Hom hi veia el destí d'aquella dona: la passió que s'expressava amb la tensió violenta del dolor, tot empenyent-la a l'acció, li inspirava impulsos assassins, i el mateix dolor feia evident la compassió pels infants, com si els seus naturals instints de mare es traslladessin fluidament al marbre. Tots aquests sentiments imitava la imatge, a més de la forma del seu cos. Hom podia apreciar com el marbre indicava, ara, uns ulls colèrics i, ara, una mirada trista i tendra. És com si l'artista hagués anat donant forma a l'ànima de Medea imitant la tragèdia d'Eurípides.

(Cal·lístrat, Descripcions, 13)

Feu una redacció (unes 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Qui era Medea?
  • Què va passar als seus fills?
  • Per què?
  • A quin gènere literari pertany la Medea d'Eurípides esmentada en el text?
  • Quines són les característiques generals d'aquest gènere?
  • Esmenteu el títol d'altres obres d'Eurípides



Medea és un persontatge mític pertanyent al cicle dels argonautes, i també al de Teseu. Enamorada de Jàson quan aquest va anar a buscar el toisó d'or, el va ajudar a aconseguir-lo, i va fugir amb ell després de matar el seu propi germà, que els perseguia. Al final del seu viatge amb la nau Argo, s'instal·len a Corint, on tenen dos fills. Però Jàson, al cap d'un temps, decideix casar-se amb la filla de Creont, el rei de Corint, i repudiar Medea. Aquesta es venja de la traïció de Jàson matant els seus propis fills. Segons algunes tradicions, després del matricidi, fuig a Atenes, on compartirà el tron amb Egeu, pare de Teseu.

Una de les obres literàries que tracten el mite de Medea és la tragèdia homònima d'Eurípides. Les tragèdies són obres dramàtiques que es representaven a Atenes, al segle V aC, en el context dels festivals dramàtics celebrats durant les festes en honor de Dionís. Es tracta d'obres en vers, que combinaven la paraula, la música, el cant i la dansa, executada aquesta per un cor. A part d'aquest, a sobre l'escena hi podia haver com màxim tres personatges, que és el nombre d'actors, homes, que es repartien els diversos papers. Aquests eren representats amb màscares i coturns. Inicialment les tragèdies es representaven en trilogies, però en època d'Eurípides ja es representaven obres independents.

Altres tragèdies d'aquest autor són Alcestis, Els fills d'Hèrcules, Hipòlit, Andròmaca, Helena, Les Fenícies, Orestes, Ifigènia a Àulida, Les Bacants, Resos, Hècuba, La follia d'Hèracles, Les Suplicants, Ió, Les Troianes, Ifigènia a Tàurida, Electra.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2006(S1) - Odissea / Delfos / Èdip rei


Llegiu el text següent, on Circe insta Odisseu a visitar Tirèsias, i responeu, mitjançant una redacció, a les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


Circe: Laertíada del llinatge de Zeus! Odisseu, fèrtil en ginys! No romangueu més temps a casa meva, si no voleu. Sinó que, tot d'una, us cal fer un altre viatge i arribar al casal d'Hades i de la venerable Persèfona per consultar l'ànima del tebà Tirèsias, endeví cec però savi encara. Car, tot i mort, Persèfona li atorgà intel·ligència i saber, mentre els altres són ombres que es mouen.

(Homer, Odissea, 10, 488-495)


  • Quin és l'objectiu d'aquesta visita d'Odisseu a l'Hades?
  • L'endevinació: on es troba el principal centre oracular de Grècia?
  • Quin personatge d'una tragèdia de Sòfocles va consultar aquest oracle i quina resposta en va obtenir?
  • Coneixeu alguns altres personatges que podien comunicar el futur?


Circe aconsella Odisseu que vagi a l'Hades per tal que allà l'endeví Tirèsias li digui com ha de seguir el seu viatge de retorn a Ítaca.

Aquest fet s'inscriu en la tradició oracular grega, molt important per la vida dels individus que creien que els déus els parlaven a través dels endevins. Sempre que un grec havia d'emprendre alguna nova activitat o es disposava a introduir algun canvi a la seva vida, podia anar a l'oracle per tal que aquest li digués si l'empresa tenia o no futur.

Hi havia molts centres oraculars a Grècia, però el més important era el d'Apol·lo a Delfos. Si un grec volia consultar l'oracle d'Apol·lo, abans havia de purificar-se amb l'aigua de la font Castàlia. Un cop davant del temple, havia de pagar l'import corresponent al servei i preguntava als sacerdots el que l'interessava. Aquests anaven darrera el temple, al lloc on la Pítia, l'endevina del déu, entrava en trànsit enmig del llorer fumejant, i li escoltaven la resposta, que després ells interpretaven per al consultant. Les respostes solien ser ambigües per tal que, passés el que passés, el resultat es pogués ajustar a la predicció, com en el cas de Xerxes, que en preguntar quin seria el resultat de la guerra que estava a punt de començar contra Grècia, va rebre com a resposta que destruiria un gran exèrcit, sense pensar que podia ser el seu, com va resultar. En el cas d'Èdip, en canvi, l'oracle es va acomplir sense ambigüitat de cap mena i, malgrat els esforços de l'heroi per evitar-lo, va matar el seu pare en una cruïlla.

A més dels oracles, a Grècia hi havia endevins que desxifraven la voluntat dels déus a partir del vol dels ocells, de les vísceres dels animals sacrificats, dels somnis, etc.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2006(S3) - Guerra del Peloponès / Atenes i Esparta


Llegiu el text següent i responeu, mitjançant una redacció, a les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


De fet, el primer any de guerra va acabar en no res, mentre Potidea seguia resistint. Pèricles va celebrar les exèquies solemnes per als caiguts en combat i va pronunciar el famós discurs (l'Elogi fúnebre) que Tucídides reprodueix en una de les planes més intenses i emocionants de tota la seva obra. Atenes és escola de l'Hèl·lade i de tot el món, és un baluard de democràcia i de llibertat; les institucions que té permeten el desenvolupament de la personalitat de l'ésser humà i de la seva dignitat, deixant de banda l'origen social i la posició econòmica. En aquest discurs es troba també la justificació de la guerra, que és un enfrontament entre dos sistemes i dues ideologies.

(V. M. Manfredi, Akropolis. La grande epopea d’Atene)


  • A quina guerra es refereix el text? 
  • Quan va tenir lloc? 
  • Quins foren els bàndols en conflicte? 
  • Com va acabar?
  • A què es refereix el text a la frase Atenes és escola de l'Hèl·lade i de tot el món?
  • El text parla d'aquesta guerra com d'un enfrontament entre dos sistemes i dues ideologies
  • Quins són? 
  • Descriviu-los i indiqueu cadascun dels seus òrgans de govern.


El text de Manfredi parla de la guerra del Peloponès, que va tenir lloc entre el 431 aC i el 401 aC. Atenes i Esparta en foren les protagonistes, ja que la resta de ciutats gregues que hi van participar ho van fer amb aliança amb l'una o l'altra. De fet cadascuna representava, tal com diu el text, una manera de veure el món. La d'Atenes apareix descrita en l'esmentat Elogi fúnebre, on la ciutat governada per Pèricles vol ser el model de democràcia i d'harmonia entre l'interès públic i el privat. A això fa referència la frase Atenes és escola de l'Hèl·lade i de tot el món, ja que el sistema democràtic és una invenció genuïnament atenesa. Darrera aquestes paraules, però, també cal veure-hi l'esperit imperialista de la política de Pèricles. Fruit d'això en són les institucions ateneses, la més important de les quals és l'ἐκκλησία o assemblea popular, que tenia el poder legislatiu i decisori en matèria de política exterior. La βουλή o consell dels 500 era un òrgan complementari de l'assemblea. L'Areòpag, per últim, fou una institució que va anar perdent poder polític al llarg de la història de la ciutat, per acabar exercint una funció judicial en els crims de sang durant l'època democràtica. El teatre, els edificis civils i religiosos, les seves escoles, l'art, el conreu de l'eloqüència... configuren un panorama pròpiament atenès, que s'oposa directament al d'Esparta, una ciutat aristocràtica i guerrera, basada en l'austeritat dels costums i unes institucions oligàrquiques. La γερουσία, o consell d'ancians, tenia tot el poder legislatiu, fins i tot amb el dret de veto sobre l'assemblea. Aquesta, anomenada ἀπελλά, era la reunió entre iguals, que tenia com a funció escollir els èfors per aclamació i poca cosa més. Els èfors, en canvi, eren cinc magistrats amb tot el poder executiu i competències gairebé exclusives en política exterior. També hi havia dos reis amb funcions religioses, però sense poder polític real en el moment de la guerra del Peloponès. La guerra va acabar amb la derrota d'Atenes i la fi del seu imperi, tot i que tampoc no va significar la victòria real d'Esparta, que aviat va ser víctima del seu propi estancament.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2006(S4) - Argonautes / Medea / Orfeu


Llegiu el text següent i responeu, mitjançant una redacció, a les qüestions plantejades (200-300 paraules).


