2008(S5) - Hèlena / Déus


Llegiu el text següent, en què es fa esment del naixement i les qualitats d'Hèlena.


Helena era molt bonica, sens dubte. Deien que havia sortit d'un ou, ja que era filla de Zeus, que havia adoptat la forma d'un cigne per violar la seva mare. Helena estava molt pagada de si mateixa. No sé quants de nosaltres s'empassaven aquest conte de la violació del cigne. En aquella època circulaven moltes històries d'aquest tipus. Es veu que els déus no podien apartar les mans, les potes o els becs de les femelles mortals, i sempre estaven violant-ne alguna.

(Margaret Atwood, Penèlope i les dotze criades)

Feu una redacció (150-200 paraules) tenint en compte les qüestions següents.

  • Esmenteu alguna de les principals divinitats gregues, els seus atributs i àmbits de protecció i els llocs i edificis en què se'ls retia culte.
  • Preciseu més la informació que dóna el text sobre el naixement d'Helena i sobre la seva família.
  • Expliqueu alguna altra d'aquestes històries a què fa referència la narradora sobre l'hàbit dels déus de seduir mortals.
  • Per què diu que no podien apartar les mans, les potes o els becs de les femelles mortals?



Al capdamunt del panteó grec hi trobem Zeus, el pare i rei dels déus, protector dels juraments i la justícia. També és el déu dels fenòmens meteorològics i la seva arma és el llamp. Hera és la seva germana i esposa. Vetlla pels matrimonis i se la caracteritza amb una diadema. Demèter protegeix l'agricultura, per la qual cosa se la simbolitza amb una espiga de blat. Posidó és el déu del mar i els terratrèmols i la seva arma és un trident, i Hades el déu dels morts.

Són igualment importants les divinitats nascudes de Zeus amb les múltiples deesses amb qui es va unir: Apol·lo i Àrtemis, Hermes, Hefest i Ares; Atena i Dionís li van néixer del cap i la cuixa respectivament. Rebien culte en temples i santuaris. Pel que fa a Helena, és filla de Zeus i Leda, que fou seduïda pel déu transformat en cigne. Com que la mateixa nit es va unir amb el seu marit Tíndar, va tenir quatre fills: Pòl·lux i Helena, de Zeus, que van sortir d'un ou i eren divins, i Càstor i Clitemnestra de Tíndar, que eren mortals.

Zeus va tenir moltes aventures amb dones mortals, transformat amb tota mena d'animals. Ja hem vist la seva transformació en cigne, que explica "els becs", i a Europa la va seduir transformat en toro, que explica les "potes".


Lorem ipsum

Lorem ipsum