2004(S1) - Empúries / Colonització


Llegiu el text següent i responeu, amb una redacció, les qüestions plantejades (200-300 paraules).

Empòrion és una fundació dels massaliotes, que està situada a dos-cents estadis del Pirineu i dels límits entre Ibèria i la Cèltica. Tota aquesta regió és fèrtil i té ports excel·lents. També hi ha Roses, una petita factoria que pertany als emporitans, per bé que alguns afirmen que és una fundació dels rodis. Allà, com a Empòrion, s'hi venera Àrtemis Efèsia, pels motius que explicaré quan parli de Massàlia. De primer els emporitans van ocupar una petita illa situada davant mateix de la costa, que avui anomenen Paleàpolis, però actualment viuen en terra ferma. Empòrion és una ciutat doble, separada per una muralla, ja que abans tenia com a veïns alguns indicetes que, tot i gaudir de govern independent, per raons de seguretat van voler tenir un recinte emmurallat comú amb els grecs, però doble.

(Estrabó, Geografia, 3, 4)

  • A quin lloc geogràfic es refereix el text? 
  • Quin nom rep avui dia? 
  • On està situat? 
  • Per qui estava habitat abans que hi arribessin els grecs? 
  • Feu-ne una descripció.
  • Expliqueu breument el fenomen de les colonitzacions gregues: per quina raó es van produir, en quina època, en quins llocs. 
  • Poseu-ne algun exemple.



El text d'Estrabó parla de la colònia grega d'Empòrion, actualment anomenada Empúries. Està situada a la costa de l'Alt Empordà, comarca a la qual dóna nom. Abans que hi arribessin els grecs, la regió estava poblada pels indicetes, la tribu ibera a la qual fa referència Estrabó. Els grecs, concretament una expedició procedent de Massalia, hi van arribar a mitjan segle VII aC amb objectius comercials. Aquests massaliotes, tal com explica el text, es van establir primer a l'illa que era en aquell temps l'actual istme de Sant Martí d'Empúries i que els arqueòlegs han continuat anomenant Paleàpolis. Quan van haver establert contacte amb els habitants de terra ferma, van fundar-hi la Neàpolis, les restes de la qual encara es poden visitar avui dia. El culte a Àrtemis Efèsia està vinculat amb el fet que Empòrion, com a colònia de Massalia, mantenia vincles culturals i religiosos amb la seva metròpoli, fet que cal considerar característic del fenomen de la colonització grega. Aquest fenomen va tenir lloc entre els segles VIII i VI aC com a resposta al creixement de població que s'havia produït en algunes polis del continent i a conflictes interns sorgits entre els seus ciutadans. Aquests factors, afegits al fet que els grecs, hereus de les tècniques i els mapes de navegació fenicis, busquessin mercats on abastir-se de productes que els mancaven i vendre els de fabricació pròpia, van contribuir a la fundació de colònies gregues, primer a l'Àsia Menor, com la mateixa Focea (metròpoli de Massalia), i després a Sicília, la Magna Grècia i la resta de la Mediterrània occidental.

Lorem ipsum

Lorem ipsum