Una nau que solca el riu amb el soroll dels rems, una noia a la proa i al seu costat un hoplita, un home que entona un cant acompanyat de la cítara i amb una alta tiara al cap, i una serp que repta enrotllant el seu cos en una alzina sagrada, i el cap pesant, per culpa de la son, li penja cap al terra. Pots reconèixer el riu: es tracta del Fasis. I també Medea. I l'hoplita de la proa ha de ser Jàson. I, per la tiara i la cítara que veiem, entenem que es tracta d'Orfeu, fill de Cal·líope, situat entre tots dos. Medea, després de la prova dels braus, ha adreçat un fetill a la serp per fer-la dormir, i la pell del moltó d'or ha estat robada. Tot seguit, els mariners de la nau Argo han fugit. Mentrestant, l'acció de la noia ja ha estat descoberta pels colcs i per Eetes.

(Filòstrat, Descripcions de quadres, 3, 11)


  • Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo?
  • Quin era l'objectiu d'aquesta expedició?
  • En quin punt de l'aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l'autor del text?
  • Expliqueu breument com segueix el mite: 
  • On aniran?
  • Què els passarà?
  • Per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea?
  • El text esmenta també Orfeu.
  • Digueu per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic.

    • On aniran?
    • Què els passarà?
    • Per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea?
  • El text esmenta també Orfeu.
    • Digueu per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic.


L'Argo és la nau en què Jàson va anar a la Còlquide acompanyat pels argonautes, a buscar el toís d'or que li havia promès al seu oncle Pèlias. Després de passar per diversos episodis, quan Jàson i els argonautes han arribat al regne d'Eetes, el pare de Medea i custodi del toís d'or, són ajudats per la princesa, que s'enamora de l'heroi. En el text és relatat justament el moment en què Medea intervé adormint el monstre que vigilava la pell del moltó, per tal que Jàson la pugui robar i emportar-se-la. Tanmateix, a palau ja s'ha sabut la notícia que Medea fuig amb Jàson, i el seu germà Apsirt surt a buscar-los, però Medea, folla d'amor pel grec, mata el seu propi germà esquarterant-lo, i s'embarca amb ell de retorn cap a Iolcos, la pàtria de Jàson.

Un cop a Iolcos, Jàson va donar la pell del moltó a Pèlias, però aquest va morir a mans de les seves pròpies filles per la intervenció fetillera de Medea. Tots dos fugen a Corint, on creixen els seus dos fills, fins que Jàson es compromet amb Glauce, la filla del rei. Medea, repudiada i humiliada, decideix venjar-se de Jàson matant Glauce, d'una banda, i els seus propis fills, d'una altra, fet pel qual Medea esdevé la matricida mítica, tema desenvolupat per Eurípides en la seva tragèdia homònima.

Quant a Orfeu, un dels argonautes, és conegut per la seva habilitat musical i per la seva davallada als inferns en un intent de recuperar la seva dona Eurídice del regne dels morts, després d'encantar la deessa Perséfone amb la seva música.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2005(S1) - Antígona


Llegiu el text següent i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (200-300 paraules).


Antígona: Polinices, sembrador de baralles, la teva vida s'ha extingit en una lluita cruel.

Ismene: Prop d'on jugaves de petit amb el teu germà, prop de la font on jugàveu de petits

Astimedusa: Unes altres aigües us banyen, que no pas les de la sagrada font ni les clares del riu fecundador de la nostra terra. Prínceps, els meus fills, la meva vellesa us sobreviu.

Antígona: I per sempre ploraré la sang del nostre pare, la sang de Cadmos, la vessada sang d'Etèocles i la teva, Polinices.

Creont: Eurídice, estimades filles, som lliures per l'esforç d'Etèocles, ploreu el rei. No lamenteu, en canvi, la mort del maleït enemic de la ciutat, odiós als seus divins protectors. Vet aquí el poder a les meves mans, que es deuen al benestar d'aquest poble. Ara cal preparar els funerals del rei, uns funerals dignes d'ell i de la nostra raça. I mano també que l'altre cos sigui exposat nu als ocells i a la nit.

(Salvador Espriu, Antígona)


  • En quin autor grec s'ha inspirat Salvador Espriu? 
  • A quin gènere literari pertany l'obra grega?
  • Qui és Cadmos i què va fer?
  • De la història d'aquesta nissaga, quin moment explica el text?


L'obra de Salvador Espriu està inspirada en l'obra homònima de Sòfocles, autor atenès del segle V aC, del qual en conservem sis tragèdies, a més de l'Antígona. Aquesta dramatitza un moment de la història de la nissaga que va fundar Cadmos, germà d'Europa. Segons el mite, quan Europa fou raptada per Zeus, el seu pare Agènor va enviar els germans de la princesa fenícia a buscar-la. Cadmos, arribat a Grècia, va a consultar l'oracle de Delfos, que li ordenà abandonar la cerca de la seva germana i fundar una ciutat. Seguint l'oracle, Cadmos funda la ciutat de Tebes, i, establert allà com a rei, ensenya als seus habitants l'alfabet. És, per tant, un heroi civilitzador. Ara bé, casat amb Harmonia crea la nissaga de Tebes, protagonista d'un dels grans cicles mítics tractats per la tragèdia grega. 

Descendent de Cadmos, Laios va ser assassinat pel seu fill Èdip, malgrat haver fet tot el possible per evitar el que ja li havia predit l'oracle. Al seu torn, Èdip, creient defugir el destí que li ha estat anunciat, es casa per ignorància de qui és amb la seva mare, de la qual té quatre fills: Etèocles, Polinices, Antígona i Ismene. Quan finalment es descobreix la veritat del matrimoni incestuós, Iocasta se suïcida i Èdip es treu els ulls i marxa de la ciutat, que queda en mans del seu cunyat Creont, després que els seus dos fills mascles s'hagin matat en un combat fratricida per obtenir el poder. 

El passatge que hem llegit explica el moment que, havent mort els dos germans davant les portes de Tebes, Creont decideix retre els honors funeraris a Etèocles, mentre que els nega a Polinices, considerat per l'oncle un traïdor. Aquesta decisió serà l'origen de la tragèdia per a l'heroïna, que desobeirà el decretat per Creont per complir amb el deure sagrat d'enterrar un parent, desencadenant el conflicte tràgic entre tots dos personatges.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2005(S4) - Hermes


Llegiu el text següent, on dialoguen Apol·lo i Hefest, i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


Hefest: Segons tu, doncs, es tracta d'un nen extraordinàriament viu. 

Apol·lo: No només això: a hores d'ara és també músic. 

Hefest: En què et bases per dir això?

Apol·lo: Amb una tortuga morta que trobà s'ha fet un instrument musical; hi ha ajustat uns braços, els ha junyit, hi ha fixat unes clavilles, ha col·locat a la part de baix un pontet i l'ha tensat amb set cordes; amb això, Hefest, entona una melodia tan delicada i tan harmoniosa que fins i tot jo, amb tants anys d'experiència com a citarista, li tinc enveja. Maia diu que no para mai al cel, ni tan sols de nit, sinó que empès per la curiositat, baixa fins a l'Hades, sens dubte per mirar de robar alguna cosa allí també. Té ales als peus i s'ha fet una vareta de poders màgics, amb la qual guia les ànimes i condueix els morts.

