2002(S1) - Odissea


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades. 

Després de tornar-se a conèixer i de dormir, marit i muller, quan el palau era fosc i en silenci, varen conversar. L'un i l'altra trobaven difícil de resumir en unes quantes hores el que havien passat, i sobretot el que havien pensat, durant aquells últims vint anys, i més potser el viatger, que tant havia navegat, naufragat i vist. Tal vegada, perquè a la dona, sense moure's de casa, li havia vagat de teixir i desteixir i cavil·lar. Prudents i sagaços, sabien el punt dolç del que convenia que es contessin, del que importava de callar i del que els abellia d'oblidar. Acabada la prova del llit, ella se li havia ofert. [...] Quant a ell, el fum no li havia entelat la mirada, però compliria, coratjós, el seu deure. [...] No podia tanmateix esborrar totalment comparances, en primer terme el d'una joveneta, que es guardaria prou d'esmentar a la fidel companya.

(Salvador Espriu, Les roques i el mar, el blau)

  • A quina parella es refereix el text?
  • Per què havien estat separats vint anys?
  • Quina és l'obra fonamental de la literatura grega font d'aquesta prosa de Salvador Espriu?
  • Quin n'és el tema principal?
  • Quan parla de les comparances entre dones que pot fer l'home esmentat en el text, a quines dones es refereix?
  • Qui és la joveneta?
  • Parleu breument de l'encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l'obra literària.


El text es refereix a Penèlope i a Ulisses, i havien estat separats durant vint anys, perquè l'heroi i rei d'Ítaca havia participat en la guerra de Troia, i el seu retorn a la pàtria havia estat ple d'obstacles per la rancúnia del déu Posidó. 

Es tracta de l'Odissea d'Homer, on es narra precisament el retorn de l'heroi a Ítaca, les aventures que va haver d'endurar i com aconsegueix recuperar el poder que intentaven d'usurpar-li els pretendents de la seva esposa, ja que consideraven que Ulisses mai no retornaria a casa.

Espriu dedica el terme "joveneta" a Nausica, la princesa feàcia que va contribuir especialment al seu retorn fins a Ítaca. Nausica, segons és explicat a l'Odissea, va trobar Ulisses nàufrag a la platja, quan hi havia anat per rentar el seu aixovar, puix que la deessa Atena, en somnis, li havia dit que ja era hora que es preparés per al matrimoni. Nausica va conduir Ulisses fins al palau del rei Alcínous, on l'heroi redescobreix la seva pròpia identitat, i, com a conseqüència d'aquesta descoberta, el rei dels feacis posarà a la seva disposició els mitjans necessaris per poder arribar a Ítaca. Les comparances es refereixen a les altres dones que apareixen a l'Odissea, i que, en una o altra forma, condicionen també el retard de l'heroi en arribar a la pàtria: la maga Circe, la nimfa Calipso, les Sirenes també, però que ara, ja en la pau del retorn i en l'aixopluc del casal, Ulisses no gosa ni comparar amb la seva fidel i prudent esposa.

Lorem ipsum

Lorem ipsum