2003(S3) - Ilíada / Hefest


Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.


Ara mira el quadre una altra vegada: segueix Homer en tot. Heus aquí la ciutat a dalt de tot, i aquests són els merlets de Troia, i la gran plana, tan ampla per contenir tota la força de l'Àsia avançant cap a Europa; aquest és el foc immens que envaeix la plana i fa sortir el riu de mare, arrossegant tots els arbres. Tanmateix, Hefest, embolcallat en foc, es llança a l'aigua, el riu s'estremeix de dolor i suplica, amb forma humana, a Hefest. Ni Escamandre està dibuixat amb la cabellera llarga (perquè el foc l'hi ha cremat), ni Hefest va coix, ja que se'l veu en plena carrera.

(Filòstrat, Descripcions de quadres, 1, 1, 2)

El text descriu un quadre que representa la caiguda de Troia. 

  • Expliqueu breument, a partir de la Ilíada, com es desencadena la derrota dels troians i la victòria dels aqueus. 
  • Esmenteu també els noms dels personatges principals d'aquest esdeveniment, tant d'un bàndol com de l'altre, i la seva intervenció en els fets.
  • Qui és Hefest? 
  • Enumereu els seus atributs.
  • Digueu de qui era fill i per quina raó era coix.


La narració de la Ilíada s'inicia amb la còlera d'Aquil·les, enutjat perquè el cabdill Agamèmnon no vol donar-li la part de botí que li correspon. En conseqüència decideix retirar-se del combat. Els aqueus necessiten la valentia d'Aquil·les per guanyar el combat però l'heroi es mostra inflexible, i només tornarà al combat quan mor el seu estimat amic Pàtrocle, a qui ell ha deixat les seves pròpies armes. Pàtrocle mor a mans d'Hèctor i per venjar aquest mort Aquil·les tornarà al combat, després que Hefest li hagi fabricat unes noves armes seguint la petició de Tetis, la mare de l'heroi. Aquil·les mata Hèctor, i la recuperació del cadàver del fill mort per part de Príam, el rei de Troia, posa fi al relat homèric. Menelau, Agamèmnon, Àiax o Ulisses són alguns dels principals membres de l'expedició aquea. París, el mateix Hèctor, o Doló són alguns dels troians il·lustres.

Hefest és el déu del foc i de l'artesania, essent el seu principal atribut la forja. Era fill de Zeus i d'Hera, però algunes tradicions el fan només fill d'Hera. Era coix perquè en ocasió d'una disputa entre Zeus i Hera per culpa d'Hèracles (un dels nombrosos fills de Zeus, nascuts fora del matrimoni amb Hera), Hefest va defensar la seva mare i, com a càstig, Zeus el va llençar daltabaix de l'Olimp. El déu va estar caient durant un dia sencer i, a la fi, de nit, va caure a l'illa de Lemnos. Allí, malferit del peu, fou recollit pels habitamts de l'illa, on des d'aleshores va situar la seva forja.

Lorem ipsum

Lorem ipsum