(Llucià, Diàlegs dels déus, 11)


  • De quina divinitat parlen Apol·lo i Hefest?
  • De qui és fill?
  • Quins són els atributs d'aquest déu?
  • Quin és el nom de la «vareta de poders màgics» i com apareix representada?
  • Quins són els treballs que li estan encomanats a aquest déu?
  • Expliqueu alguna història relacionada amb ell.
  • Esmenteu altres personatges mítics relacionats amb la música.


En aquest diàleg de Llucià, Apol·lo i Hefest parlen d'Hermes, fill de Zeus i Maia. Tal com diu Hefest, Hermes té ales als peus, i també al casc, quan se'l representa així abillat. La vareta de poders màgics és el caduceu.

Quan encara era un nadó, va robar-li dotze vaques a Apol·lo, les quals es va emportar calçades amb esclops per tal que no li poguessin seguir el rastre. En ser descobert per Apol·lo, va aconseguir quedar-se amb les vaques a canvi de la lira que havia construït amb la closca de la tortuga. Per aquesta naturalesa astuta i una mica tramposa, se'l considera protector dels lladres. És també el protector dels viatgers, tant els terrestres com els difunts que viatgen al més enllà, l'ànima dels quals ell acompanya a l'Hades. A més, fa de missatger dels déus, com quan comunica a Calipso l'ordre de Zeus que deixi lliure Ulisses perquè continuï el seu viatge cap a ítaca. Zeus sempre li encomana encàrrecs, com, per exemple, el de desfer-se del monstre Argos que Hera havia posat com a vigilant d'Io per tal que Zeus no s'hi pogués apropar.

A part de la lira, Hermes es va inventar la siringa, que Apol·lo també va voler a canvi del caduceu. Com hem vist, Hermes està relacionat amb la música abans que Apol·lo, que esdevé el déu d'aquesta art com a conseqüència dels seus intercanvis amb el fill de Maia. Les Muses, inspiradores de les arts en general i de la música en particular, estan sota la guia del déu de Delfos. Altres personatges relacionats amb la música són Orfeu, rei de Tràcia que aplacava les feres amb el seu cant, i Màrsias, qui havent recollit la flauta fabricada per Atena, va desafiar Apol·lo a competir per la melodia més bella. Va vèncer el déu, que podia cantar i tocar alhora, a diferència de Màrsias, que només podia fer una sola melodia, i com a càstig per la seva gosadia va ser penjat a un arbre pels peus i escorxat pel déu.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2005(S3) - Guerra del Peloponès / Tucídides


Llegiu el text següent i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


Tucídides, l'atenès, va relatar la guerra entre els peloponesis i els atenesos, descrivint com van lluitar els uns contra els altres, i es va posar a la feina tot just fou declarada, ja que considerava que seria important i més famosa que totes les anteriors. Es basava en el fet que tots dos bàndols estaven en molt bona situació per afrontar-la gràcies als seus recursos de tota mena, i en el fet que veia que la resta dels grecs s'aliaven a un o altre partit, els uns immediatament i altres endarrerint el moment. Certament fou aquest el més gran desastre que mai sobrevingué als grecs i a una part dels bàrbars i, per dir-ho així, a la majoria dels éssers humans.

(Tucídides, 1, 1)

  • A quina guerra es refereix el text? 
  • Quan va tenir lloc? 
  • Quin sistema de govern tenia en aquell moment la polis que era capdavantera de cada bàndol?
  • Quines van ser les causes de la guerra? 
  • Quins pobles i quins personatges hi van participar? 
  • Com va acabar i quines conseqüències va tenir?
  • Qui era Tucídides? 
  • Quina va ser la seva obra?


Tucídides és un historiador atenès del segle V aC que va escriure la Història de la guerra del Peloponès, relat de la guerra lliurada per Atenes i Esparta entre 431 aC i el 401 aC, en la qual va participar ell mateix. La seva obra és molt important perquè representa l'inici del mètode històric.

Després de les Guerres Mèdiques, Atenes va fer una política d'expansió aprofitant-se de la seva recentment adquirida posició de salvadora de Grècia. Així va començar a exigir tributs a totes les poleis que havien gaudit de la seva protecció i a instal·lar-hi governs democràtics com el seu, a canvi d'aliances militars. Amb aquesta política, Atenes es va construir un imperi basat en la flota que li assegurava les principals vies comercials del Joni i de l'Egeu.

Va ser per aquesta prepotència que Corint, amb els mateixos interessos que els atenesos, va demanar ajut a Esparta, amb el pretext que Atenes s'havia apropiat de Corcira, una colònia seva. Esparta, que feia temps que veia amb mals ulls la política atenesa i que representava el model de polis oligàrquica, radicalment oposada a l'Atenes democràtica de Pèricles, li va declarar la guerra com a capdavantera de les ciutats peloponèsies.

La guerra es va estendre per tot el món grec, des de la Jònia fins a la Magna Grècia, essent Sicília un del punts més decisius de la victòria final dels espartans, que van rebre ajut fins i tot dels perses. Com a conseqüència de la derrota d'Atenes el sistema democràtic entra en decadència, afectant també les poleis que no l'havien incorporat, de manera que la mateixa Esparta, malgrat haver vençut la guerra, no en treu cap més benefici que veure's sotmesa, al cap de mig segle, al poder macedoni, com la resta de Grècia. La Guerra del Peloponès suposa, per tant, el final de la independència política de les poleis gregues, ja que, a partir de la dominació macedònia, ja sempre estaran sota el poder d'alguna potència estrangera. Tanmateix i paradoxalment, Atenes, la perdedora de la guerra, es mantindrà encara molts segles com la capital de la cultura, l'art i el saber.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2004(S1) - Empúries / Colonització


Llegiu el text següent i responeu, amb una redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules).

Empòrion és una fundació dels massaliotes, que està situada a dos-cents estadis del Pirineu i dels límits entre Ibèria i la Cèltica. Tota aquesta regió és fèrtil i té ports excel·lents. També hi ha Roses, una petita factoria que pertany als emporitans, per bé que alguns afirmen que és una fundació dels rodis. Allà, com a Empòrion, s'hi venera Àrtemis Efèsia, pels motius que explicaré quan parli de Massàlia. De primer els emporitans van ocupar una petita illa situada davant mateix de la costa, que avui anomenen Paleàpolis, però actualment viuen en terra ferma. Empòrion és una ciutat doble, separada per una muralla, ja que abans tenia com a veïns alguns indicetes que, tot i gaudir de govern independent, per raons de seguretat van voler tenir un recinte emmurallat comú amb els grecs, però doble.

(Estrabó, Geografia, 3, 4)

  • A quin lloc geogràfic es refereix el text? 
  • Quin nom rep avui dia? 
  • On està situat? 
  • Per qui estava habitat abans que hi arribessin els grecs? 
  • Feu-ne una descripció.
  • Expliqueu breument el fenomen de les colonitzacions gregues: per quina raó es van produir, en quina època, en quins llocs. 
  • Poseu-ne algun exemple.



El text d'Estrabó parla de la colònia grega d'Empòrion, actualment anomenada Empúries. Està situada a la costa de l'Alt Empordà, comarca a la qual dóna nom. Abans que hi arribessin els grecs, la regió estava poblada pels indicetes, la tribu ibera a la qual fa referència Estrabó. Els grecs, concretament una expedició procedent de Massalia, hi van arribar a mitjan segle VII aC amb objectius comercials. Aquests massaliotes, tal com explica el text, es van establir primer a l'illa que era en aquell temps l'actual istme de Sant Martí d'Empúries i que els arqueòlegs han continuat anomenant Paleàpolis. Quan van haver establert contacte amb els habitants de terra ferma, van fundar-hi la Neàpolis, les restes de la qual encara es poden visitar avui dia. El culte a Àrtemis Efèsia està vinculat amb el fet que Empòrion, com a colònia de Massalia, mantenia vincles culturals i religiosos amb la seva metròpoli, fet que cal considerar característic del fenomen de la colonització grega. Aquest fenomen va tenir lloc entre els segles VIII i VI aC com a resposta al creixement de població que s'havia produït en algunes polis del continent i a conflictes interns sorgits entre els seus ciutadans. Aquests factors, afegits al fet que els grecs, hereus de les tècniques i els mapes de navegació fenicis, busquessin mercats on abastir-se de productes que els mancaven i vendre els de fabricació pròpia, van contribuir a la fundació de colònies gregues, primer a l'Àsia Menor, com la mateixa Focea (metròpoli de Massalia), i després a Sicília, la Magna Grècia i la resta de la Mediterrània occidental.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2004(S3) - Representacions teatrals / Dionís / Tragèdia i comèdia


Llegiu el text següent, on Anacarsis, un bàrbar escita, explica a Soló com entén ell el teatre grec. 

