2010(S2) - Apol·lo


En la imatge següent, pintada sobre un objecte de ceràmica del segle
 V aC, es veu el déu Apol·lo, que amb una mà sosté una lira i amb l'altra fa una libació.



A partir d'aquesta imatge, feu una redacció (d'entre 150 i 200 paraules) sobre el déu Apol·lo, tenint en compte les qüestions següents.

  • Qui són els pares d'Apol·lo?
  • Quins atributs té com a déu?
  • Sobre quins aspectes exerceix el seu patronatge?


Apol·lo és fill de Zeus i Leto. Va néixer a Delos, on tenia un santuari. Té una germana bessona, Àrtemis, deessa dels boscos i la caça. En aquesta imatge apareix amb gairebé tots els símbols que el caracteritzen: la lira, com a símbol del seu patronatge sobre la música; la corona de llorer, que és l'arbre en què es va convertir Dafne, una de les mortals que ell va desitjar, però que va aconseguir defugir-lo amb aquesta metamorfosi; el corb, un dels animals que l'acompanyen, símbol dels auguris; la libació, com a ritual per guanyar-se la confiança de les forces del més enllà que el déu necessita per a exercir la seva funció de déu oracular. Altres atributs que li són propis són l'arc i també el Sol, ja que, per ser el déu de l'harmonia i la llum (d'aquí el seu sobrenom de Febus) s'acaba identificant amb Hèlios.

Tanmateix, l'àmbit més destacat de protecció d'aquest déu és l'endevinació. A Delfos hi havia el famós santuari en el qual la Pítia, sacerdotessa inspirada per ell després d'inhalar fum de llorer cremat, emetia el seu oracle, que era interpretat pels sacerdots, els quals donaven la seva resposta (sovint ambigua) a qualsevol consultant que hi anés des de qualsevol punt de Grècia.

Lorem ipsum

Lorem ipsum