2005(S4) - Hermes


Llegiu el text següent, on dialoguen Apol·lo i Hefest, i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (200-300 paraules). 


Hefest: Segons tu, doncs, es tracta d'un nen extraordinàriament viu. 

Apol·lo: No només això: a hores d'ara és també músic. 

Hefest: En què et bases per dir això?

Apol·lo: Amb una tortuga morta que trobà s'ha fet un instrument musical; hi ha ajustat uns braços, els ha junyit, hi ha fixat unes clavilles, ha col·locat a la part de baix un pontet i l'ha tensat amb set cordes; amb això, Hefest, entona una melodia tan delicada i tan harmoniosa que fins i tot jo, amb tants anys d'experiència com a citarista, li tinc enveja. Maia diu que no para mai al cel, ni tan sols de nit, sinó que empès per la curiositat, baixa fins a l'Hades, sens dubte per mirar de robar alguna cosa allí també. Té ales als peus i s'ha fet una vareta de poders màgics, amb la qual guia les ànimes i condueix els morts.

(Llucià, Diàlegs dels déus, 11)


  • De quina divinitat parlen Apol·lo i Hefest?
  • De qui és fill?
  • Quins són els atributs d'aquest déu?
  • Quin és el nom de la «vareta de poders màgics» i com apareix representada?
  • Quins són els treballs que li estan encomanats a aquest déu?
  • Expliqueu alguna història relacionada amb ell.
  • Esmenteu altres personatges mítics relacionats amb la música.


En aquest diàleg de Llucià, Apol·lo i Hefest parlen d'Hermes, fill de Zeus i Maia. Tal com diu Hefest, Hermes té ales als peus, i també al casc, quan se'l representa així abillat. La vareta de poders màgics és el caduceu.

Quan encara era un nadó, va robar-li dotze vaques a Apol·lo, les quals es va emportar calçades amb esclops per tal que no li poguessin seguir el rastre. En ser descobert per Apol·lo, va aconseguir quedar-se amb les vaques a canvi de la lira que havia construït amb la closca de la tortuga. Per aquesta naturalesa astuta i una mica tramposa, se'l considera protector dels lladres. És també el protector dels viatgers, tant els terrestres com els difunts que viatgen al més enllà, l'ànima dels quals ell acompanya a l'Hades. A més, fa de missatger dels déus, com quan comunica a Calipso l'ordre de Zeus que deixi lliure Ulisses perquè continuï el seu viatge cap a ítaca. Zeus sempre li encomana encàrrecs, com, per exemple, el de desfer-se del monstre Argos que Hera havia posat com a vigilant d'Io per tal que Zeus no s'hi pogués apropar.

A part de la lira, Hermes es va inventar la siringa, que Apol·lo també va voler a canvi del caduceu. Com hem vist, Hermes està relacionat amb la música abans que Apol·lo, que esdevé el déu d'aquesta art com a conseqüència dels seus intercanvis amb el fill de Maia. Les Muses, inspiradores de les arts en general i de la música en particular, estan sota la guia del déu de Delfos. Altres personatges relacionats amb la música són Orfeu, rei de Tràcia que aplacava les feres amb el seu cant, i Màrsias, qui havent recollit la flauta fabricada per Atena, va desafiar Apol·lo a competir per la melodia més bella. Va vèncer el déu, que podia cantar i tocar alhora, a diferència de Màrsias, que només podia fer una sola melodia, i com a càstig per la seva gosadia va ser penjat a un arbre pels peus i escorxat pel déu.

Lorem ipsum

Lorem ipsum