Anacarsis: Ja els he vist, Soló, aquests tràgics i còmics que dius, si és que són els que em penso: els uns van calçats amb unes sabates altes i feixugues, i porten uns vestits de coloraines amb tires daurades, i a la cara hi duen una màscara molt grotesca, amb una gran boca oberta. Vociferaven molt i anaven d'un cantó a l'altre, encara no sé com poden fer-ho, calçats d'aquella manera. Crec, també, que aquella vegada la ciutat festejava Dionís. En canvi, els altres, els còmics, són més baixos que els tràgics, i caminen amb els peus a terra, tenen un aspecte més humà i no cridaven tant; només, la careta és encara més grotesca. Α més, amb ells tot el teatre reia, mentre que els altres, els més alts, tots els escoltaven tristos, car els compadien, em sembla, d'haver d'arrossegar aquells sabatots.

(Llucià, Anacarsis, 23)

A partir de les paraules d'Anacarsis, responeu, amb una redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules).

  • Com eren els espectacles dramàtics a la Grècia clàssica?
  • Quin va ser el seu origen?
  • Per què és esmentat Dionís en el text?
  • Digueu els atributs d'aquest déu i expliqueu la seva relació amb el teatre.
  • Quines són les principals diferències entre tragèdia i comèdia? Contesteu repetint i explicant, o esmenant, les paraules del text.


La descripció que fa Anacarsis del teatre s'ajusta força a com devien ser els espectacles dramàtics a la Grècia clàssica. El teatre té el seu origen en les festes en honor de Dionís, déu de la vinya i del vi, en què els fidels devien cantar i fins i tot representar algun episodi de la vida del déu, en processons o bé al voltant de l'altar que presidia l'escena. Probablement a l'altar s'hi sacrificava un boc, que en grec és diu tragos, mot del qual derivaria "tragèdia". Pel que fa a la comèdia, Aristòtil vincula el mot amb la paraula kômos. que vol dir "comparsa" o "processó", de manera que originàriament hauria estat un ritual on es feien cants en processó. En qualsevol cas, el naixement del teatre està íntimament relacionat amb la ciutat d'Atenes, on Pisístrat va instaurar el culte oficial de Dionís fent construir al peu de l'acròpolis un espai circular per tal que el cor pogués dansar. Així, a les Grans Dionísies, les festes del mes de març en honor del déu, ja s'hi va incloure de manera permanent la representació dramàtica. Tanmateix, el moment en que arribà al seu màxim esplendor va ser el segle V aC, en què els concursos teatrals esdevenen una institució absolutament democràtica, a la qual podien accedir tots els ciutadans i, fins i tot, els metecs. 

Hi havia festivals de tragèdia i festivals de comèdia per separat. En tots dos espectacles era fonamental el paper del cor, que cantava i ballava per l'orquestra. Ara bé, hi havia diferències importants entre l'una i l'altra. A les representacions de tragèdies, els actors portaven les sabates altes i feixugues de què parla Anacarsis, anomenades "coturns", que tenien la funció d'elevar els personatges per sobre del cor, i anaven vestits amb gran pompa, d'acord amb la dignitat dels herois que representaven. A les comèdies, en canvi, els actors estaven al mateix nivell que el cor i el seu vestuari sovint comprenia elements obscens i grotescos, escaients a personatges de la ciutat que eren ridiculitzats i parodiats en escena. Tant en un espectacle com en l'altre, els actors portaven màscares, i així podien interpretar més d'un personatge i, també, probablement les màscares contribuïen a potenciar-los la veu. Les màscares de la tragèdia, però, eren greus i serioses, mentre que les de la comèdia eren grotesques, com la resta del vestuari.

Els temes, evidentment, també eren diferents, ja que la tragèdia s'assortia dels mites tradicionals, mentre que la comèdia posava davant del públic personatges i fets de la vida de la ciutat.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2004(S4) - Organització social i règim polític d’Atenes a l’època clàssica / Guerres mèdiques


Llegiu el text següent i responeu, amb una redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules).


Pèricles pertanyia a la tribu dels acamàntides i era del dem de Colarges; de casa i llinatge principals per ambdues parts: el seu pare, Xantip, que havia derrotat a Micale els generals del Rei, es va casar amb Agariste, néta de Clístenes, aquell que, després d'expulsar els pisistràtides i de fer caure valerosament la tirania, va establir lleis i va instaurar una constitució que combinava els millors elements per aconseguir concòrdia i seguretat. Ella [la mare] va veure en somnis que pariria un lleó, i al cap de pocs dies va néixer Pèricles. El seu aspecte, en general, era normal, llevat del cap, que era allargat i d'una mida desmesurada. És per això que apareix amb elm a gairebé tots els retrats, ja que els artistes, versemblantment, no volien ofendre'l.

(Plutarc, Vida de Pèricles, 3)

  • Com s'organitzaven els ciutadans a l'Àtica?
  • Què era una tribu i què era un dem?
  • En quina guerra va participar el pare de Pèricles?
  • Quins eren els bàndols que s'hi enfrontaven?
  • Digueu el nom d'alguna altra batalla famosa d'aquella guerra.
  • Com va continuar Pèricles la tasca política del seu avantpassat Clístenes?
  • Quin règim polític va desenvolupar Pèricles a Atenes?
  • Quins n'eren els principals trets característics?


Els ciutadans de l'Àtica s'organitzaven en tribus després de les reformes de Clístenes. Aquest va dividir la població en deu tribus de caràcter territorial, a cadascuna de les quals se'ls assignaven tres trities. Una tritia era una de les deu parts en què Clistenes va dividir cadascuna de les tres zones en què va dividir l'Àtica: ciutat, costa i interior. A cada tritia hi havia un determinat nombre de dems o municipis. Cada tribu tenia, doncs, tres trities, una per zona. Cada any s'escollien cinquanta representants de cada tribu perquè anessin al Consell o Boulé, l'òrgan de govern d'Atenes. Els projectes d'aquest consell eren debatuts després a l'Assemblea de ciutadans o Ekklesía.

Xàntip va participar a les Guerres Mèdiques, en què es van enfrontar els grecs i els perses. Això va passar entre els anys 492 i 479 aC. La primera expedició persa contra Tràcia i Macedònia va ser encapçalada pel rei Darios, que fou derrotat al promontori de l'Atos. A la segona, els perses van arribar a Marató (490 aC) on van tornar a ser derrotats pels atenesos. A la mort de Darios, el seu fill Xerxes va continuar les campanyes expansionistes del pare, i va vèncer els espartans comandats per Leònidas a la batalla de les Termòpiles (480 aC). Aquesta victòria li va deixar el camí lliure cap a Atenes. El mateix any, es va enfrontar amb els atenesos a les ordres de Temístocles en la batalla naval de Salamina. Derrotada en aquesta batalla, la flota persa es va retirar a Mícale, una península de l'Àsia Menor. L'any següent les tropes gregues de Pausànias derroten definitivament l'exèrcit persa de terra a la batalla de Platea, i la flota grega que patrullava a les Cíclades destrueix l'esquadra persa a Mícale. Pèricles va consolidar el sistema democràtic instaurat pel seu avantpassat Clístenes donant plens poders al Consell i a l'Assemblea. Per fomentar la participació del màxim nombre de ciutadans possible en la democràcia, va establir un misthós o sou per als que formaven part d'un jurat o anaven a reunir-se a l'àgora.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2004(S5) - Argonautes / Medea


Llegiu el text següent i responeu, amb un redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


Jàson: No he desitjat res del que ha passat. Però què hi podia fer jo. Ella mateixa es va procurar la ruïna. Furiosa. Va voler donar-me una lliçó. Va entestar-se a anorrear-me. Encara que a ella la destrossessin. Sempre li quedarien els ulls. No deixen de mirar-me fixament. Des del primer moment, quan, conduïda pel missatger, va entrar a la sala, no va fer altra cosa sinó buscar-me, em va trobar i em va obligar a alçar-me, només amb la mirada. Com si també a mi m'anessin a anunciar la sentència. No va mirar al portaveu del rei, només a mi. Una insolència extrema, però al cap i a la fi, què hi podia perdre ella? No hauria canviat res que jo hagués fet el fanfarró en el consell i l'hagués defensada. A més, com? Per arribar on?

