2010(S5) - Odissea


En la imatge següent es mostra Odisseu sortint de la cova de Polifem. 




Α partir de la imatge, feu una redacció (d'entre 150 i 200 paraules) sobre aquest episodi en què respongueu a les qüestions següents.

  • On es relata aquest episodi?
  • Quina mena d'ésser és?
  • Com va a parar Odisseu a la cova de Polifem? 
  • Què hi succeeix?


Aquest episodi és relatat a l'Odissea i és una de les peripècies més famoses de d'Ulisses, que arriba a la cova de Polifem després d'haver perdut totes les naus de la seva flota, excepte la seva.

Ulisses i els seus companys arriben a una illa i descobreixen unes petjades enormes que segueixen fins a l'entrada d'una cova. Un cop dins, veuen que hi ha formatge i llet, i decideixen quedar-s'hi. Però quan arriba el seu habitant amb un ramat d'ovelles s'adonen que és un ciclop, un monstre amb un sol ull al front, fill de Posidó, que tanca la cova.

Odisseu li explica que són guerrers grecs, però Polifem, no fent cas de les lleis d'hospitalitat, tanca l'entrada de la cova amb una pedra enorme i es menja dos dels seus companys. Odisseu, en comptes d'enfrontar-se amb ell, decideix fer servir l'astúcia i li ofereix el vi que portaven com a present. El ciclop, gens avesat a aquesta beguda, s'adorm després del seu banquet antropòfag, moment que l'heroi aprofita per clavar-li una estaca al seu únic ull i deixar-lo cec. Polifem, ignorant que no hi veu perquè és cec, retira la roca de l'entrada perquè entri la llum. Llavors, Odisseu i els seus companys surten de la cova amagats sota les ovelles, de manera que el ciclop no els pot agafar, tret d'un, que corre la mateixa sort que els seus dos companys morts. Un cop fora, el ciclop demana ajut als altres ciclops, però com que Odisseu li havia dit que el seu nom era Ningú, els altres monstres no li fan cas quan senten Ningú m'ha deixat cec. Quan Odisseu i els seus homes ja són a la nau, Polifem llença una gran pedra al mar que els fa trontollar, però aconsegueixen marxar de l'illa. Tanmateix, no podran defugir l'ira de Posidó, que els posarà tota mena d'entrebancs per venjar el seu fill.

Lorem ipsum

Lorem ipsum