2000(S1) - Ilíada / Hermes


Llegeix el següent text de Llucià i respon a les qüestions plantejades.

Menip: Jo només veig ossos i calaveres pelats, si fa no fa tots iguals.

Hermes: Doncs aquests ossos que tu sembles menysprear són intensament admirats pels poetes.

Menip: Mostra'm almenys qui és Hèlena, perquè jo sol no sóc capaç de reconèixer-la.

Hermes: És aquella calavera d'allà.

Menip: M'estàs dient que per allò es van aparellar mil naus a tot Grècia, i van caure tants grecs i tants bàrbars, i van ser devastades tantes ciutats?

Hermes: És que tu no la vas veure viva, aquesta dona, Menip. Si l'haguessis vista, també tu diries que era excusable per tal dona tolerar sofrences de tanta durada.

(Llucià, Diàlegs dels morts, 5)

Els dos personatges, Menip i Hermes, dialoguen a l'Hades, el regne dels morts. 

  • De qui parlen?
  • Per què els poetes admiren aquest personatge? 
  • Quin poema o poemes de la literatura grega en fan, indirectament, el seu tema? 
  • Què expliquen?
  • Quin paper té el déu Hermes al regne dels morts?
  • Quina tasca li té encomanada el seu pare, Zeus?
  • Quines altres característiques té el déu Hermes?


Parlen d'Hèlena, esposa del rei Menelau d'Esparta. Els poetes parlen d'aquesta dona i l'admiren perquè era considerada la dona més bella del món. És per això que la deessa Afrodita la va prometre a Paris com a recompensa si fallava a favor seu en la disputa contra les altres dues deesses, Atena i Hera. 

Un dels dos principals poemes de la literatura èpica grega, atribuïts a Homer, és a dir, la Ilíada, en parla, en la mesura que narra el setge que els aqueus varen posar a la ciutat de Troia, quan hi anaren precisament per a recuperar la bella Hèlena, raptada pel príncep troià Paris. En certa mesura, també l'altre poema èpic d'Homer, l'Odissea, té com a punt de partida la pròpia Hèlena, ja que en aquest cas el poema èpic explica el retorn d'Odisseu a la seva pàtria, després d'haver format part de l'exèrcit aqueu que anà a alliberar la reina d'Esparta. 

Hermes, fill de Zeus, és l'encarregat de conduir les ànimes dels morts fins a l'Hades, ja que Hermes és, en general, el déu missatger. També és el deu del comerç i els seus principals atributs són les sandàlies alades i el caduceu.

Lorem ipsum

Lorem ipsum