(Christa Wolf, Medea)

  • Qui és Jàson? 
  • Quin viatge heroic se li atribueix? 
  • Expliqueu breument aquest viatge: les raons, l'objectiu, les peripècies i la tornada a Grècia.

En aquest text, Jàson parla de la seva esposa, Medea. 

  • Quins són els motius del trencament entre Jàson i Medea? 
  • Quines en són les conseqüències? 
  • Comenteu el que en diu Jàson en el text.


Jàson és l'heroi que va comandar l'expedició dels argonautes a la recerca del velló d'or, relatada per Apol·loni de Rodes en el poema Les argonàutiques. Segons el mite, Jàson era fill d'Èson, rei de Iolcos. Aquest havia estat destronat pel seu germà Pèlias, i Jàson havia estat educat pel centaure Quiró. Quan va tenir edat de reclamar-li el tron al seu oncle, es va presentar a Iolcos amb un peu sense calçar. Pèlias, en veure'l, va decidir enviar-lo a una expedició impossible, ja que l'oracle l'havia advertit que desconfiés d'un home amb una sola sandàlia. Així va ser com Jàson va reclutar els herois més importants del moment i els va embarcar a la nau Argo per anar a la Còlquida a trobar el velló sagrat que el rei Eetes feia custodiar per un dragó. Allà, per realitzar la seva empresa, va tenir l'ajut de la filla del rei, Medea, que es va enamorar d'ell. Aquesta, coneixedora de filtres i fetills, va trair la seva família per anar-se'n amb Jàson, un cop obtingut el toís d'or. Novament a Iolcos, Jàson va lliurar-lo a Pèlias, però, mort aquest, Jàson i Medea van haver de marxar de Iolcos perquè van ser acusats d'assassinat. Van anar a parar a Corint, on van viure tranquil·lament amb els seus fills, fins que Jàson va voler casar-se amb la filla del rei Creont, Glauce, i s'hi va prometre. Medea, furiosa per la traïció de què havia estat objecte per part de Jàson, va venjar-se'n matant primer Glauce, a la qual li envià una túnica enverinada com a present de noces, i després els seus propis fills. Les paraules de Jàson "Va voler donar-me una lliçó" fan referència precisament a aquest assassinat, i la descripció de Medea com una dona altiva i obsessionada per venjar-se del seu marit, s'ajusten molt bé a la imatge que ens n'ha transmès la tradició. Pel que fa al desenllaç, el consell que presumptament està jutjant Medea en el text de Christa Wolf, acabarà condemnant-la a l'exili.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2003(S2) - Poesia èpica / Odissea


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


Conta'm, Musa, les accions d'aquell home astut, que va anar errant durant molt de temps, després d'haver destruït la sagrada ciutadella de Troia. Va veure les ciutats de molts homes i en va conèixer la seva manera de ser. Per la mar, ell va patir moltes penalitats en el seu ànim, lluitant per la seva vida i pel retorn dels seus companys.

(Homer, Odissea, 1.1-5)

  • A quin gènere pertany el text?
  • És habitual en aquest gènere que, al començament, el poeta invoqui la Musa?
  • Per què?
  • A quin home es refereix el text?
  • Doneu algun exemple de la seva astúcia.
  • Quant de temps va anar errant?
  • Va aconseguir salvar la vida i la dels seus companys i tornar a la pàtria?
  • Narreu breument una de les seves aventures en la que va ser ajudat per un déu.


El text pertany a la poesia èpica i habitualment l'aede, el poeta de la poesia èpica, s'adreça a la Musa, a la divinitat de la poesia, perquè inspiri el seu cant. D'aquesta manera el poeta vol romandre en un segon terme i presentar-se davant del seu auditori només com un transmissor del que la divinitat vol comunicar als homes.

El text es refereix a Ulisses, l'heroi de l'astúcia per excel·lència. Com exemple de la seva astúcia es pot referir l'episodi del Ciclop. En el camí de retorn cap a Ítaca, Ulisses, arriba en una illa on habita un feréstec Ciclop, un gegant d'un sol ull, fill de Posidó. El Ciclop fa presoners Ulisses i els seus companys, però l'astut heroi s'empesca una estratègia per poder escapar. De primer emborratxa el Ciclop donant-li de beure una beguda que el Ciclop desconeixia: vi, que aquí representa la civilització, el conreu, enfront de la vida primitiva del salvatge gegant, que es dedica al pastoreig i només viu dels aliments que, espontània, li proporciona la natura. Ulisses, quan el Ciclop queda emdormiscat pels efectes del vi, l'orba del seu únic ull, i aleshores fa que els seus companys es lliguin al ventre de les ovelles que cada dia surten de la cova del gegant per pasturar. D'aquesta manera aconseguiran també ells sortir d'allí. 

Ulisses va anar errant durant deu anys des de la sortida de Troia abans de retornar a la seva pàtria, on va arribar, gràcies a l'ajut dels feacis, havent perdut els seus companys.

Un dels episodis de l'Odissea on es percep clarament l'ajut de la divinitat ocupa un paper primordial en el desenvolupament narratiu del poema. Es tracta de l'arribada i estada d'Ulisses al país dels feacis, on, precisament, Ulisses recupera la seva identitat heroica a partir del relat que sent de boca de l'aede del palau feaci. És la deessa Atena, protectora absoluta d'Ulisses al llarg de tot el seu periple, la que disposa l'anada de la princesa Nausíca a la vora del mar per preparar el seu aixovar nupcial i allí descobrir desvalgut el cos nàufrag d'Ulisses. La intervenció de Nausica conduint Ulisses a la presència del seu pare i rei de Feàcia serà definitiva perquè l'heroi pugui retornar a Ítaca.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2003(S3) - Ilíada / Hefest


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


Ara mira el quadre una altra vegada: segueix Homer en tot. Heus aquí la ciutat a dalt de tot, i aquests són els merlets de Troia, i la gran plana, tan ampla per contenir tota la força de l'Àsia avançant cap a Europa; aquest és el foc immens que envaeix la plana i fa sortir el riu de mare, arrossegant tots els arbres. Tanmateix, Hefest, embolcallat en foc, es llança a l'aigua, el riu s'estremeix de dolor i suplica, amb forma humana, a Hefest. Ni Escamandre està dibuixat amb la cabellera llarga (perquè el foc l'hi ha cremat), ni Hefest va coix, ja que se'l veu en plena carrera.

(Filòstrat, Descripcions de quadres, 1, 1, 2)

El text descriu un quadre que representa la caiguda de Troia. 

  • Expliqueu breument, a partir de la Ilíada, com es desencadena la derrota dels troians i la victòria dels aqueus. 
  • Esmenteu també els noms dels personatges principals d'aquest esdeveniment, tant d'un bàndol com de l'altre, i la seva intervenció en els fets.
  • Qui és Hefest? 
  • Enumereu els seus atributs.
  • Digueu de qui era fill i per quina raó era coix.


