2008(S4) - Ilíada


Llegiu el text següent.


Aquil·les es va sorprendre de veure Príam, semblant a un déu. Els altres també quedaren astorats, i es miraven els uns als altres. Aleshores, suplicant, Príam va dir: Recorda't del teu pare, Aquil·les, semblant a un déu! Té la mateixa edat que jo, a tocar de la funesta vellesa. Tal vegada a ell també els veïns l'oprimeixen, i no té ningú que el salvi de l'infortuni i la ruïna. Ell, però, almenys, sabent que tu vius s'alegra en el seu cor i espera, cada dia, veure tornar el fill de Troia. En canvi, jo, dissortadíssim, he engendrat fills excel·lents a l'espaiosa Troia, dels quals, t'ho dic, no me'n queda cap! En tenia cinquanta quan van venir els fills dels aqueus, dinou del mateix ventre, i altres que m'havien nascut de les dones del palau. A la majoria el terrible Ares els va fer doblegar els genolls, i aquell que, per a mi, era únic, i salvava del perill la ciutat i nosaltres mateixos, fa poc tu l'has mort, quan defensava la pàtria... Per ell vinc ara als vaixells dels aqueus, per deslliurar-lo del teu poder, i porto un rescat immens.

(Homer, Ilíada, 24, 483 i segs.)


Feu una redacció (150-200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Qui és Príam?
  • És cert el que diu a propòsit dels fills que li queden?
  • Què suplica a Aquil·les?
  • Com han arribat a aquesta situació?
  • Quina serà la resposta d'Aquil·les?
  • Com acaba la Ilíada?


Príam és el rei de Troia, pare d'Hèctor i Paris, entre d'altres. En el moment que fa aquesta visita a la tenda d'Aquil·les encara li queda viu Paris, que no morirà fins al final de la guerra de Troia, després d'haver mort Aquil·les. Això per no parlar de Cassandra, una de les filles, que sabem per l'Orestea d'Èsquil que va sobreviure a la guerra i va anar a Micenes com a esclava d'Agamèmnon. Per tant sembla una incongruència la seva afirmació que ja no li queden fills.

En qualsevol cas, el que sí és mort en aquest moment de la Ilíada és Hèctor, les despulles del qual va a demanar-li a Aquil·les. En efecte, aquest l'ha mort en combat singular per venjar la mort de Pàtrocle, i ha lligat el seu cos al carro, amb el qual ha fet tres voltes a les muralles de Troia, impedint que els seus puguin retre-li els honors deguts a un mort.

Aquil·les, commogut pel valor de Príam en gosar anar sol de nit a la seva tenda, i per les paraules que aquest li adreça sobre el seu propi pare Peleu, li atorga al rei troià el favor que li demana i li torna el cos mutilat d'Hèctor per tal que pugui honorar-lo com cal. A més li concedeix una treva perquè a Troia es puguin celebrar els funerals. La Ilíada s'acaba amb el relat d'aquests funerals.

Lorem ipsum

Lorem ipsum