2003(S5) - Guerra de Troia


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades. 

En el moment que les tres deesses conduïdes per Hermes, a qui Zeus ha encarregat de solucionar l'afer en nom seu, el visiten, Paris ja ha recuperat el seu lloc en el si de la nissaga reial, però ha conservat el costum (reminiscència de la seva joventut de pastor) de portar els ramats a pasturar. És un home del mont Ida. Quan veu arribar Hermes i les tres deesses, s'inquieta i se sorprèn a parts iguals.

(J.-P. Vernant, L'univers, els déus, els homes)

  • Quines són aquestes tres deesses que, conduïdes per Hermes, van a trobar Paris?
  • Qui és Paris i quina qüestió ha de resoldre en aquest moment evocat pel text?
  • Quina decisió pren i quines en seran les conseqüències?


Les tres deesses són Hera, Atena i Afrodita.

París és un príncep troià, fill del rei Príam, i ha de resoldre la qüestió de triar quina de les tres deesses és la més bella. Cadascuna de les deesses li fa distintes promeses per captar el favor del pastor-príncep: Atena, saviesa; Hera, poder; Afrodita, la dona més bella del món.

Paris falla a favor d'Afrodita. La conseqüència serà que, en arribar Paris a Esparta coneix Helena, la muller de Menelau, el rei espartà. Seduït per la seva bellesa, ja que és tinguda per la dona més bella del món, la rapta i se l'enduu amb ell a Troia. L'intent de recuperar la seva esposa per part de Menelau, amb l'ajut dels millors aqueus, sota el comendament d'Agamèmnon, serà la guerra de Troia, que enfrontà grecs i troians.

Lorem ipsum

Lorem ipsum