La narració de la Ilíada s'inicia amb la còlera d'Aquil·les, enutjat perquè el cabdill Agamèmnon no vol donar-li la part de botí que li correspon. En conseqüència decideix retirar-se del combat. Els aqueus necessiten la valentia d'Aquil·les per guanyar el combat però l'heroi es mostra inflexible, i només tornarà al combat quan mor el seu estimat amic Pàtrocle, a qui ell ha deixat les seves pròpies armes. Pàtrocle mor a mans d'Hèctor i per venjar aquest mort Aquil·les tornarà al combat, després que Hefest li hagi fabricat unes noves armes seguint la petició de Tetis, la mare de l'heroi. Aquil·les mata Hèctor, i la recuperació del cadàver del fill mort per part de Príam, el rei de Troia, posa fi al relat homèric. Menelau, Agamèmnon, Àiax o Ulisses són alguns dels principals membres de l'expedició aquea. París, el mateix Hèctor, o Doló són alguns dels troians il·lustres.

Hefest és el déu del foc i de l'artesania, essent el seu principal atribut la forja. Era fill de Zeus i d'Hera, però algunes tradicions el fan només fill d'Hera. Era coix perquè en ocasió d'una disputa entre Zeus i Hera per culpa d'Hèracles (un dels nombrosos fills de Zeus, nascuts fora del matrimoni amb Hera), Hefest va defensar la seva mare i, com a càstig, Zeus el va llençar daltabaix de l'Olimp. El déu va estar caient durant un dia sencer i, a la fi, de nit, va caure a l'illa de Lemnos. Allí, malferit del peu, fou recollit pels habitamts de l'illa, on des d'aleshores va situar la seva forja.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2003(S5) - Guerra de Troia


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades. 

En el moment que les tres deesses conduïdes per Hermes, a qui Zeus ha encarregat de solucionar l'afer en nom seu, el visiten, Paris ja ha recuperat el seu lloc en el si de la nissaga reial, però ha conservat el costum (reminiscència de la seva joventut de pastor) de portar els ramats a pasturar. És un home del mont Ida. Quan veu arribar Hermes i les tres deesses, s'inquieta i se sorprèn a parts iguals.

(J.-P. Vernant, L'univers, els déus, els homes)

  • Quines són aquestes tres deesses que, conduïdes per Hermes, van a trobar Paris?
  • Qui és Paris i quina qüestió ha de resoldre en aquest moment evocat pel text?
  • Quina decisió pren i quines en seran les conseqüències?


Les tres deesses són Hera, Atena i Afrodita.

París és un príncep troià, fill del rei Príam, i ha de resoldre la qüestió de triar quina de les tres deesses és la més bella. Cadascuna de les deesses li fa distintes promeses per captar el favor del pastor-príncep: Atena, saviesa; Hera, poder; Afrodita, la dona més bella del món.

Paris falla a favor d'Afrodita. La conseqüència serà que, en arribar Paris a Esparta coneix Helena, la muller de Menelau, el rei espartà. Seduït per la seva bellesa, ja que és tinguda per la dona més bella del món, la rapta i se l'enduu amb ell a Troia. L'intent de recuperar la seva esposa per part de Menelau, amb l'ajut dels millors aqueus, sota el comendament d'Agamèmnon, serà la guerra de Troia, que enfrontà grecs i troians.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2002(S1) - Odissea


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades. 

Després de tornar-se a conèixer i de dormir, marit i muller, quan el palau era fosc i en silenci, varen conversar. L'un i l'altra trobaven difícil de resumir en unes quantes hores el que havien passat, i sobretot el que havien pensat, durant aquells últims vint anys, i més potser el viatger, que tant havia navegat, naufragat i vist. Tal vegada, perquè a la dona, sense moure's de casa, li havia vagat de teixir i desteixir i cavil·lar. Prudents i sagaços, sabien el punt dolç del que convenia que es contessin, del que importava de callar i del que els abellia d'oblidar. Acabada la prova del llit, ella se li havia ofert. [...] Quant a ell, el fum no li havia entelat la mirada, però compliria, coratjós, el seu deure. [...] No podia tanmateix esborrar totalment comparances, en primer terme el d'una joveneta, que es guardaria prou d'esmentar a la fidel companya.

(Salvador Espriu, Les roques i el mar, el blau)

  • A quina parella es refereix el text?
  • Per què havien estat separats vint anys?
  • Quina és l'obra fonamental de la literatura grega font d'aquesta prosa de Salvador Espriu?
  • Quin n'és el tema principal?
  • Quan parla de les comparances entre dones que pot fer l'home esmentat en el text, a quines dones es refereix?
  • Qui és la joveneta?
  • Parleu breument de l'encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l'obra literària.


El text es refereix a Penèlope i a Ulisses, i havien estat separats durant vint anys, perquè l'heroi i rei d'Ítaca havia participat en la guerra de Troia, i el seu retorn a la pàtria havia estat ple d'obstacles per la rancúnia del déu Posidó. 

Es tracta de l'Odissea d'Homer, on es narra precisament el retorn de l'heroi a Ítaca, les aventures que va haver d'endurar i com aconsegueix recuperar el poder que intentaven d'usurpar-li els pretendents de la seva esposa, ja que consideraven que Ulisses mai no retornaria a casa.

Espriu dedica el terme "joveneta" a Nausica, la princesa feàcia que va contribuir especialment al seu retorn fins a Ítaca. Nausica, segons és explicat a l'Odissea, va trobar Ulisses nàufrag a la platja, quan hi havia anat per rentar el seu aixovar, puix que la deessa Atena, en somnis, li havia dit que ja era hora que es preparés per al matrimoni. Nausica va conduir Ulisses fins al palau del rei Alcínous, on l'heroi redescobreix la seva pròpia identitat, i, com a conseqüència d'aquesta descoberta, el rei dels feacis posarà a la seva disposició els mitjans necessaris per poder arribar a Ítaca. Les comparances es refereixen a les altres dones que apareixen a l'Odissea, i que, en una o altra forma, condicionen també el retard de l'heroi en arribar a la pàtria: la maga Circe, la nimfa Calipso, les Sirenes també, però que ara, ja en la pau del retorn i en l'aixopluc del casal, Ulisses no gosa ni comparar amb la seva fidel i prudent esposa.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2002(S3) - Odissea


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.

Ciclop: Pare, quins sofriments m'ha fet patir el maleït estranger! Em va emborratxar i després em va deixar cec mentre dormia. 

Posidó: Qui va gosar fer-t'ho, això?

Ciclop: Primer s'anomenava Ningú; però quan havia fugit i era lluny del meu abast, va dir que li deien Ulisses.

Posidó: Ja sé de qui em parles, del d'Ítaca; estava fent el camí de retorn per mar des d'Ílion. I com és que et va fer això si en realitat no és gaire valent?

(Llucià, Diàlegs marins, 2)

Aquest text fa referència a allò que narra una obra de la literatura grega. 

  • Sabeu quina és i a quin autor s'atribueix?
  • Expliqueu l'episodi del qual tracta aquí Llucià.
  • Per què us sembla que Posidó diu d'Ulisses que no és gaire valent?


El text de Llucià es refereix a l'Odissea. Aquesta obra és un poema èpic que explica el retorn de l'heroi Ulisses des de Troia fins al seu palau, a Ítaca, i, com la Ilíada, fou atribuïda a Homer.

En el camí de retorn cap a Ítaca, Ulisses, arriba en una illa on habita un feréstec Ciclop, un gegant d'un sol ull, fill de Posidó. El Ciclop fa presoners Ulisses i els seus companys, però l'astut heroi s'empesca una estratègia per poder escapar. De primer emborratxa el Ciclop donant-li de beure una beguda que el Ciclop desconeixia: vi, que aquí representa la civilització, el conreu, enfront de la vida primitiva del salvatge gegant, que es dedica al pastoreig i només viu dels aliments que, espontània, li proporciona la natura. Ulisses, quan el Ciclop queda emdormiscat pels efectes del vi, l'orba del seu únic ull i aleshores fa que els seus companys es lliguin al ventre de les ovelles que cada dia surten de la cova del gegant per pasturar. D'aquesta manera aconseguiran també ells sortir d'allí.

Posidó es refereix, sens dubte, al caràcter arterós de l'heroi, el qual precisament pot suplir la valentia, considerada en termes heroics, per l'astúcia i per l'enginy que mostra i demostra en les més variades situacions per tal de sortir airós i victoriós dels seus neguits i dificultats. Per això Ulisses és l'heroi de la metis, de les mil cares, variable, segons les circumstàncies.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2001(S2) - Empúries


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.

Aquesta és una fundació dels massaliotes, que dista de Pirene i de la frontera d'Ibèria amb la Cèltica uns quaranta estadis. Aquesta zona és tota fèrtil i té bons ports. Allà es troba també Rodes, un poblat dels emporitans, encara que alguns diuen que és una fundació dels rodis. Tant allà com a Empúries veneren Àrtemis l'Efèsia (n'exposarem la causa en els escrits referents a Massàlia). Abans els emporitans habitaven en una illeta situada a prop de la costa, que actualment rep el nom de Ciutat Antiga, però ara viuen en terra ferma.

(Estrabó, Geografia, 3, 4, 8)

Aquest text és una part de la descripció que fa Estrabó d'una població catalana que va ser colònia dels grecs.

  • Digueu on es troba aquesta colònia, quan va ser fundada i qui la va fundar, i de quin tipus de colònia es tractava.
  • Expliqueu tot allò que en sapigueu.



Estrabó en aquest passatge parla d'Empúries. Aquesta colònia grega (que encara ara dóna nom a tota la comarca de l'Empordà) fou fundada pels foceus establerts a Massàlia, l'actual Marsella. Fou cap a començaments del segle VI aC (600-575 aC) que els foceus varen arribar a la costa catalana. Llur intenció era sobretot ampliar les relacions i intercanvis comercials amb gents i pobles d'altres terres, i és així com varen ésser fundades moltes colònies gregues al llarg de la Mediterrània. Empúries era, doncs, una colònia comercial, d'intercanvi de productes i matèries primeres entre els comerciants i els indígenes que habitaven aquell indret. El nom mateix de la colònia significa mercat, lloc, per tant, de comerç. Prop d'Empúries estava situada també una altra colònia, l'actual Roses, on s'han trobat dracmes encunyats amb una rosa, que era el símbol de l'illa de Rodes.

Com explica Estrabó, es tractava d'un lloc fèrtil, ric en productes, cosa que el feia especialment apte per a un enclavament comercial. Del text d'Estrabó podem veure com l'arribada i la instal.lació en una nova colònia era un procés paulatí. Primer s'instal·laren i habitaren en una illeta i després ja en l'enclavament definitiu de terra ferma. Es pot veure també com els grecs portaven amb ells les seves tradicions. En aquest cas concret Estrabó ens informa de quina era la divinitat a qui els emporitans retien culte, Àrtemis. Ara bé, en molts casos també, el que es produïa era una fusió, per exemple, dels cultes locals amb els dels colonitzadors. I aquesta fusió i intercanvi està testimoniada també en molts altres aspectes de la vida, no solament religiosa. De la importància d'Empúries com a enclavament colonial n'és testimoni el fet que encara a l'època hel·lenística i romana era un indret pròsper, que va començar a ésser abandonat progressivament entrat el segle III aC, davant la importància creixent i reconeguda d'altres ciutats romanes com Barcino o Tarraco. Àdhuc s'han trobat restes d'una basílica paelocristiana. Una de les peces arqueològiques més significatives és la magnífica estàtua del déu de la medicina, Asclepi, allí trobada.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2001(S4) - Guerra de Troia / Àrtemis / Eurípides / Tragèdia


Llegiu el text següent i respongueu les qüestions plantejades.


Ifigenia: Atreu tingué per fills Menelau i Agamèmnon, que és de qui vaig néixer jo, Ifigenia: d'ell i de la Tindàrida. Vora els rombolls que amb ratxes incessants l'Eurip sovint agita, fent refluir la blava mar, mon pare, a causa d'Hèlena, em va immolar (creu ell) a Àrtemis, dins els famosos sots de l'Àulida. El rei Agamèmnon havia reunit allà la flota grega, d'un miler de bastiments, volent guanyar la bella corona d'Ílion per als d'Acaia i perseguir l'ultratge fet al llit d'Helena, tot per plaure Menelau.Com que tenia el mar barrat per vents dolents, fa interrogar la flama i Calcas parla així: Senyor d'aquesta host que l'Hèl·lade ha enviat, Agamèmnon, mai no esperis fer salpar les naus, si no degolles sobre l'ara d'Àrtemis ta filla Ifigenia.

(Eurípides, Ifigenia entre els taures, 3-20)

En el text es parla d'una guerra molt famosa i d'alguns dels seus protagonistes. 

  • Quina guerra és?
  • Qui són els personatges esmentats i quin és el seu paper en la guerra?

També es parla d'una deessa.

  • Quina deessa és?
  • Digueu la seva identitat i els símbols i els atributs pels quals se la reconeix.

L'autor del text és Eurípides.

  • A quin gènere pertanyen les seves obres?
  • Digueu el nom d'algunes d'elles.



Ifigenia parla de la guerra de Troia i esmenta en aquestes seves paraules els principals protagonistes d'aquesta guerra. Hèlena, la bella esposa del rei Menelau, va ésser-ne la causant, ja que fou raptada per Paris, el príncep troià que, en haver fallat a favor de la deessa Afrodita com la més bella per damunt d'Hera i d'Atena, obtingué com a recompensa la dona més bella del món, la reina d'Esparta. Hèlena estava casada amb Menelau, el qual, sense saber què havia de passar, acollí hospitalàriament al seu palau el troià Paris. Davant de l'ofensa patida pel rei d'Esparta els aqueus apleguen un gran exèrcit sota el comandament d'Agamèmnon, germà de Menelau, en el qual participen tots els antics pretendents d'Hèlena i els més valents herois i guerrers: Aquil·les, Ulisses, Àiax.... La calma reté l'estol grec a Àulida i, per tal d'aconseguir vents favorables per poder salpar cap a Troia, Agamèmnon ha de sacrificar, segons el vaticini dels oracles, la seva filla Ifigenia, que és enviada a buscar al palau de Micenes amb la promesa i l'engany d'unes noces amb el millor dels aqueus. L'actitud d'Agamèmnon serà causa de la seva pròpia dissort, ja que, en tornar de Troia, morirà a mans de la seva esposa i mare d'Ifigenia, Clitemnestra. Ifigenia, tanmateix, no havia mort, sinó que en el darrer moment del sacrifici, la pròpia deessa Àrtemis substituí la donzella per un cèrvol i fou posteriorment portada per la deessa fins al país dels taures, on Eurípides situa la seva tragèdia.

Àrtemis és filla de Zeus i de Leto, germana bessona del déu Apol·lo. Àrtemis és la deessa de la caça i, per tant, se la reconeix per l'arc, la túnica curta, adient per trescar pels boscos i camins, i sovint és representada amb la companyia d'animals (gossos, cèrvols...). Àrtemis és un divinitat verge, ja que havia demanat al seu pare de romandre sempre donzella. Tanmateix, és la deessa que protegeix les dones durant el part i que presideix diversos ritus iniciàtics de les joves i adolescents abans del matrimoni.

Eurípides és un dels tres grans tràgics de la literatura grega clàssica. És, doncs, autor de poesia dramàtica, de tragèdies i va viure al segle V aC. Entre les seves obres es poden citar Medea, Alcestis, Les Bacants, Les Troianes, Orestes, Electra, Les Fenícies, Hèlena...

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2001(S5) - Ilíada / Poesia èpica


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


La va trobar al palau; feia un gran teixit, un mantell doble de porpra; hi brodava moltes lluites dels troians domapoltres i dels aqueus de túnica de bronze, que per culpa seva patien sota les mans d'Ares. Iris, la de peus lleugers, es posà al seu costat i li digué:

—Vine aquí, benvolguda núvia, perquè vegis les prodigioses gestes dels troians domapoltres i dels aqueus de túnica de bronze, els quals anaven els uns contra els altres conduint per la plana Ares, font de moltes llàgrimes, desitjosos de la guerra mortífera. Ara ells estan asseguts en silenci, i la guerra s'ha aturat. Repenjats en els escuts, han plantat les llances al seu costat. Després Alexandre i Menelau, favorit d'Ares, lluitaran per tu amb les llargues llances; i d'aquell que guanyi seràs anomenada esposa estimada.

Homer, Ilíada, 3, 125-138)

  • Amb quina dona parla la deessa Iris?
  • Per què l'escena té lloc a Troia?
  • Com hi ha arribat aquella dona?
  • Qui són Alexandre i Menelau?
  • Per què lluitaran per ella?
  • Per què Ares és font de moltes llàgrimes?
  • A quin gènere pertany aquesta obra? 
  • En coneixeu alguna altra atribuïda al mateix autor? 
  • Expliqueu algunes característiques, formals i de contingut, pròpies d'aquest gènere literari.


Iris parla amb Hèlena d'Esparta, que ara és a Troia perquè hi ha arribat raptada per Alexandre o Paris. Aquest és un príncep troià que va fer de jutge en el judici sobre la bellesa de les tres deesses. Va preferir Afrodita per davant d'Hera i d'Atena. Afrodita li havia promès com a regal la dona més bella del món, Hèlena d'Esparta, i el príncep troià l'aconseguí, faltant a les lleis de l'hospitalitat que li havia ofert Menelau, rei d'Esparta i espòs legítim d'Hèlena, en rebre'l al seu palau. En combat singular hauran de lluitar ambdós herois a fi de decidir amb qui dels dos ha de romandre Hèlena. Ares és el déu de la guerra i per això li escau l'epítet font de moltes llàgrimes, per les moltes afliccions, angoixes i morts que comporta la guerra.

La Ilíada pertany a la poesia èpica. Una altra obra atribuïda també a Homer és l'Odissea. En aquests poemes, l'aede celebrava les gestes dels herois del passat com a model per al públic que els sentia. Eren poemes de composició i de difusió oral que l'aede improvisava, en el moment mateix de la seva execució al casal nobiliari o davant del poble, a partir del seu coneixement d'una sèrie de temes i motius tradicionals (els diversos cicles de llegendes, les distintes nissagues d'herois, la lliuta, la preparació per al combat, ...). Ajudava a aquest tipus de poesia oral també la forma: es tracta de poesia feta en hexàmetres i recolzada en la dicció formular; és a dir, els versos eren compostos sobre la base de diverses clàusules mètriques, fetes a partir de la repetició de determinades estructures en què es combinava, per exemple, els epítets amb els substantius, o en les que determinades estructures sintàctiques (el verb, el subjecte...) ocupaven sempre la mateixa posició dins del vers. L'hexàmetre era un vers de sis unitats mètriques i cadascuna d'aquestes unitats estava formada per un metre dactílic (la successió d'una síl·laba llarga i dues de breus) o per un espondeu (la successió de dues síl·labes llargues), equivalents des del punt de vista de la quantitat mètrica.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2000(S1) - Ilíada / Hermes


Llegeix el següent text de Llucià i respon a les qüestions plantejades.

Menip: Jo només veig ossos i calaveres pelats, si fa no fa tots iguals.

Hermes: Doncs aquests ossos que tu sembles menysprear són intensament admirats pels poetes.

Menip: Mostra'm almenys qui és Hèlena, perquè jo sol no sóc capaç de reconèixer-la.

Hermes: És aquella calavera d'allà.

Menip: M'estàs dient que per allò es van aparellar mil naus a tot Grècia, i van caure tants grecs i tants bàrbars, i van ser devastades tantes ciutats?

Hermes: És que tu no la vas veure viva, aquesta dona, Menip. Si l'haguessis vista, també tu diries que era excusable per tal dona tolerar sofrences de tanta durada.

(Llucià, Diàlegs dels morts, 5)

Els dos personatges, Menip i Hermes, dialoguen a l'Hades, el regne dels morts. 

  • De qui parlen?
  • Per què els poetes admiren aquest personatge? 
  • Quin poema o poemes de la literatura grega en fan, indirectament, el seu tema? 
  • Què expliquen?
  • Quin paper té el déu Hermes al regne dels morts?
  • Quina tasca li té encomanada el seu pare, Zeus?
  • Quines altres característiques té el déu Hermes?


Parlen d'Hèlena, esposa del rei Menelau d'Esparta. Els poetes parlen d'aquesta dona i l'admiren perquè era considerada la dona més bella del món. És per això que la deessa Afrodita la va prometre a Paris com a recompensa si fallava a favor seu en la disputa contra les altres dues deesses, Atena i Hera. 

Un dels dos principals poemes de la literatura èpica grega, atribuïts a Homer, és a dir, la Ilíada, en parla, en la mesura que narra el setge que els aqueus varen posar a la ciutat de Troia, quan hi anaren precisament per a recuperar la bella Hèlena, raptada pel príncep troià Paris. En certa mesura, també l'altre poema èpic d'Homer, l'Odissea, té com a punt de partida la pròpia Hèlena, ja que en aquest cas el poema èpic explica el retorn d'Odisseu a la seva pàtria, després d'haver format part de l'exèrcit aqueu que anà a alliberar la reina d'Esparta. 

Hermes, fill de Zeus, és l'encarregat de conduir les ànimes dels morts fins a l'Hades, ja que Hermes és, en general, el déu missatger. També és el deu del comerç i els seus principals atributs són les sandàlies alades i el caduceu.

Lorem ipsum

Lorem ipsum

2000(S6) - Tragèdia / Odissea


Llegeix el següent text d'Eurípides i respon a les qüestions plantejades.


Ciclop.- Com a dons d'hospitalitat rebràs, perquè no em blasmis, foc i aquest calder del meu pare que tot coent-te estovarà la teva carn dura de pair. Entreu dins, vinga!, perquè en honor del déu de la meva cova, drets a l'entorn de l'altar, em serviu un magnífic banquet.

Odisseu.- Ah! Vaig aconseguir escapar-me dels treballs de Troia i del mar i ara he fet port en el cor i en la ment inabordable d'un home impiu. Oh Pal·las, oh sobirana deessa nascuda de Zeus! Ajuda'm ara, ajuda'm, que he arribat a perills més grans que els de Troia i sóc a la vora de la perdició! I tu, que habites la seu dels astres resplendents, Zeus Hospitalari, mira el que em passa, que si no em fas cas, debades ets reconegut com a Zeus!

(Eurípides, El Ciclop, 342-355)

  • A quin gènere pertany l'obra d'Eurípides?
  • Expliqueu alguns elements característics d'aquesta forma literària.
  • Aquí Eurípides reprèn un episodi d'una altra obra anterior de la literatura grega. Quina és i a quin gènere pertany?
  • Expliqueu breument com Ulisses, en aquella altra obra, aconsegueix escapar del Ciclop.
  • Quines conseqüències tindrà aquella acció per al seu retorn a Ítaca?


Eurípides és un poeta tràgic, les seves obres són, per tant, tragèdies. La tragèdia i la comèdia tenien lloc en el context de les festes dedicades al déu Dionís, senyor del vi i de la màscara. La tragèdia reprèn temes i motius del mite grec, però, a diferència de la poesia èpica, no és una forma narrativa, és a dir, no s'hi expliquen les gestes dels herois a manera de narració, sinó que la tragèdia és acció, és debat, és enfrontament entre els personatges que el poeta tràgic posa sobre l'escena. L'heroi protagonista sovint no troba altra alternativa a la seva pròpia condició heroica que la mort, ja que la tragèdia sol plantejar una situació límit. Des del punt de vista formal, la tragèdia hereta elements de la poesia lírica arcaica i per això alternen les parts recitades pels actors amb les parts cantades pel cor. 

L'episodi que reprèn aquí Eurípides és l'episodi del Ciclop que Homer narra a l'Odissea, que és un poema èpic. En el poema homèric, Ulisses aconsegueix escapar del Ciclop gràcies a la seva astúcia. Ulisses primer embriaga el Ciclop amb vi i després l'orba del seu únic ull. El Ciclop és fill de Posidó, el senyor del mar i, per això, funestament perseguirà Odisseu en el seu retorn, fent tots els possibles perquè aquest moment desitjat de retrobar ítaca no arribi mai. Però Odisseu gaudeix de la protecció constant de la deessa Atena, la qual l'ajuda a arribar fins a Feàcia, on Odisseu recupera la seva condició heroica i pot, des de l'illa dels feacis, tornar finalment a ítaca.

Lorem ipsum

Lorem ipsum